SofiyaPogledaj trailer!

TV serija

povijesni (2016)

Sofiya

Ocjena korisnika
Odlično!
7,6
Sofiya

Naslov:

Sofija

Godina:

2016

Žanr:

povijesni

Trajanje:

52 min

Glavne uloge:


Vladislav Pavlov
  >  Friar Nikita
Vilen Babichev
  >  Miron (executioner)
Vilen Babichev
  >  Miron (executioner) (3 episodes, 2016)
Vladislav Pavlov
  >  Friar Nikita (3 episodes, 2016)
Egor Koreshkov
  >  Pietro
Ivan Vakoulenko
  >  Boris Vasilyevich
Ilya Ilinykh
  >  Ivan the Young
Edouard Philipponnat
  >  Francesco
Aleksandr Baluev
  >  Stafan
Nadezhda Markina
  >  Grand Duchess Maria Yaroslavna
Boris Nevzorov
  >  Grigoriy Mamonov
Pyotr Zaychenko
  >  Metropolitan
Sofia Nikitchuk
  >  Voloshanka
Ksana Radchenko
  >  Dasha
Evgeniy Tsyganov
  >  Ivan III

Opis:


Grandiozni projekat TV kanala Rusija otvara jednu od najuzbudljivijih stranica istorije.
Posle pada Vizantije, deca Tome Paleologa, rođenog brata poslednjeg vizantijskog cara, našla su se u Rimu, pod pokroviteljstvom pape. U nameri da potčini rusku pravoslavnu crkvu svom uticaju, papa šalje Sofiju u daleku Moskoviju, velikom knezu Ivanu III za ženu.
Rusija je već dva veka plaćala danak Zlatnoj hordi. Ivan III je ujedinio ruske zemlje i konačno se suprotstavio Hordi. Brak sa naslednicom vizantijske dinastije trebalo je da ojača vlast velikog kneza. Međutim, protiv strankinje su bojari, mitropolit i Ivanova majka. U početku Sofija (Marija Andrejeva) samo želi da osvoji srce svoga muža, ali ubrzo u Moskvi nalazi novu domovinu, ljubav i nadu u rađenje novog pravoslavnog carstva. Sofija Paleolog ušla je u istoriju kao velika moskovska kneginja i baba prvog ruskog cara, Ivana Groznog, ali poreklo vodi ne samo od Paleologa, nego i od Nemanjića. Sofijin otac Toma najmlađe je od desetoro dece Jelene Dragaš, kćeri Konstantina Dragaša Dejanovića, unuka Stefana Dečanskog.
Ivan III Rjurikovič (Jevgenij Ciganov) veliki moskovski knez prozvan je Veliki još za života. Ujednio je veliki broj kneževina u jedinstvenu državu i oslobodio se vlasti Mongola. U njegovo doba se javila ideja o misiji Ruskog carstva kao zaštitnika pravoslavlja, u kome će Moskva biti Treći Rim.
"Sofija" je jedinstven projekat u novijoj ruskoj produkciji. Za potrebe snimanja, u studiju i na otvorenom izrasli su pravi dvorci, prekrasnih enterijera. Takođe je snimano na autentičnim istorijskim lokacijama, među kojima su Uspenska saborna crkva u Kremlju, Novgorod, Pskov, Italija... Da bi se oživeo duh vremena, ručno su izrađene stotine kostima, oružja, novca, nameštaja i ukrasa.

Uloge:

Sofija Paleolog - Marija Andrejeva
Knez Ivan - Jevgenij Ciganov
Velika kneginja - Nadežda Markina
Moskovski mitropolit Filip - Petar Zajčenko
Ivan Mamonov - Boris Nevzorov
Han Ahmat - Amadu Mamadakov
Hromi - Nikolaj Kozak
Stefan - Aleksandar Balujev
Kazimir - Sergej Puskepalis

Režija - Aleksej Andrijanov

Izvor: http://sofia.russia.tv

Obradio/la:

LjubicaSP
  • Slično za pogledati
  • Komentari (16)
  • Ekaterina

    Ekaterina (2014)

    biografski, drama, povijesni

    Kći osiromašenog pruskog kneza sprema se udati za budućeg ruskog cara Petra III. Mašta o ljubavi, ali car više voli ratne igre i slabo ga zanimaju žene. Njezina djevojačka nevinost nestaje u...
  • Mata Hari

