Captain America: The First AvengerPogledaj trailer!

Film

akcija, znanstvena fantastika, avantura (2011)

Captain America: The First Avenger

Ocjena korisnika
Odlično!
6,980%
Captain America: The First Avenger

Naslov:

Kapetan Amerika: Prvi osvetnik

Godina:

2011

Žanr:

akcija, znanstvena fantastika, avantura

Trajanje:

124 min

Režija:

Joe Johnston

Scenarij:

Jack Kirby
, Joe Simon
, Christopher Markus
, Stephen McFeely


Glavne uloge:


Samuel L. Jackson
  >  Nick Fury
Tommy Lee Jones
  >  Colonel Chester Phillips
Stanley Tucci
  >  Dr. Abraham Erskine
Richard Armitage
  >  Heinz Kruger
Kenneth Choi
  >  Jim Morita
Chris Evans
  >  Captain America
Chris Evans
  >  Steve Rogers
JJ Feild
  >  James Montgomery Falsworth
Toby Jones
  >  Dr. Arnim Zola
Neal McDonough
  >  Timothy 'Dum Dum' Dugan
Bruno Ricci
  >  Jacques Dernier
Hugo Weaving
  >  Johann Schmidt
Hugo Weaving
  >  Red Skull
Dominic Cooper
  >  Howard Stark
Derek Luke
  >  Gabe Jones
Sebastian Stan
  >  James Buchanan 'Bucky' Barnes
Hayley Atwell
  >  Peggy Carter

Opis:


Kapetan Amerika: Prvi osvetnik fokusira se na rano doba Marvelovog univerzuma, u kojem se Steve Rogers dobrovoljno prijavi za sudjelovanje u eksperimentalnom programu koji ga pretvara u super vojnika znanog kao Kapetan Amerika. Kapetan Amerika, Bucky Barnes i Peggy Carter ujedinjuju snage kako bi se suprotstavili HYDRA organizaciji, na čijem čelu stoji zločinac Red Skull.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)
  • Captain America: The Winter Soldier

    Captain America: The Winter Soldier (2014)

    akcija, znanstvena fantastika, avantura

    Dvije godine nakon događaja poznatog po imenu Osvetnici 2 Steve Rogers (Captain America) živi mirno u Washington DC-u, pokušavajući se prilagoditi suvremenom društvu. Međutim, nakon S.H.I.E.L.D...
  • X-Men

    X-Men (2000)

    akcija, znanstvena fantastika, avantura

    Talentirani redatelj, Bryan Singer, ispunio je sva očekivanja ovom ekranizacijom dogodovština neobičnih mutanata, a posebnu je pažnju posvetio scenariju, koji je u velikoj mjeri ostao vjeran...
  • Spider-Man 3

    Spider-Man 3 (2007)

    akcija, znanstvena fantastika, avantura

    Spider-Man™ 3 Columbia Picturesa ponovno ujedinjuje glumačku ekipu iz prva dva pustolovna hita, zaplićući ih u mračnu mrežu tajni, osvete, ljubavi i oprosta koja će ponijeti gledatelje širom svijeta...
  • Thor

    Thor (2011)

    akcija, fantazija, znanstvena fantastika, avantura

    Paramount Pictures i redatelj Kenneth Branagh predstavljaju akcijski spektakl o nordijskom gospodaru groma - Thor u spektakularne 3 dimenzije! U središtu priče je moćan i arogantan ratnik čiji...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Rea
    Translator
    18.10.2011. 22:37
    Prevodi


  • Rea
    Translator
    01.09.2011. 04:06
    Captain America: The First Avenger (2011)



    http://www.imdb.com/title/tt0458339/

    akcija avantura sci-fi
    SAD, 2011
    Režija: Joe Johnston
    Scenarij: Christopher Markus, Stephen McFeely
    Uloge: Chris Evans, Hugo Weaving, Natalie Dormer, Sebastian Stan, Toby Jones, Hayley Atwell


    Kapetan Amerika: Prvi osvetnik fokusira se na rano doba Marvelovog univerzuma, u kojem se Steve Rogers dobrovoljno prijavi za sudjelovanje u eksperimentalnom programu koji ga pretvara u super vojnika znanog kao Kapetan Amerika.
    Steve Rogers poznat kao Kapetan Amerika (Chris Evans), Bucky Barnes (Sebastian Stan) i Peggy Carter (Hayley Atwell) ujedinjuju snage kako bi se suprotstavili HYDRA organizaciji, na čijem čelu stoji zločinac Red Skull (Hugo Weaving).


