Film

dokumentarni (1968)

Wimbledon Official Film 1968

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
-
 
Wimbledon Official Film 1968

Godina:

1968

Žanr:

dokumentarni

Režija:

Cathy Jones

Opis:


Teniski turnir u Vimbldonu je najstariji,a prema mnogim mišljenjima i najugledniji Grend slem turnir u tenisu. Održava se svakog juna ili jula (počinje šest nedelja pre prvog ponedeljka u avgustu) u Sveengleskom klubu u Vimbldonu, u Londonu, počev od 1877. i treći je po redu Grend slem turnir u godini, posle Australijan opena i Rolan Garosa. Otkad je Australijan open prebačen na tvrdu podlogu 1988, Vimbldon je ostao jedini veliki turnir u tenisu koji se još uvek igra na originalnoj podlozi, travi, zbog čega i potiče ime ove igre - tenis na travi.
Sveengleski klub za tenis na travi i kroket je osnovan 1868. Od 1884. održava se takmičenje za žene u pojedinačnoj konkurenciji, kao i za muške parove. Parovi za žene i mešoviti parovi takmiče se od 1913. godine. Do 1922, prošlogodišnji pobednik mogao je da igra samo finale protiv takmičara koji bi se kvalifikovao za finale. Kao i na ostalim Grend slem turnirima, na Vimbldonu su se do 1968. takmičili najbolje rangirani amaterski igrači. Nijedan Britanac nije u pojedinačnoj konkurenciji pobedio od 1936, kada je to učinio Fred Peri, sve do 2013. i trijumfa Endija Marija, dok nijedna Britanka nije osvojila turnir nakon Virdžinije Vejd 1977. Prvi televizijski prenos ostvaren je 1937.
U finalu 1968. Rod Lejver je osvojio turnir pobedivši Tonija Rouča, a Bili Džin King je u finalu savladala Džudi Tegart.

Obradio/la:

LjubicaSP
  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}