Yankee Doodle DandyPogledaj trailer!

Film

biografski, drama, glazbeni (1942)

Yankee Doodle Dandy

Ocjena korisnika
-
7,892%
Yankee Doodle Dandy

Godina:

1942

Žanr:

biografski, drama, glazbeni

Trajanje:

126 min

Režija:

Michael Curtiz

Scenarij:

Robert Buckner
, Julius J. Epstein
, Philip G. Epstein
, Edmund Joseph


Glavne uloge:


James Cagney
  >  George M. Cohan
George Barbier
  >  Erlanger
Jeanne Cagney
  >  Josie Cohan
Walter Catlett
  >  Theatre Manager
Douglas Croft
  >  George M. Cohan - As a Boy of 13
Rosemary DeCamp
  >  Nellie Cohan
Eddie Foy Jr.
  >  Eddie Foy
Walter Huston
  >  Jerry Cohan
Frances Langford
  >  Singer - Nora
Joan Leslie
  >  Mary
Irene Manning
  >  Fay Templeton
S.Z. Sakall
  >  Schwab
George Tobias
  >  Dietz
Minor Watson
  >  Albee
Richard Whorf
  >  Sam Harris

Opis:


Već proslavljena sredovječna zvijezda američkih mjuzikala, pjevač, plesač, skladatelj i redatelj irskoga podrijetla, George M. Cohan (J. Cagney) puni kazališne dvorane glazbenom predstavom u kojoj i sam glumi i, među ostalim, ismijava američkog predsjednika. Jednoga dana dobije telegram od predsjednika koji ga pozove na razgovor. George vjeruje da bi se mogao naći u neugodnoj situaciji, no predsjednik ima na umu nešto drugo: oni počnu razgovarati o njegovom djetinjstvu i o počecima njegova rada u vodvilju zajedno sa svojom glazbenom obitelji s kojima je bio član zabavljačke grupe "The Four Cohans". Nakon toga on je samostalno osnovao svoju družinu s Mary (J. Leslie), budućom ženom. Zahvaljujući kvaliteti i dopadljivosti njegovih djela, postat će najpopularnija zvijezda Broadwaya. Iako će biti i problema, njegov entuzijazam osvajat će ljude...

"Yankee Doodle Dandy" lepršava je glazbena komedija koja pruža veličanstvenu sliku tada najpopularnijega vida zabave u Sjedinjenim državama - vodvilja, prikazujući život "legende" toga tipa zabave, Georgea M. Cohana (1878-1942), koji je potpisao više od 1500 originalnih pjesama te nastupio, još od dječje dobi, u podjednako toliko kazališnih točaka. Film na idealistički način progovara o njemu, njegovom odnosu prema najbližima te o njegovoj apsolutnoj posvećenosti poslu. Prepun blještavih plesno-pjevnih točaka film je ujedno i oda onom vremenu. Glavnu ulogu tumači slavni američki glumac J. Cagney, koji je dokazao da je podjednako sjajan kao plesač-zabavljač, kao i gangster-zločinac i mladić iz susjedstva (Public Enemy, Footlight Parade, Angles with Dirty Faces). Za ulogu u ovom film Cagney je osvojio Oscara.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (2)
  • The Pride of the Yankees

    The Pride of the Yankees (1942)

    biografski, drama, ljubavni, sportski

    Biopic traces the life of Lou Gehrig, famous baseball player who played in 2130 consecutive games before falling at age 37 to ALS, a deadly nerve disease which now bears his name. Gehrig is followed...
  • I Am a Camera

    I Am a Camera (1955)

    drama

    In the early thirties, aspiring writer Christopher Isherwood, living in Berlin, meets the vivacious, penniless singer Sally Bowles. They develop a platonic relationship while Sally has a wild time...
  • Swing Time

    Swing Time (1936)

    komedija, ljubavni, glazbeni

    Romantična mjuzikl-komedija. Dok nakon završetka još jednog svog plesnog showa hita na vjenčanje s romantičnom Margaret Watson (B. Furness), daroviti plesač i strastveni kockar John "Lucky" Garnett...
  • Sergeant York

    Sergeant York (1941)

    biografski, drama, povijesni, ljubavni, ratni

    A hillbilly sharpshooter becomes one of the most celebrated American heroes of WWI when he single-handedly attacks and captures a German position using the same strategy as in turkey shoot.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Kneginja
    The Legend Of
    27.11.2009. 19:28

    Hvala Jagger za prevod filma Yankee Doodle Dandy (1942).

