THE OLD MAN & THE GUN - Oproštaj velikana…

Većina posla na filmu ili seriji obavi se prije samoga snimanja. Produkcija, scenarij, casting, sve to prođe mimo nas ljubitelja „gotovog“ proizvoda- omiljenoga filma ili serije. No s druge strane ono po čemu mi obični ljudi pamtimo filmove jesu- glumci. Glumačke legende koje su obilježile naše odrastanje, koje pamtimo po upečatljviim ulogama koje su obilježile i jedan dio naših života. Jedna od tih legendi je svakako Robert Redford. Glumac kojega su žene obožavale a muškarcima to nije smetalo. Ugodan i prijatan, s bezbroj nezaboravnih rola (tko se ne sjeća Redforda u Butch Cassidy and the Sundance Kid, pa The Sting, Brubaker…) da ne nabrajam, ne isplati se, jer je to karijera duga  60 godina.

Ovaj film je svojevrsna posveta jednom velikanu i podsjetnik zašto je bio toliko omiljen kao glumac. Odgovor je jednostavan - Robert Redford spada u one glumce uz koje se uvijek osjećate ugodno. Lijep i topao osmijeh, šarmantan i pouzdan muškarac u gotovo svim ulogama koje su obilježile  njegovu mega karijeru. Ova uloga je specifična jer je ujedno i njegov oproštaj od glume. U dobi od 80 godina napokon je odlučio da „objesi kopačke o klin“. Hvala mu na svim divnim trenucima koje nam je podario i uvjeren sam da svi koji ovo čitaju žele da bude s nama još barem 20 godina, te da uživa u zasluženoj glumačkoj mirovini. A sada malo o filmu, koji je nekako ovoga puta u drugom planu..

Forrest Tucker je profesionalni pljačkaš banaka. Ili je u zatvoru ili pljačka banke. Ujedno je i vrlo neobičan pljačkaš. Natukne da ima revolver i uz ugodan osmijeh pruži torbu da je blagajnik napuni novcem. Ne privlači pažnju ni skromni plijen, ni činjenica da je pljačkaš debelo zašao u godine, toliko je šarmantan, pravi gentleman. No kada se u banci nađe detektiv John Hunt,a Forrest mu ispred nosa opljačka banku, slučaj dobiva novu dimenziju. Uskoro cijela Amerika zna za bandu starčeka prigodno nazvanu „Gang over The Hill“, aluzija na visoke godine pljačkaša gentlemana….

Moram napomenuti, da ovaj film nije prigodni oproštaj glumačkoga velikana, ne bi zaslužio neku veliku pažnju. Realno, pravi feelgood filmić, snimljen po neobičnoj životnoj priči pravoga Forresta Tuckera, koji je harao po jugu Amerike 80-tih godina. Film je ugodan za gledanje, no tenzija nema gotovo nikakvih. U film je dodana još jedna legenda Sissy Spacek, te romantična priča dodatno usporava i onako sporu radnju. Cijeli film ostajete u stvari prikovani  za ekran dugovječnim šarmom velikoga Redforda, koji blista i u ovoj uzlozi.

Film ko film, ponovo napominjem, nije remek djelo, a strogo je zabranjen ljubiteljima bilo kakve akcije i napetica. Tko ga pak pogleda neće požaliti, to je sigurno, jer osim neobičnoga lika samoga šarmantnoga Tuckera, imat će prilike vidjeti i ostatak „bande“ - Toma Waitsa i Dannya Glovera, te Caseya Afflecka u ulozi detektiva Hunta. Da pojednostavim: glumački velikani u opuštajućem feelgood filmu. I  to je otprilike to.

Zanimljivost: Film je snimljen po životnoj priči Forresta Tuckera, koji je privukao pozornost novinara i javnosti nevjerovatnim nizom od 18 velikih bjegova iz zatvora. Gotovo čitav život je ili bio u zatvoru (od 13 godine, pa do svoje 60-te ) ili je iz zatvora bježao. Radnja ovoga filma i počinje nakon njegova najčuvenijega bijega iz zatvora San Quentin 1981. godine.

 • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Boozywoozy
  eXtreme member
  29.01.2019. 19:10
  Znaci Robi je prnuo u leden gra' 😁
 • Djansla
  member
  28.01.2019. 09:47
  Film ništa posebno, ali RR je vrh. Gledam ga i tačno mi žao što više neće snimati.
 • Wux
  member
  27.01.2019. 18:31
  Film kao film je u suštini potpuno mrtav, odnosno usporen, kao što i piše u recenziji, što će biti veliki minus za mlađe generacije. Poenta filma i jeste opraštanje od velike zvezde i recenzija je fenomenalna. Sa druge strane, malo mi je bilo i mučno gledati Redforda u ovom izdanje, zaprepastio sam se koliko je omatoreo. Sve u svemu, film je za "must see" svakako.