(500) Days of SummerPogledaj trailer!

Film

drama, komedija, ljubavni (2009)

(500) Days of Summer

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
7,786%
(500) Days of Summer

Naslov:

(500) dana ljubavi

Godina:

2009

Žanr:

drama, komedija, ljubavni

Trajanje:

95 min

Režija:

Marc Webb

Scenarij:

Michael H. Weber
, Scott Neustadter


Glavne uloge:


Patricia Belcher
  >  Millie
Geoffrey Arend
  >  McKenzie
Clark Gregg
  >  Vance
Zooey Deschanel
  >  Summer
Joseph Gordon-Levitt
  >  Tom
Darryl Alan Reed
  >  Bus Driver
Valente Rodriguez
  >  Employee #1
Rachel Boston
  >  Alison
Ian Reed Kesler
  >  Douche
Matthew Gray Gubler
  >  Paul
Yvette Nicole Brown
  >  New Secretary
Minka Kelly
  >  Autumn - Girl at interview
Chloë Grace Moretz
  >  Rachel
Nicole Vicius
  >  Partygoer
Charles Walker
  >  Millie's New Husband

Opis:


Ovo je priča o neobičnoj ljubavi jednog mladića.
Taj mladić, Tom, unatoč tome što živi u ovome ciničnom modernom svijetu, i dalje vjeruje u pojam suđene, u zvijezdama zapisane ljubavi. Djevojka Summer u to ni najmanje ne vjeruje. No to ne sprečava Toma u konstantnim nastojanjima da je osvoji svojom snagom i hrabrošću, poput kakvog modernog Don Quijotea. Iznenada, Tom otkriva ne samo da je zaljubljen u lijepu, duhovitu, pametnu djevojku, nego i u samu ideju o Summer, ideju o ljubavi koja ima moć potresti srce i zaustaviti svijet.
Fitilj ove ljubavi zapalio se prvoga dana kada Tom (Joseph Gordon-Levitt), koji zarađuje za život pišući sladunjave čestitke, sretne Summer, živahnu i prelijepu novu tajnicu njegova šefa tek pristiglu iz Michigana. Iako isprva pomisli kako je ona daleko izvan njegovih mogućnosti, Tom uskoro otkriva kako njih dvoje dijele mnogo toga zajedničkoga. Uostalom, oboje vole grupu „The Smiths“. Oboje cijene nadrealističkog slikara Magrittea. Tom je nekoć živio u Jerseyju, a Summer ima mačku koja se zove Bruce. Kako bi Tom rekao: „Kompatibilni smo do ludila."
Sve do 31. dana stvari se kreću prema naprijed, iako samo "ležerno". 32. dana Tom je ludo zaljubljen. Neprestano razmišlja samo i isključivo o Summer. Do 185. dana njihov je odnos na rubu ponora, no nada nije izgubljena. Dok priča skače naprijed i natrag kroz Tomovu i Summerinu "sad jesmo - sad nismo" vezu, prolazimo kroz zbunjujuća prostranstva dječje zaljubljenosti, romantičnih izlazaka, seksa, rastajanja, uzajamnog optuživanja i iskupljivanja. Zanimljivom tehnikom miješanja vremenskih skokova, prelomljenih ekrana, muzike i filmskog zanosa, ovaj nam film daje kaleidoskopski portret svega što činimo da bismo ljubavi dali smisao u nadi da ćemo je jednom iskusiti.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (6)
  • Little Miss Sunshine

    Little Miss Sunshine (2006)

    drama, komedija

    MALA MISS AMERIKE američka je obiteljska komedija koja razbija stereotipe. Drsko satiričan, a ipak duboko ljudski, ovaj film publici predstavlja jednu od najljupkijih disfunkcionalnih obitelji u...
  • Silver Linings Playbook

    Silver Linings Playbook (2012)

    drama, komedija, ljubavni

    Film američkog redatelja Davida Rusella "Silver Linings Playbook" dobio je nagradu publike na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Torontu. Scenarij filma inspiriran romanom Amerikanca Matthewa Quicka...
  • Friends with Benefits

    Friends with Benefits (2011)

    komedija, ljubavni

    „Veza bez obveza“ priča je o lovcu na talente koja zapošljava novog urednika magazina s kojim se uskoro upušta u seksualnu vezu. Bez ikakvih obveza, na početku se čini da njihovo „partnerstvo“ zbilja...
  • Lady Bird

    Lady Bird (2017)

    drama, komedija

    Kalifornijska medicinska sestra Marion McPherson radi neumorno kako bi njena obitelj mogla preživjeti, nakon što njezin muž ostane bez posla. Osim financijskih problema, Marion ima burnu vezu sa...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    09.02.2020. 22:19
    Odličan film, svojevremeno na prvo gledanje. A vredi ga i reprizirati uskoro na Valentinovo.
    Od mene preporuka.   