    Opširnije:

    Najvažniji član Marvelovih osvetnika, njegov osnivač Kapetan Amerika, pojavljuje se u sklopu Avengers filmova, prvi puta nakon 1990. godine. Redatelj je Joe Johnston (Wolfman, Jurasic Park III, Hidalgo, Jumanji), scenaristi Christopher Markus i Stephen McFeely (Chronicles of Narnia: Prince Caspian), ne naročito obećavajuća kombinacija, ali prvi puta Kapetan Amerika ima priliku nalikovati nečemu, te stoga vrijedi vidjeti što se u Captain Americaa: The First Avenger može pronaći.
    Nakon uvodne scene koja razotkriva kraj filma i sudbinu kapetana, započinje radnja smještena u doba drugog svjetskog rata. Paralelno s bitkom na polju, vodi se utrka u tehnološkom razvoju. Nacistički odred HYDRA vođen je moći gladnim Johannom Schmidtom (Hugo Weaving), nacističkim mistikom koji pokušava proizvesti tehnologiju kojom će nacisti osvojiti svijet. S druge strane, američka se vojska upušta u razvoj super vojnika koji bi im trebao pomoći u ratu. Mladi Steve Rogers (Chris Evans) mršavko je kojeg ne žele primiti u vojsku, sve dok jedan od vođa tajnog projekta, dr. Abraham Erskine (Stanley Tucci) ne odluči uzeti ga kao eksperimentalni subjekt zahvaljujući Steveovoj dobroti i naravi.
    The First Avenger započinje sasvim obećavajuće, strpljivo i odmjereno. U svijet drugog svjetskog rata uvode se mistički i sci-fi elementi, iscrtavaju osjećaj stripovskog settinga, settinga poznatog, ali opet udaljenog i privlačnog, u kojem se sprema velika stvar. Dok Schmidt priprema svijetu pakao, Steve se pokušava izboriti za odlazak u rat. Nabacuju ga uokolo, maltretiraju postupcima, ne dopuštaju sudjelovanje. Umjesto toga, pretvaraju ga u američku propagandu i gledateljstvo iščekuje kada će sve eskalirati, kada Kapetan Amerika, izvorno u stripu kritičar društva, više ne može podnositi svijet i kada će se tek susresti s opasnim Schimdtom. I tada se radnja pokrene u potpuni besmisao.
    Ako se film promatra kao da je došao iz sredine prošlog stoljeća, za pretpostaviti je da je onda s njim sve u redu. I ako kojim slučajem volite takve hero akcijske filmove, stare, otrcane, nekonzistentne sa samim sobom i općenito propustima samoproždiruće, ponovno je za pretpostaviti da je s njim sve u redu. U protivnom nije ništa, izuzev doze simpatičnosti koja se može zahvaliti Evansu, jer The First Avenger je ponovno korak natrag u hollywoodskoj produkciji.
    Načelno, u filmu se zaista ništa razvija. Svi su likovi postulirani već u svojim prvim kadrovima, jasno ocrtani, predvidljivi u konačnost, progurani kroz niz tisuću puta viđenih situacija i općenito izdvojeni iz filma svojom površnošću, iz scenarija koji se suptilno trudi podariti sebi smisao. Hugo Weaving je jedna od najgorih interpretacija glavnog negativca, tip negativca čiji je cilj podrediti i uništiti čitav svijet, netaktično prikazan, prisilno razotkriven, i na igru popularnosti i prijetnje nazi likova uopće on izigrava opasnog, dementnog nacista čija je povijest potpuno nepoznata, kao i njegovi motivi, izuzev brzog, nabacanog objašnjenja o njegovoj opsjednutosti s mitovima. Istina je ta, da bi ga Hans Landa (Inglourious Basterds) pojeo za doručak. Slab je karakterno koliko je neefikasan u radnji, prije smiješan nego li zatrašujući u svojoj plastičavastoj maski, okružen s tisućama vlastitih vojnika koji liče na stormtroopere, inteligencije približne konzervi