    Mata Hari (2016)

    drama, povijesni

    Seks ikona postaje špijun za vreme jednog od najvažnijih ratova dvadesetog veka.
  • The Promise

    The Promise (2016)

    drama, povijesni

    U poslednjim danima Otomanskog carstva dešava se ljubavni trougao između Majkla, briljantnog studenta medicine, predivne i sofisticirane Ane i Krisa, renimiranog američkog novinara.
  • Obratnaya storona Luny

    Obratnaya storona Luny (2012)

    kriminalistički, misterij, fantazija

    Ovo je ruski rimejk britanske BBC serije Life on Mars iz 2006 godine. Već treću godinu, viši policijski poručnik Mihail Solovjev prati tragove manijaka, koji teroriše glavni grad ubijajući...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Vilin
    eXtreme member
    08.01.2019. 08:13
    Fantastična serija. Do savršenstva dovedeni svi elementi. Pravo je uživanje bilo gledati je. Ovako se rade serije o velikim ličnostima iz nacionalne istorije, a ne kopirajući Game of Thrones.
  • Platan
    Banned user
    12.01.2018. 12:38
    Ljubice hvala mnogo. Ovaj tvoj post zaslužuje da bude istaknut kao posebna tema. Toliko mnogo korisnih i praktičnih informacija ima. Na žalost moj Ruski je školski i nije dovoljno dobar za čitanje ili praćenje filma/serije.
    Jednom dok sam boravio u Rusiji, odseo sam u hotelu Moskva, moj apartman je gledao na Kremlj, Crveni trg i Hram Vasilija Blaženog. Sećam se da sam veoma malo spavao zbog tog hrama, neprestano sam gledao u tu lepotu. Imao sam vremena da vozom odem do Tule i Tolstojeve Jasnaje poljane, zimi. To je bilo neverovatno iskustvo, jer sam putovao običnim vozom. Uz put nepregledne breze i na kraju Tolstojeva humka na osami.
    Od tada mnogo više uživam u ruskim istorijskim serijama i filmovima. Nadam se da razumeš koliko si mi učinila sa ovim vrednim postom. Благодарю вас!
  • LjubicaSP
    Moderator
    12.01.2018. 11:10
    Da, šteta što nema više ovakvih serija ili bar na našim programima, mada se 'Sofija' nedavno davala na TV Vojvodina, a sada ide Anna Karenina koju je preveo naš kolega Carnojevic. Od istorijskih imaš Ekaterina ili po meni vedriju i izuzetno raskošnu verziju Velikaya, zatim Yunkera, po motivima dela A. I. Kuprina. Rusi su nenadmašni u ekranizaciji svojih klasika. Ako znaš ruski, preporučujem da pročitaš Kadete, Junkere i Dvoboj po kojima je rađena ova serija, vredi truda. Kad mi vreme dozvoli, prevešću i njegovu Jamu i još neka ostvarenja. Isto tako, postoji i serija Admiral od 10 epizoda. Verovatno si već gledao istoimeni film, za koji je upotrebljena otprilike petina serije. Tu su i Gibel imperii o vremenu uoči revolucije, kao i najnovija Demon Revolyutsii, prevod našeg kolege Jevstatija, koje će te podsetiti na Senke nad Balkanom (mada ni nalik LOL). Tu je i dokumentarno-igrana serija Bitva za Moskvu, koja se izdavaja kvalitetom i dramatičnošću, čak i u odnosu na standardno dobre ruske dokumentarne ratne serije. Ako te zanimaju dokumentarci, preporučujem seriju Romanovy, za čiji prevod treba da zahvalimo kolegi tplc. Ima i sjajnih biografskih serija: Mikhaylo Lomonosov, Strasti po Chapayu,Zhizn i priklyucheniya Mishki Yaponchika, Esenin. Ova poslednja ima zanimljiv dodatak - uvodi možda ne toliko istorijsku, ali maštovitu krimi-špijunsku priču. Ipak, najbolje ruske serije, nevezano za žanr, svakako su Semnadtsat Mgnoveniy Vesny i Master i Margarita



    LjubicaSP2018-01-12 11:35:01

{{message}}

{{item.title}}