    [TUBE]RI9eS4tVvZk[/TUBE]
  • srkis
    Senior translator
    13.10.2009. 10:13
    Nije da se hvalim, ali nesto slicno (jedan deo toga) sam i ja napisao u "Dnevniku gledanja filmova"...
  • luka0037
    The Legend Of
    13.10.2009. 01:52

    (500) Days of Summer je romantična komedija za one koji često ne vole romantične komedije. Ili, da to kažemo drugačije, ovo je film za one koji cene emocije, ali nemaju entuzijazma za klišee i formulu holivudske romantične komedije. Za svoj rediteljski debi, Marc Webb je toliko stvari odradio dobro, da bi bilo skoro zlo s naše strane da istaknemo nekoliko malih slabih tačaka (najznačajnija je česta tendencija da drži neujednačen ritam). Scenario je pametan i dovitljiv, glavni glumci razvijaju prvoklasnu hemiju, a priča se odvija na svež i neusiljen način. Komedija se odvija u skladu sa likovima i njihovim situacijama. Za prvi pokušaj, ovo je svakako sofisticirano dostignuće i ostavlja nas zainteresovanim šta još Webb krije u rukavu.
    Film prati 500 dana romanse između Toma (Joseph Gordon-Levitt) i Summer (Zooey Deschanel). Radnja se odvija na nelinearan način, skačući napred-nazad u vremenu i prikazujući različite momente u vezi (na ekranu je uvek prisutan brojač koji nam govori koji je dan u pitanju). Na samom početku filma (kada smo skoro kod 500. dana) znamo da se stvari neće završiti u maniru živeli-su-srećno-do-kraja-života, ali fascinirani smo dok gledamo kako su se stvari odvijale od svežih obećanja datih prvih dana, pa do gorčine koje ća inspirisati pomalo smešan "natpis" na početku filma. (Onaj koji se završava sa "Kučka".)
    Tom je beznadežni romantičar i, od prvog dana kada ugleda Summer, on je ubeđen da je ona "prava". Summer je, s druge strane, pragmatičar, koja ne samo što ne veruje u ljubav na prvi pogled, nego nije sigurna u vezi celog koncepta "ljubavi". Ipak, Tom joj se dopada i želi da budu prijatelji, možda čak i nešto više. Oni se smeju, flertuju, provode zajedno vreme, i na kraju podižu stvari na viši nivo. Uprkos Summerinom čvrstom stavu da ne želi ništa ozbiljno, Tom gaji iluzije da je ona preko ušiju zaljubljena u njega. On je na sedmom nebu sve dok ga razlike između "Očekivanja" i "Stvarnosti" (što je prikazano na razdvojenom ekranu) ne pogode po sred čela. Jedna rečenica koju Meg Ryan izgovara u When Harry Met Sally je savršen refren za Toma u ovom momentu.

    Uz (500) Days of Summer na pamet će vam pasti dve klasične romantične komedije Woodyja Allena: Annie Hall i Manhattan. Ti filmovi su prepoznali nešto što je malo romantičnih komedija prihvatilo: ne završavaju se sve romanse svadbenim zvonima bez obzira na sve izgoverene ljubavne izjave i obećanja. Joseph Gordon-Levitt je daleko mnogo zgodniji (i definitivno mnogo manje neurotičniji) od Woodyja Allena, ali postoje paralele u razvoju priče. (500) Days of Summer ispričan je iz Tomove tačke gledišta i nije napravljen pokušaj objektivnosti. Summer u ovom filmu je isfiltrirana kroz Tomovu perspektivu, i onda je na momente idealizovana i demonizovana, u zavisnosti od toga kako je Tom posmatra u datom momentu. Webb nam daje nagoveštaje njene "prave" ličnosti, ali samo na momente. Bilo bi zanimljivo pogledati priču iz Summerine tačke gledišta.

    Kasting je savršen. Webb je izabrao glavne glumce koji su poznati, a opet ne previše eksponirani, i koji su na jednakom nivou (nijedno od njih dvoje ne "zaklanja" ovo drugo). Poslednja stvar koja nam je potrebna je još jedna romantična komedija sa Matthew McCounagheyjem, Kate Hudson ili Jennifer Aniston. Gordon-Levitt, najpoznatiji po svojoj ulozi u TV seriji "3rd Rock", kao i u velikom broju filmova niskog profila, poseduje savršen kvalitet za neophodnu dopadljivost koja nas privlači na Tomovu stranu. Deschanelova, kojoj je ovo treća uzastopna romantična komedija (posle Yes Man i Gigantic), u svom je standardnom izdanju - zrači, a opet je pomalo luckasta. Ona glumi neodoljivu ženu u koju bi se zaljubio svaki muškarac ograničenog iskustva u romansama, kao što je Tom. Njena uloga je malo teža od Gordon-Levittove, jer ona više glumi nečiju viziju lika, nego sam lik. Zbog načina na koji je Summer predstavljena, teško je postići kontinuitet sa njenom ličnošću. Njih dvoje razvijaju zabavnu hemiju koja je sasvim prigodna za romantičnu komediju sa PG-13 rejtingom.

    Webb i njegov kinematograf Eric Steelberg prepoznaju glavnu fizičku karakteristiku Zooey Deschanel - a to su njene oči - i koriste svaku priliku da ih naglase. Tu su brojni kadrovi izbliza; zapravo, ne možemo da se setimo nekog novijeg filma koji se u toliko meri fokusirao na jedan deo atributa nekog glumca.

    Kad su romantične komedije u pitanju, previše često ograničenja formule "orobe" film samog integriteta. Kada se pojavi nešto poput (500) Days of Summer, volja da se odalji od obrasca omogućava da film izgleda mnogo iskrenije i neobičnije nego što je to slučaj. Još jedan izuzetak iz formule bila bi odluka scenarija da predstavi fantaziranje o romansi iz muške perspektive bez enormne količine seksa ili nezrelog ponašanja (što je slučaj u ostvarenjima Judda Apatowa). Webb se prema svojim likovima i publici ophodi sa poštovanjem. Rezultat toga je nešto vredno gledanja bez obzira na sezonu.
    darije2009-10-14 17:23:20

{{message}}

{{item.title}}