Fantastic Mr. FoxPogledaj trailer!

Film

kriminalistički, animirani, obiteljski, komedija, avantura (2009)

Fantastic Mr. Fox

Ocjena korisnika
Odlično!
7,892%
Fantastic Mr. Fox

Naslov:

Fantastični gospodin Lisac

Godina:

2009

Žanr:

kriminalistički, animirani, obiteljski, komedija, avantura

Trajanje:

87 min

Režija:

Wes Anderson

Scenarij:

Noah Baumbach
, Roald Dahl
, Wes Anderson


Glavne uloge:


George Clooney
  >  Mr. Fox
Bill Murray
  >  Badger
Willem Dafoe
  >  Rat
Meryl Streep
  >  Mrs. Fox
Michael Gambon
  >  Franklin Bean
Jason Schwartzman
  >  Ash
Owen Wilson
  >  Coach Skip
Eric Chase Anderson
  >  Kristofferson
Wes Anderson
  >  Weasel
Karen Duffy
  >  Linda Otter
Helen McCrory
  >  Mrs. Bean
Wallace Wolodarsky
  >  Kylie
Jarvis Cocker
  >  Petey
Hugo Guinness
  >  Nathan Bunce
Robin Hurlstone
  >  Walter Boggis

Opis:


FANTASTIČNI GOSPODIN LISAC prvi je animirani film redatelja vizionara Wesa Andersona, u kojem koristi klasičnu, ručno izrađenu „stop-motion“ tehniku kako bi uprizorio ovaj dječji bestseler Roalda Dahla (autora "Charlieja i tvornice čokolade" te "Jamesa i divovske breskve"). Glasove likovima u filmu posudili su George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Wally Wolodarsky, Eric Anderson, Michael Gambon, Willem Dafoe, Owen Wilson i Jarvis Cocker.
Gospodin i gospođa Lisac (Clooney i Streep) žive idiličnim životom u svome domu zajedno sa sinom Ashom (Schwartzman) i mladim nećakom Kristoffersonom (Eric Anderson) koji im je stigao u posjet. No nakon dvanaest godina mirnoga kućnog života pastoralan život pokaže se preteškim za gospodina Lisca i njegove divlje životinjske instinkte. Uskoro se vrati svojim starim navikama kao podli kradljivac kokoši zbog čega u opasnost dovodi ne samo svoju obitelj nego i cijelu životinjsku zajednicu. Ulovljeni u podzemnu klopku s nedovoljno hrane za sve, životinje se ujedinjuju u borbi protiv zlih farmera – Boggisa, Buncea i Beana – odlučnih da ulove drskoga, fantastičnoga gospodina Lisca po svaku cijenu. Na kraju, on se koristi svojim prirodnim instinktima da spasi svoju obitelj i prijatelje.
  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • luka0037
    The Legend Of
    10.03.2010. 02:21



    Žanr: Animirani film


    Scenario: Roald Dahl (roman), Wes Anderson (The Darjeeling Limited, 2007.), Noah Baumbach (The Squid and the W

    Režija: Wes Anderson (The Darjeeling Limited, 2007.)

    Glavne uloge: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Wally Wolodarsky, Eric Anderson, Michael Gambon, Willem Dafoe, Owen Wilson, Jarvis Cocker

    Godina proizvodnje: 2009

    Zemlja porekla: SAD / Velika Britanija

    Trajanje: 87 min



    Dig the life fantastic.

    Sinopsis:
    Fantastic Mr. Fox je prvi animirani film vizionarskog reditelja Wesa Andersona snimljen klasičnim ručnim stop-motion tehnikama kako bi ispričao priču dečijeg bestselera Roalda Dahla.
    G-din i g-đa Fox (George Clooney i Meryl Streep) vode idiličan porodični život zajedno sa svojim sinom Ashom (Jason Schwartzman) i mladim nećakom Kristoffersonom (Eric Chase Anderson) koji je u poseti. Međutim, posle 12 godina, seoski život se smučio divljim životinjskim instinktima g-dina Foxa. Uskoro, on se vraća svojim starim danima kada je živeo kao kradljivac kokošaka i na taj način ugrožava ne samo svoju porodicu, već i celu zajednicu životinja. Zarobljene pod zemljom bez dovoljno hrane, životinje se udružuju u borbi protiv zlih Farmera - Boggisa, Buncea i Beana - koji su odlučni u nameri da po svaku cenu uhvate "fantastičnog" g-dina Foxa.

    Rezime: Fantastic Mr. Fox je izuzetno zabavna gozba za oči pripadnika svih generacija - koja takođe dokazuje da Wes Anderson ima "kliker" i za animaciju.

