The Mountain Between Us - Ovu planinu možete zaobići

Planina se nije ispriječila između njih, već naprotiv spojila ih je, voljom nagrađivanoga režisera Hany Abu-Assada. Palestinca koji se ovjenčao "Zlatnim globusom" i nagradom žirija u Cannesu. Zlatni globus je osvojio 2006. godine za Paradise Now, a 2013. godine i nagradu žirija u Cannesu za film Omar.

The Mountain Between Us je melodramica, kakve su nekada davno, u prošlosti kinematografije privlačile horde žena i djevojaka u kina. Željna romantike u neko drugo romantičnije doba, uglavnom ženska publika je uzdigla neke parove iz filmova sličnih ovome na besmrtni Olimp ljubavi, koja to najčešće i nije bila. Primjer Burton/Taylor, pa Bogart/Bergman i još sijaset drugih. Generacije žena su uzdisale i potiho šmrcale, srameći se otvoreno ridati za vrijeme kino-predstave.

E, pa ovdje neće biti uzdisanja i šmrcanja. Idris Elba i Kate Winslet nemaju tu vrstu kemije i karizme, tako da drage moje žene i djevojke, možete pogledati ovaj film bez papirnatih maramica. Neće vam trebati zasigurno.

Ben je kirurg koji žuri na operaciju u Baltimore, Alex je novinarka koja pak žuri na sopstveno vjenčanje. Kada im let bude odgođen, unajme mali aviončić da ih prebaci preko planine, no tragičan udes ih stavlja u situaciju koja je na prvi pogled bezizgledna. No njih dvoje pružaju jedan drugome podršku, te nekako tumaraju kroz hladnu planinu, preživljavaju i uspiju premostiti neke smrtonosne prepreke, poput strašne hladnoće, nedostatak hrane...itd.

Film The Mountain Between Us može nekako preko fotografija i trailera dovesti u zabludu, da je to neka vrsta primarno avanturističkoga filma. Dvoje ljudi koji na strašnoj hladnoći tumaraju planinom i bore se za život, pritom postepeno sve više postaju svjesni tjelesne privlačnosti. Tako je možda zamišljeno na početku, no film ponekad ispadne sasvim drugačiji od očekivanoga ili napisanoga. Ovo je na žalost ispala punokrvna romantična melodramica prikladna za nedeljna obiteljska popodneva i druženja cijele obitelji pred malim ekranima.

Film je to sasvim neizazovan, pa i pomalo staromodan na onaj beskrvni način. Idris Elba je onaj magnet koji je npr. mene privukao da pogledam film, no nakon odgledanoga filma za mene je jasno da cijeli film drži vodu samo i isključivo zbog Kate Winslet. Ona u ne baš glamuroznom izdanju, zaboga, pa jedva da diše nakon avionske nesreće, pa i izranjavana upada iz nevolje u nevolju, dosta uvjerljivo tumači svoj lik, novinarke Alex. Zbog nje se film može pogledati. Idris Elba na žalost nije tip koji može ovakav film pregurati. Nije ovo njegov tip filma, te kao da i on to zna, pa mu je veći dio filma pomalo neugodno.

Preporuka svim ljubiteljicama romantike i Kate Winslet. Ostali: ništa nećete propustiti ako ne pogledate ovu melodramicu.

 • Komentari (37)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • puppet_master
  eXtreme member
  09.02.2018. 08:59
  I uz mane, meni je bio dovoljno ok, "survival" romansa u prelepom krajoliku, zanimljiv su par ovo dvoje, pitko i prija oku, uz to sam slab na prirodu, snegom prekrivene planinčine...van toga, svakako ništa epohalno ni bitnije sa ovim filmićem.
 • ajdaho
  member
  08.02.2018. 15:16
  Ovo se stvarno trebalo preskočiti. Ne znam kako sam ga dogledao do kraja. Kate obično pažljivo bira uloge, ali sa ovom je promašila totalno!
 • direktnojug
  eXtreme member
  21.12.2017. 19:30
  Niko ne reče da je Kejt imala partnera u vidu dobrog prijatelja Lea DiCapria!!! To bi onda bila filmčina iliti blockbaster ! :) Zezanje na stranu, pogledaću film samo zbog moje simpatije Kejt, doduše zato mi je privukao pažnju iako mi komentari govore suprotno!