Green Book - Hoće li dobiti "Oskara"?

Tri "Zlatna globusa" koja je ovaj film dobio, kao i brojne ostale nagrade, nagoveštavaju da će ostvarenje koje potpisuje Peter Farrelly vrlo verovatno dobiti i bar nekog, ako ne i više - "Oskara". Čini se - sasvim zasluženo...

Toplih ljudskih priča nema baš previše u poslednje vreme, a pogotovo ne da dolaze iz Holivuda. Viggo Mortensen i Mahersala Ali ponudili su nam, naizgled, jednostavnu priču, koja se dešava početkom 1960-tih godina u SAD, a kojom sasvim provejava duh osude rasističkog besmisla, tako prisutan u "najdemokratskijoj zemlji sveta" u to vreme. Kada se tome doda da je film rađen po istinitom događaju, a da su glavni protagonisti stvarno postojali pod tim imenima, stvar je još "bliža srcu".

Viggo je Tony "Lip" Vilallonga, italijanski snagator iz Brooklyna, koga  muzička kompanija angažuje da bude pratilac njihovoj crnačkoj "zvezdi klasične muzike" po imenu Dr Don Shirley i njegovom orkestru na turneji po rasnim predrasudama opterećenom jugu države. Uprkos tome što je i sam više nego "rezervisan" prema pripadnicima crnačke rase, Tony će, tokom putovanja, promeniti mnoge svoje stavove i dostojanstveno učiniti sebe boljim čovekom. A, takođe, ista sudbina će zadesiti i njegovog saputnika/poslodavca, čineći sveukupan doživljaj gledanja ovog filma veoma vrednim i inspirativnim.

Može se, tu i tamo, ponešto i prigovoriti ovom filmu, kao na primer, i odsutnost nekog "dubljeg" zapleta, odnosno nedorečenost nekih scena i likova. Ali, jednostavno, vrednosti fima uveliko nadmašuju mane koje će dušebriznici sigurno pronaći. Viggo, pre svih, a potom i Mahersala, nose ceo film na svojim plećima, svedočeći baš o tome koliko je dobar glumac dragocen za ceo utisak. Oni, kao da ne glume, već su, jednosatvno, stvarno ti likovi!

Da, ovom svetu su potrebni ovakvi filmovi! Plemeniti, pre svega.

I, da, ovom svetu su potrebni likovi kao što su stvarno bili Tony i Don!

 

 • Komentari (36)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  06.03.2019. 00:46
  Sasvim solidan film, warmheart holivudska limunadica ali ipak nekako dovoljno za Oskar.    Naravno, ovaj film je od prvog minuta snimanja, od prve izgovorene rečenice u scenariju već bio dobitnik Oskara. Prigodna glumačka ekipa, pitka priča, režija i ostalo pod konac. Bilo je pitanje samo broj osvojenih Oskara. Najbolji glumac - pod obavezno.Znamo već da se u vremenu rusofobije i islamofobije Holivud trudi da ciljano snimi filmove koji "ujedinjuju naciju". Film za koji će neko reći: "Eto kako je bilo pre pola veka a kako demokratija cveta danas". Slično kao i u priči "kakvi su nam zatvori bili nekad a kako su super sada".    1960.te su vrlo turbulentno vreme USA što se tiče prava Crnaca ili Afroamerikanaca kako se to danas finije kaže. Poprilično umivena verzija rasnih podela svuda u SAD a naročito na Jugu (koji je vazda bio i ostao provincija za podsmevanje Jenkijima). Nemam relevantnih informacija o životu Dr Dona Širlija ali vest nije da je pas ujeo čoveka već da je čovek ujeo psa. Pomalo kontra verzija "Vozeći gđicu Dejzi".Don je mogao da bira gde će da nastupa i u kom okruženju. Da li je to bio lični bunt da putuje na Deep South-u gde jedan čovek nije mogaoo da menja ceo sistem, a taj sistem je opet neko aminovao na Severu, u Vašingtonu. Malo mu je trebalo više vremena da "navodno" to ukapira. Deo sa njegovom seksualnom orijentacijom nisam našao nigde u biografiji, tako da li je to istina ili ne, a ne može se demantovati je opet moderan prirepak i skoro pa obavezan deo holivudskih filmova zadnjih godina. To neće umanjiti ili uvećati njegovu vrednost kao čoveka. Čist višak u filmu. Ali neizostavan višak.Italijani su opet prikazani stereotipno u filmu u kome se crnci pokušavaju prikazati nestereotipno. Znači, uvek moraš nekog da spustiš da bi nekog podigao. Vozač crnac bodigard koji vozi belog muzičara gazdu bi bio rasistički film. Ovako nije. Jug u to vreme uz obaveznu ikonografiju Kenedija - siguran dobitak. Iako je samo prikazan vrh ledenog doba segregacije u SAD u to vreme.Uostalom, građanski rat je izbio zbog besplatne robovske radne snage. Što je OK. Crnci su dobili slobodu ali... da li imaju ista prava, iste plate, iste mogućnosti danas? Definitivno je nešto bolje na Severu ali afroamerikanci (po statistici zvaničnoj) imaju generalno ipak slabiji kvalitet života. Ipak i to ide nabolje polako. Ima ko o tome treba da brine (i plaćen je za to) a nisam ja.U svakom slučaju vredi pogledati. * električni podizači stakla na automobilu u SAD 1960.tih - ignorisati.   ** IMDB: 8,3 Lična: 6,6    
 • bokidante
  Active member
  02.03.2019. 20:15
  Odličan film!
 • skyspy111
  member
  01.03.2019. 19:34
  Film je dobar , ali nije zasluzio Oscara. Prvo ta tematika iz godine u godinu se ponavlja , crnci, bijelci , rbstvo , ovo ono.Bolji filmovi su First Man( cak ga i nema u konkurenciji), Bohemian Rapsodi, Leave No Trace, The Favourite.Fil me je potpuno predvidiv i pun klisea.El eto..