Godless - Odlične žene s puškom u ruci

Odlična visokobudžetna western serija nagrađivanoga scenariste Scotta Franka, napravljena kao 7-dijelna zaokružena cjelina (nema druge sezone), rađena za Netflix. Kao izvršni producent pojavljuje se Steven Soderbergh, što dovoljno govori o veličini projekta, ove izvrsne televizijske uspješnice.

Frank Griffin samoproglašeni propovjednik, psihopata i ubojica luta pustarama New Mexica u potrazi za odbjeglim usvojenim sinom Royem Goodeom. Roy je odlučio raskrstiti sa bandom i pobjeći jer više nije mogao trpiti bjesomučno ubijanje i pljačkanje razularene bande. No pokupio je novac od pljački, te Frank kreće u potragu za njim, pritom ubijajući sve koji mu stanu na put. Pa čak i čitav grad spali do temelja i pobije sve stanovnike, uključujući žene i djecu. Roy ranjen doluta do farme u blizini gradića La Belle, u kojem obitavaju isključivo žene. Naime, njihovi muževi su poginuli, njih 83, u stravičnoj nesreći u rudniku srebra, poviše gradića. Pitanje trenutka je kada se bude ovaj zabiti i nebranjeni gradić našao na meti poludjeloga Franka Griffina i njegove bande ubojica.

Kada se na kraju godine budu radile liste najuspješnijih serija, nema sumnje da Godless biti pri samome vrhu. Sve je odlično urađeno, od scenarija, pa do izvrsne glumačke ekipe. Ono što ovu seriju izdvaja iz običnih tv uspješnica jeste što poštuje sve arhetipske postulate odličnoga westerna. Okrutna i nasilna u svom izričaju, snimana na originalnim lokacijama u okolici Santa Fea, ova serija unosi i dašak novine u žanr izvorno muški i pomalo macho.

Naime, La Belle je gradić sa ženama. Ne kurvama i gospojama tako uobičajenim za western izričaj. Ženama koje nose radnju, jer su im muževi poginuli, te u gradu osim ćoravoga šerifa, te balavoga pomoćnika gotovo bespomoćnoga čuvara zakona, gotovo da nema muške ruke, koja bi ih obranila u divljini New Mexica. Postepeno se u radnju uvode muški likovi, no stanovnice La Bella ipak drže uzde u rukama što se tiče radnje ove dinamične i odlične serije.

No možda je najveći plus, kao što i treba biti sjajna priča, živopisni karakteri i odlični glumci. Mnoge bude iznenadio Jeff Daniels, dobrica, koji ovdje glumi poremećenoga no slojevitoga ubojicu Franka Griffina. Tu je plejada izvrsno napisanih ženskih likova, Michelle Dockery (Alice), Merritt Wever (Mary Agnes), da nabrojim samo neke sjajne glumice kojih ima napretek u ovoj seriji. Još samo da izdvojim meni dragoga glumca Scoota McNairya kao slabovidnoga šerifa McNuea. Uglavnom sve štima u ovoj odličnoj seriji, te nema razloga da je ne preporučim svima ljubiteljima dobrih tv serija. Veliki plus je sjajna scenografija, te snimanje na originalnim lokacijama, pustarama juga SAD-a.

Svakako gledati.

 • Komentari (13)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • puppet_master
  eXtreme member
  23.12.2017. 09:49
  Pročitah konačno, hajde da ne bude da hvalim IgaBivu samo, svaka čast na osvrtu na seriju Robine. :)
 • milebrasa
  member
  21.12.2017. 16:27
  odgledao, vrlo fobro, jesu malo krali vreme ali svakako preporucujem za gledanje, a to sto sad po difoltu svaka serija ili film mora da ima provucenu gej zicu ok, moraju da im nebi prilepili etiketu, jest sramno ali profitabilno
 • puppet_master
  eXtreme member
  21.12.2017. 12:53
  Sa mnom moraš preciznije, jer potpuno zaboravim o čemu se pisalo iznad, vidim samo poslednji post kakav sam magarac Pa ne baš, priča o izgubljenoj duši (koju ona igra), gde je lopov, prevarant, ali je suviše lagano, previše pitko za svoje dobro, vreme takve televizije bi trebalo da je iza nas. Likovi su često nerealni, situacije i gore, to je ipak specifičan svet, valjalo bi to sve biti dosta tvrđe, brutalnije, mada nije do lepršavosti, jednostavno (po meni) ne pogađa metu. Niti se ide predaleko sa njenom profesijom, naivne su prevare, niti se ide do kraja sa njenom fucked up prirodom ovisnika (u jednom momentu samo što ne izvrši samoubistvo, no i to se sredi čas posla, te je u sledećoj epki potpuno drugačija osoba), niti ikada imam osećaj da je u kakvoj pravoj opasnosti, niti je njena porodična situacija dovoljno životno realna, sve se nekako sredi, obično na vrlo lenj način (pisanja).  Sa druge strane, to sve ne mora biti strašno, možda se može naći nešto detalja koji su dovoljno zanimiljivi, no ostaje upadljivo da upravo Michelle Dockery nosi sve to na svojim plećima, što sa takvim pristupom seriji (meni) nije bilo dovoljno da nastavim da pratim drugu sezonu.  [učitaj cijeli komentar]