Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Madame - Gospodski

Jedan sasvim lep film. Na tragu onoga što su radili Woody Allen ili Pedro Almodovar. Po strukturi čak podseća i na Maps to the Stars koji je potpisao David Cronenberg.

Rediteljka filma Madame jeste Francuskinja Amanda Sthers, kojoj je to drugo ostvarenje, nakon Je vais te manquer iz 2009. godine. Ovaj put napravila je satiričnu priču o razlikama između tkz. buržoazije (ko se seća Bunjuela?) i "običnih" ljudi koji gotovo neprimetno žive neke sasvim drugačije živote, tu pored njih.

Glavnu ulogu u filmu tumači Rossy de Palma, omiljena glumica upečatljive fizionomije koju je u same filmske visine lansirao već pomenuti Almodovar (Mujeres al borde de un ataque de "nervios"Los abrazos rotosKika...). One je kućna pomoćnica u kući bogataša (Toni Collette, Harvey Keitel), koju sujeverna i dokona domaćica "posadi" za gostinski sto, da za njim ne bude "baksuznih" 13 gostiju za večerom koju priređuju. Ali, prenebregnuće činjenicu da Marija voli da popije i, tada se, raspriča. Što može baš da izazove nevolje kada do nje sedi "džet-set" diler umetničkim vrednostima. Da li je moguća ljubav između pripadnika dva različita sveta?

Ovakav zaplet poslužio je za veoma jasno portretisanje glavnih likova i njihovih životnih strahova, nadanja i inspiracija. Tu su priče o propalim brakovima, blaziranim porodičnim odnosima, lažima sveta konzumerizma i (ne)moralnih normativa koje određuju bit pojedinca... Mnogo toga, sasvim lepo spakovano u već zaboravljen filmski standard trajanja od 90 minuta. Ni previše, ni premalo... Taman da se lepo provedete, uživajući u jednoj lepo ispričanoj filmskoj priči. Još, ako vas ta priča ponuka da se malo i zapitate o svrsi života...

Čekajući šta Amanda ima još da nam ponudi. A, kako stvari stoje, imaće šta da nam pokaže u budućnosti. Talenat, jednostavno, ne može a da se ne ispolji do kraja...

  • Komentari (9)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    21.01.2023. 19:05
    Zanimljiv film, koji mi je prijao. Vec je dovoljno receno, nema potrebe nista da dodajem.
  • Vilin
    eXtreme member
    08.02.2020. 11:11
    Veoma interesantan film. Umetnička fotografija, dosta kadrova su prava remek dela. Priča je višeslojna. Ne bih da bogohulim, ali u određenim momentima sam ga video kao intetesantniju i umetnički urađenu verziju Preety Women. I muzika je odlična i usklađena sa filmom.
  • Freak37
    eXtreme member
    25.05.2018. 22:13
    Dobar
;

{{message}}

{{item.title}}