Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Sahsiyet - Tursko serijsko osveženje

Ova je serija pravo filmsko osveženje. Do pre desetak godina turske serije bile su asocijacija na nešto sasvim drugo. Ali, Turci svojim proizvodima sve više osvajaju Evropu. Slično se dešava i u njihovoj filmskoj industriji. Posle ove serije obratit ću ozbiljnu pažnju na njihovu dalju filmsku produkciju.

Hakan Günday, jedan od najboljih savremenih turskih pisaca, autor je scenarija, a režiju potpisuje Onur Saylak poznat po ekranizaciji knjiga u svojim filmovima. Serija je snimana u Istanbulu, što joj daje dodatnu eksterijersku draž, jer gledalac može uživati u različitim panoramama grada.

Ideja serije je neobična. Penzionisani sudski činovnik postaje serijski ubica. Nećemo otkrivati njegove motive. Igra ga fenomenalno Haluk Bilginer, trenutno možda najbolji  turski glumac. Putevi Agaha, 65-godišnjeg sudskog službenika, ukrstitiće se sa Nevrom, jedinim ženskim policajcem iz odeljenja za ubistva. Agah Beioglu, živi sam u Bejogluu, najnaseljenijem i najživopisnijem delu Istanbula. Njegova ćerka živi u inostranstvu, a žena mu je umrla pre mnogo godina. Ovaj monotoni život Agaha je uznemiren dijagnozom Alchajmerove bolesti. On će  zaboraviti sve svoje uspomene zbog svoje bolesti. Čak i ako u početku ne prihvatamo ovu činjenicu, Agah shvata da je zaboravljanje šansa. Da je mogućnost da se počini ubistvo koje je planirao godinama. On se ubuduće neće sećati svog zločina i neće se pokajati jer ga se ni ne seća. U međuvremenu Nevra, policajka iz odeljenja za ubistva je bila na ivici ostavke zbog pritisaka na nju. Međutim, Agahova odluka o ubistvu će potpuno izmeniti Nevrin život.

Glavna ženska glumica,bivši foto model Cansu Dere, igra policajku kojoj je dodeljen slučaj Na početku svoje policijske karijere dolazi kao jedina žena u stanicu od 140 policajaca. Nailazi na mačo miniranja i podrugivanja. Jedini koji joj daje podršku je glavni šef policije prethodno je izabravši  izmedju 50 kandidatkinja za to radon mesto..Odlično je dočarala krhku ženu snažnog karaktera, pri tome veoma ljupku i ženstvenu.Setimo se samo njene zavodljive uloge iz serije Ezel.

Od sporednih likova glumom se ističu, već spomenuti glavni šef policije zatim dva pandura koji pomažu  u istrazi kao i unuk serijskog ubice. Imam malo zamerki na samo trajanje serije, jer je sve možda moglo da stane u nekih 10 epizoda.

Serija ima dosta smislenih  dijaloga, što se tiče filozofije i umetnosti življenja neki su veoma mudri i duboki. S njima se planski  digresiono odlažu očekivana ili neočekivana daljih dešavanja od strane gledaoca, ali se tu i tamo nepotrebno razvlači filmska radnja i sama priča.

Kraj serije je potpuno neočekivan, pravi filmski tvist. Kako će se samo na čudan način sresti dve sudbine - ubice i policajke….

Interesantan je atipičan  izbor muzike gde najviše dominira elektronska muzika.

Rezime je, da je ova serija toliko različita u odnosu na američku, evropsku ili azijsku produkciju, da je svakako treba pogledati, da ne ostane ''ispod radara'', kako ima običaj da kaže naš istaknuti član Stole Haringa.

  • Komentari (22)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • aleksayu
    eXtreme member
    05.03.2024. 22:49
    Fps nije 23.976 nego 25
  • aleksayu
    eXtreme member
    04.03.2024. 20:13

     Do jaja! Pojavila se druga sezona. Bilo bi divno da ovo neko prevede...
  • aleksayu
    eXtreme member
    19.12.2023. 20:33

     Kako mislis da li neko prevodi.Odakle da prevodi. Nece se skoro pojaviti na netu druga sezona. Prvo dok se izemituju sve epizode. Ima da se nacekamo.Smile
;

{{message}}

{{item.title}}