    preuzeti ga mozete tu:

    http://www.divx-titlovi.com/hr-hr/divx-subtitles/download/yankee_doodle_dandy/90041.aspx

  • Kneginja
    The Legend Of
    19.09.2009. 21:02

                                                 Yankee Doodle Dandy (1942) 

                                      

    http://www.imdb.com/title/tt0035575/

    Redatelj:Michael Curtiz

    Scenarist: Robert Buckner Edmund Joseph

    Glavne uloge:

    James Cagney ... George M. Cohan
    Joan Leslie      ... Mary
    Walter Huston ... Jerry Cohan
    Richard Whorf ... Sam Harris
    Irene Manning ... Fay Templeton
    George Tobias ... Dietz
    Rosemary DeCamp ... Nellie Cohan

    Trajanje: 126 min 
    Drzava: USA 
    Jezik:English 
    Slika:Crno-bijelo

    Yankee Doodle Dandy je biografski film o zabavljaču Georgeu M. Cohanu.
    Pjesma "Yankee Doodle Dandy" bila je Cohanov zaštitni znak, patriotska imitacija stihova i melodije stare pjesme iz Američkog rata za nezavisnost, "Yankee Doodle". Osim ove, u filmu se pojavljuju i druge Cohanove pjesme kao što su "Give My Regards to Broadway", "Harrigan", "Mary's a Grand Old Name", "You're a Grand Old Flag" and "Over There".

    Cagney je bio prikladan izbor za ulogu, kao još jedan Amerikanac irskih korijena koji je također bio pjevač i plesač u svojoj ranoj karijeri. Njegova jedinstvena i naizgled čudna prezentacija polu-pjevanja i polu-recitiranja pjesama podsjećala je na stil koji je i sam Cohan koristio. Novine su u to vrijeme izvještavale da je Cagney namjerno htio imitirati Cohanov stil s kombinacijom pjesme i plesa, ali glumiti u svom uobičajenom stilu. Iako je redatelj Curtiz bio slavan kao nadglednik, glumcima je dao i dosta slobode.

    Iako je dosta biografskih detalja iz filma izmišljeno u holivudskom stilu (kao što je ispuštanje činjenice da se Cohan razveo i ponovno oženio), posebna je pozornost pridana da setovi, kostimi i plesni koraci budu originalni. U tome je puno pomogao Cohanov bivši suradnik Jack Boyle, koji je dobro poznavao njegove produkcije. Boyle se i pojavio u filmu u nekim plesnim skupinama.

    Film je osvojio Oscare za najboljeg glavnog glumca (James Cagney), najbolju glazbu i najbolji zvuk. Nominiran je za najboljeg sporednog glumca (Walter Huston), najboljeg redatelja, najbolju montažu, najbolji film i najbolji originalni scenarij.

    Film je 1998. završio na 100. mjestu 100 najboljih filmova svih vremena u izboru Američkog filmskog instituta. 2006. je proglašen 18. najboljim mjuziklom u povijesti. Na popisu 100 najboljih citata Instituta, onaj Cagneyjev, "Moja majka vam zahvaljuje. Moj otac vam zahvaljuje. Moja sestra vam zahvaljuje. I ja vam zahvaljujem.", je završio na 97. mjestu.

    Trivia:

    Eddie Foy mlađi glumio je vlastitog oca, Eddieja Foya.
    Predsjednika Franklina Delana Roosevelta glumio je "Satnik Joe Young", predsjednikov dvojnik, a ne sam predsjednik. Young je prikazan samo straga. Predsjednikov glas je posudio impresionist.
    Tijekom Cohanova povratka na Broadway, prikazan je kako pleše Rooseveltov step-ples na pozornici i na stolu. Roosevelt je još od 1921. bio prikovan za invalidska kolica zbog paralize.
    Cagney je reprizirao ulogu Georgea M. Cohana u filmu The Seven Little Foys, ali uz uvjet da ne dobije nikakav honorar. Umjesto toga, u filmu je nastupio u čast Eddieja Foya.
    Medalja koju je Cohan dobio dobio na kraju filma nije Medalja časti kao što to u filmu kaže Cagney (to odlikovanje dodjeljuje se samo za junačke pothvate u bitkama). To je zapravo Kongresna zlatna medalja (civilni ekvivalent). Zbunjenost oko razlike u medaljama je trajala godinama budući da su one najviša odličja koja Sjedinjene Države mogu dodijeliti.

    izvor:http://wikipedia.org

    Kneginja2009-09-19 21:57:00

{{message}}

{{item.title}}