Star Wars: The Last Jedi - Da je bar poslednji...

Šalim se, naravno... Ne da nije poslednji, nego mu se i ne vidi budućnost završetka. Kao "space soup-opera", što bi, valjda, u neku ruku i trebalo da bude. Bez kraja i konca, nastavljena unedogled... pa, kom pre dosadi...

Novi Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (kakva ironija - "novi", a "poslednji") jeste, pre svega - zabavna igrarija. Njegova najveća vrednost i jeste u come-backu ikone zvane Luke Skywalker (dobro, ne računajući onih par sekundi koliko se pojavio na kraju prethodnog nastavka). Luke je postao ostarelo (dobro, "sredovečno") džedajsko "gunđalo", samoizolovan na udaljenoj planeti, u dobrotvornom "egzilu", razočaran valjda u ono što je "kosmodemokratija" trebalo da uradi, a nije. Tu negde se krije i osnovna "težina" ovog filma, u odnosu na svoje prethodnike. Naravno, Rey je tu da "smekša" Lukea...

Ako bi se tražila zamerka ovom filmu, mogla bi da se nađe u njegovoj, pa, ipak, prenaglašenoj dužini. Ono što je ispričano u 152 minuta trajanja, moglo je i bez nekih manje bitnih "podzapleta" (neću "spoilerisati), usredsređujući gledaočevu pažnju isključivo na glavni tok radnje i glavne junake (jeste, može da se kaže da ih ima previše).

Naravno, glupo je za jednu ovakvu SF razbibrigu reći da ima i previše CGI, istina besprekorno upeglanog u strulturu filma, ali ta izražena "jednodimenzionalnost" u rediteljskom rešenju može da smeta onima koji su očekivali "korak dalje", pre svega u "priči". 

Iako su strani kritičari velikom merom naklonjeni tvrdnji da je ovo najbolji "Star Wars" još od 1980. godine i Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, ja se s tim ne bih složio ni što se tiče jednog, a ni drugog filma. Kao neko ko je odrastao na tim filmovima, ostajem uporno pri tvrdnji da su i prvi Star Wars, a po količini emocija naročito Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi - neprevaziđeni!

Mislim, dobro je i ovo, ali kad naiđe sledeći "Star Wars", koliko nas će tvrditi da je ovo nešto najbolje viđeno do sad? Kao što niko više ne tvrdi da je Star Wars: Episode VII - The Force Awakens bolji od ovog.

Pa, vi fanovi, sad vešajte i palite zvezde smrti...

 • Komentari (29)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Colle
  Uploader
  01.01.2018. 19:09
  Moroam da dodam...drago mi je da nije poslednji...ne vidim to kako možeš biti fan nečega, a želiš da se završi? Jedva čekam i epizodu IX, i tri nove epizode koje je dobio dalje da radi ovaj režiser, odličan je posao uradio, film je fenomenalan, na nivou prve trilogije. Jedan od najboljih, definitivno.
 • Colle
  Uploader
  01.01.2018. 19:00
  ja stvarno ner razumem ovakve kritike. Gledao sam ga i stvarno je odličan, pravi SW film, sa dobrom pričom, trikovima, akcijom i emocijama. Nemam više 10 , nego 48 godina, pa emocija nije ista, ali mi to nekako i normalno. Ovo je prvi film, sa koga su i moji klinci od 10 i 12 godina izašli oduševljeni (a predstavnici su nove digitalne generacije). Toplo preporučujem film svim starim fanovima, a nadam se da će biti i novih. Nije ni predugačak, nisam osetio 2,5 sata.
 • Atrahasis
  Junior translator
  27.12.2017. 00:42
  MaxAbarth, veoma nezrelo pristupaš diskusiji...Verovatno zato i uspevaš prilicno vešto da prepoznašsvoje drugove po nezrelosti...Ne mogu da kažem da u svojim komentarima praviš greške,već iznosiš potupne besmislice. Na kraju, nebitno je ko je nezreo,već ko zna sa time da se nosi. U prevodu, džaba ti i zrelost ako si ošinut.Naravno, poslednji komentar se ne odnosi na nekoga posebno.Ovako "burno" reagujem samo zbog ovako bezobzirne, nepromišljenei arogantne opaske koju si izneo: [učitaj cijeli komentar]