Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Green Book - Hoće li dobiti "Oskara"?

Tri "Zlatna globusa" koja je ovaj film dobio, kao i brojne ostale nagrade, nagoveštavaju da će ostvarenje koje potpisuje Peter Farrelly vrlo verovatno dobiti i bar nekog, ako ne i više - "Oskara". Čini se - sasvim zasluženo...

Toplih ljudskih priča nema baš previše u poslednje vreme, a pogotovo ne da dolaze iz Holivuda. Viggo Mortensen i Mahersala Ali ponudili su nam, naizgled, jednostavnu priču, koja se dešava početkom 1960-tih godina u SAD, a kojom sasvim provejava duh osude rasističkog besmisla, tako prisutan u "najdemokratskijoj zemlji sveta" u to vreme. Kada se tome doda da je film rađen po istinitom događaju, a da su glavni protagonisti stvarno postojali pod tim imenima, stvar je još "bliža srcu".

Viggo je Tony "Lip" Vilallonga, italijanski snagator iz Brooklyna, koga  muzička kompanija angažuje da bude pratilac njihovoj crnačkoj "zvezdi klasične muzike" po imenu Dr Don Shirley i njegovom orkestru na turneji po rasnim predrasudama opterećenom jugu države. Uprkos tome što je i sam više nego "rezervisan" prema pripadnicima crnačke rase, Tony će, tokom putovanja, promeniti mnoge svoje stavove i dostojanstveno učiniti sebe boljim čovekom. A, takođe, ista sudbina će zadesiti i njegovog saputnika/poslodavca, čineći sveukupan doživljaj gledanja ovog filma veoma vrednim i inspirativnim.

Može se, tu i tamo, ponešto i prigovoriti ovom filmu, kao na primer, i odsutnost nekog "dubljeg" zapleta, odnosno nedorečenost nekih scena i likova. Ali, jednostavno, vrednosti fima uveliko nadmašuju mane koje će dušebriznici sigurno pronaći. Viggo, pre svih, a potom i Mahersala, nose ceo film na svojim plećima, svedočeći baš o tome koliko je dobar glumac dragocen za ceo utisak. Oni, kao da ne glume, već su, jednosatvno, stvarno ti likovi!

Da, ovom svetu su potrebni ovakvi filmovi! Plemeniti, pre svega.

I, da, ovom svetu su potrebni likovi kao što su stvarno bili Tony i Don!

 

  • Komentari (42)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    03.03.2023. 16:23
    Ponovih i ovaj filmić (nikako da si napravim kakav folder sa sjajnim friškijim filmovima, baziranih na odnosu odličnih likova sa kakvim tananijim i lepšim emocijama koje isporučuju, biće da mi je Nebraska sledeća na listi filmova za ponoviti).

    Da ne ulazim u to šta mi se sve dopalo, sve je tu standardno, ne verujem da bi se bitno razlikovalo od svih ostalih utisaka, ne fali filmu moj hvalospev, tek evenutalno majušna napomena, ne gledati film ukoliko su vam frižider i ostava prazni LOL hrana i zdravoseljački odnos prema njoj se ovde slavi gotovo poput prijateljstva. 
  • osman2510
    Senior translator
    18.02.2023. 02:34
    [QUOTE=GM_Tissot]Odavnooo nisam pogledao bolji film.[/QUOTE]

    da, odličan film i još uvek mi je u sećanju,
    ali jesi li ti neki šahovski velemajstor,
    jer, iako mi je šah možda trenutno najveća strast u životu
    i pratim sva šahovska dešavanja u svetu i online,
    još uvek sam za ku.ac, pa ako možeš da mi malo pomogneš,
    jer mi se ne mili plaćati Levijeve ili bilo čije kurseve?
    čisto da malo popravim rejting,
    jer sam udovac i, istini za volju,
    većinu života provodim u hebenoj depresiji.
    jbg, pozz
  • GM_Tissot
    member
    17.02.2023. 23:15
    Odavnooo nisam pogledao bolji film.
;

{{message}}

{{item.title}}