Sweet Virginia - Obična mračna priča

Blockbusteri imaju svoj vlastiti život. Enormni novac uložen u reklamu vraća se stostruko na blagajnama. Bombardirani smo na netu, časopisima i kroz različite ekonomske prirepke (od odjeće do školskog pribora) mega blockbustera. Naravno da onda i usmena predaja čini svoje. Svi nešto pišu, prepričavaju. Svi znaju sve o blockbusteru.

Sweet Virginia nije blockbuster. Ovaj film je daleko, jako daleko od velikog budžeta, pa čak i usmene predaje. No da nema ovakvih filmova, što bi filmofili radili između dva remek-djela. Jer kao što znamo, remek djela se ne snimaju baš svaki tjedan u godini.

Zašto ovaj uvod? Zato jer mi je namjera napisati koju riječ o upravo ovakvim filmovima - dobri a ne spektakularni.

Neće vas mučiti savjest što ste utrošili 90 minuta na ovakav film, no isto tako ga možete preskočiti jer ga nitko neće izreklamirati. Pa ni ja, samo vas budem pokušao navesti da ga ipak pogledate ako uhvatite vremena i prilike.

Evo razlog zbog kojega biste trebali pogledati Sweet Virginia: braća China su 2012. godine bili u samom vrhu neslavne liste najboljih scenarija koji nisu realizirani. Tek nakon pet godina uspjeli su naći producentsku kuću spremnu da napravi film po njihovom odličnom scenariju. Eto, sada sam vam otkrio i najveću vrijednost filma, to je odličan scenarij, priča koliko obična toliko i mračna.

O čemu se radi? U vukojebini Aljaske, bivši rodeo šampion iz Virginie, Sam krade Bogu dane kao upravitelj malenoga motela. Ozbiljno načet mnogobrojnim padovima na rodeu, s prvim znacima Parkinsonove bolesti, sam gura kroz život najbolje što može. Jedina svijetla točka u njegovom životu je ljubavna veza sa udatom ženom Bernie. Monotoniju života u vukojebini poremeti umorstvo trojice mještana, koje je netko ustrijelio po kasno noćnom izlasku iz restorana. Jedan od ustrijeljenih je i Tom, muž Samove ljubavnice. Da li su bili žrtve pljačke ili je posrijedi nešto drugo, morat ćete otkriti sami.

Riječ je dakako o thriller drami, no jako dobro napisanoj, na onaj životni, ne baš spektakularni način. Moja je pretpostavka da ljubitelji Jean Claude Van Dammea ne bi bili jako oduševljeni ovim filmom. No postoji dosta dobrih stvari u filmu, osim odlične priče. Dobra gluma, za ovaj budžet sasvim pristojan casting. Ističu se dva glavna lika, Christopher Abbott i Jon Bernthal. Pomalo sivkasta atmosfera vukojebine dodatno je podvučena kamerom. Sve su to razlozi zbog kojih ja ovaj film mogu preporučiti, no isto tako da dodam: ako ga propustite, neće vam to biti minus u vašem filmofilskom životu. Teško da vas prijatelji budu „testirali“ na ovakvim malim filmovima.
Filomofili svakao pogledati, ostali po svom nahođenju!

 • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • puppet_master
  eXtreme member
  20.12.2017. 12:15
  Meni bome baš nije legao, doduše nije to moj tip filma ionako, no probah ga zbog Bernthala, no ne vredi. Obično volim tihe filmove, gde se radnja odvija lagano, postepeno, ne mora biti kakve dinamike, no ovo mi je baš bilo naporno za pratiti.
 • Rodnny
  member
  13.12.2017. 13:24
  Odlican film!