    Official site

    Trailer

    [TUBE]n2igjYFojUo[/TUBE]


    IMDB ocena: 7.6/10
    Rotten Tomatoes rating: 92%


    Trivija:
    - Bilo je glasina da je Cate Blanchett prvobitno trebala da pozajmi glas g-đi Fox, ali da ju je na kraju zamenila Meryl Streep. Međutim, prema rečima Wea Andersona, on je sa Blanchettovom razgovarao o ulozi samo dok je snimao film The Life Aquatic with Steve Zissou (2004), i da je sve ostalo na tome. "Mislim da su se glasine pojavile na Internetu čak i pre svog vremena. Dugo vremena su postojale mnoge verzije glumačke ekipe koje nisu bile u potpunosti tačne."
    - Rad na ovom projektu započet je 2004. godine u studiju Revolution u kojem su učestvovali Wes Anderson i reditelj animacije Henry Selick, koji je sa Andersonom radio na filmu The Life Aquatic with Steve Zissou (2004), i koji je režirao još jedan stop-motion animirani film prema delu Roalda Dahla, James and the Giant Peach (1996). Kada je Revolution odustao od projekta, Selick ga je takođe napustio da bi režirao Coraline (2009), a njega je zamenio Mark Gustafson.
    - Izgled filma inspirisan je Velikim Misendenom, selom u Bakingamširu u Engleskoj, gde je pisac Roald Dahl živeo i radio. Drvo u kom živi porodica Fox dizajnirano je na osnovu kestena na Dahlovom imanju, a u filmu je takođe do detalja prikazan enterijer poznate baštenske kućice u kojoj je Dahl proveo najveći deo svog pisanja.
    - Film je snimljen uz pomoć Nikon-a D3, koji nudi znatno veću rezoluciju nego High Definition. Takođe je snimljen u formatu od 12 frejmova po sekundi, umesto "tečnih" 24, kako bi gledaoci i sami bili svesni stop-motion animacije.
    - Ideja g-dina Foxa da ubaci lek za uspavljivanje u borovnice koje bi pojeli psi čuvari pozajmljena je iz još jednog romana Roalda Dahla, "Roald Dahl's Danny the Champion of the World". Kada su Dahlovi advokati čuli za ovo, zahtevali su da se to ukloni, međutim, pošto je film već bio snimljen, Wes Anderson se dogovorio s njima i na kraju zadržao scenu.
    - Hor američke katedrale u Parizu bio je unajmljen da otpeva pesmu "Boggis, Bunce and Bean". Pesma je snimljena u studiju Abbey Road u Londonu, koji je poznat po tome što su Beatles-i tamo snimili skoro sve svoje pesme.
    - Reditelj Wes Anderson je izabrao da svi glumci snimaju svoj tekst izvan studija kako bi povećali osećaj prirode u filmu. "Išli smo u šumu, na tavan, u štale, čak i pod zemlju. Sve je bilo mnogo spontanije zbog takvog snimanja."
    - Nekoliko meseci pre premijere filma, došlo je do kontroverze zbog malo vremena koje je reditelj Wes Anderson proveo na samom setu, jer je umesto toga izabrao da režira animaciju preko emaila iz svog stana u Parizu. U oktobru 2009, kinematograf Tristan Oliver je za Los Angeles Times izjavio: "Mislim da ima pomalo opsesivno-kompulzivni poremećaj. Kontakt s ljudima ga uznemirava. Na ovaj način, on može ceo dan da provede zaključan u praznoj sobi sa kompjuterom. On je pomalo nalik Čarobnjaku iz Oza - iza zavese." Kao komentar na Oliverovu izjavu, Anderson je rekao: "Mislim da to prelazi granicu onoga što priliči direktoru fotografije da kaže iza leđa reditelja dok on radi na filmu. Tako da ne želim čak ni da odgovorim na to." Na vebsajtu fanova Wesa Andersona The Rushmore Academy, Oliver je iskritikovao ton članka, navodeći da je zbog njega ispao negativac. "Da, rad sa Andersonom može da bude frustrirajuć, ali to važi za bilo kog reditelja, a ja sam radio sa stotinu drugih koji su bili još više iritirajući i manje motivisaniji od Wesa. Tako da hajde da pustimo te priče i bilo bi lepo kada bi prestale i pretnje smrću. Hvala."
    - Ovo je filmski debi za Huga Guinnessa, koji je pozajmio glas Bunceu. Wes Anderson je Guinnessov fan, a Guinness je britanski umetnik čiji se rad može videti na zidovima kuće Tenenbaumsovih u filmu The Royal Tenenbaums (2001).
    - Lik Kristofferson je dobio ime po pevaču, tekstopiscu i glumcu Krisu Kristoffersonu, ne samo zato što su Wes Anderson i Noah Baumbach fanovi njegovih radova, već i zato što ime se ime, jednostavno, dopalo.
    - "Fantastic Mr. Fox" Roalda Dahla je prva knjiga koju je Wes Anderson dobio. Njegova majka Texas Ann Burroughs kupila mu je tu knjigu na sajmu knjiga u Ostinu, u Teksasu kada je imao oko sedam godina. Anderson još uvek čuva tu knjigu.
    - Kosa ljudskih likova je prava ljudska kosa skupljena od radnika iz kompanije MacKinnon & Saunders koja je pravila lutke za film.
    - Boje koje preovladavaju u filmu su boje jeseni - žuta, narandžasta i braon - bez zelene i plave boje. Međutim, Kristoffersonova odeća je namerno plave boje, kako bi ukazala na to da je on autsajder.
    - Za film je napravljeno ukupno 552 lutaka. Samo g-din Fox je imao 17 različitih stilova, a svaka lutka za g-đu Fox je morala biti urađena u šest različitih veličina.
    - Bilo je potrebno sedam meseci da se usavrši prva lutka za g-dina Foxa.

{{message}}

{{item.title}}