tunjevine. Naoružani do zuba superzrakama, brenerima, tenkovima i šmajserima, potpuno su nesposobni zaustaviti jednog jedinog čovjeka poput Kapetana Amerike, koji je ipak u filmu znatno pojačan, jer trebao bi biti tek nešto tjelesno sposobniji od čovjeka i veoma inteligentan, a ovdje je potpuno nedodirljiv, poput Supermana. Osim njih, skupina sporednih likova ne posjeduje nikakve druge uloge osim u svrhe deus ex rješenja problematičnih scena u koje su se scenaristi doveli, ponekad za umiranje, poput dva doktora koji pomažu dvije sukobljene strane, ili pak služeći kao izvor jeftinog humora, koji uglavnom dolazi od vojnika Chestera Phillipsa (Tommy Lee Jones), ili seksipila, koji dolazi od ljubav-i-seks-na-prvi-pogled Peggy Carter (Hayley Atwell), ali posve izvještačeno i neprirodno, posve plastično spram ljubavi istog principa koja se dogodi između Thora i Jane Foster. Ni jedan lik filma nije upečatljiv, a njihova nonšalantnost ponašanja i opća neosjetljivost na stanje stvari koja ih okružuje suviše ispražnjava radnju.
    Iz nekog razloga, izvor moći koju Schmidt pronalazi povezana je s drevnim artefaktom nordijske mitologije, no njegova upotreba nikada nije objašnjena ni dublje ukomponirana, već je ona samo ovdje. Schmidt posjeduje tisuće naprednih mašina i topova koji ispaljuju destruktivne zrake, i općenito sva vozila, letjelice i prijevozno-ratna sredstva istovremeno su na tehnološkoj razini 21. stoljeća, a pokreću se na tipke i poluge prisutne prije drugog svjetskog rata. Bez obzira na to, štit Kapetan Amerike sprječava i reflektira sve sile svijeta, a u svakih trideset prilika kada je mogao biti ubijen, odlučili su zločesti nacisti malo se poigrati s oružjem, malo se razgovarati, ne znati što treba činiti, biti općenito krajnje spremni dobiti po glavi štitom. S druge strane, istina je da Kapetan Amerika ovdje ima svoj odabrani tim ljudi, lutkice scenarija koji ne služe ničemu doli spašavanju iz bezizlaznih situacija, ali objektivno gledano, Scmidt, sada već poznat kao Red Skull, pao bi i bez Kapetana Amerike. Ali istina je da je takve stvari teško primijetiti, ne zato što treba biti cjepidlaka da bi se uočile, već zato što je akcijskih scena onoliko malo koliko ih je međusobno previše udaljeno, te onoliko siromašno akcijom koliko je siromašno 3D efektima. Naime, ovo je vjerojatno najdvodimenzionalniji film ikad sniman u 3D-u, film koji nema nijedne jedine 3D scene, ali zato dovoljno popularnog imena da natjera ljude da u hrvatskim kinima ispljunu 42 kune, vjerojatno prema svjetskom uzorku. U stvari, zapravo i postoji jedna vizualno zanimljiva scena na samom kraju filma, smrt Red Skulla, nelogična, nepotrebna i antiklimaktička, ali definitivno nevrijedna 42 kune, i nakon koje slijedi prilično katastrofalan završetak.

    Brzi dnevni fiks u novootvorenoj sezoni pumpanja novčića na najdražim likovima generacija se nastavlja. No, dok je Thor bio sasvim pristojan u svojoj površnosti, a X-Men First Class iznad očekivanja, Kapetan Amerika iznimno je slabašan film koji će preživjeti samo zbog toga što je toliko otrcano zastarjeo da naprosto djeluje kao hommage old school stripovskom konceptu ultimativno zlih protiv ultimativno dobrih. Ako je moguće, izbjegavati 3D projekcije. Amerika!

    [TUBE]-J3HfllvXWE[/TUBE]








    izvor: fantasy-hr.com









    Rea2011-09-02 13:33:19

{{message}}

{{item.title}}