Ubice moga oca - Gde se izgubiše?

Jedna od najprovakativnijih prošlogodišnjih serija "ovdašnje" proizvodnje, a koje su prikazivane na RTS, dočekala je i svoju drugu sezonu. 

Ali, nove epizode neće biti prikazivane na srpskom javnom servisu, već na novoosnovanom kablovskom kanalu, koji mogu da vide samo pretplatnici dotičnog, kojih baš i nema puno u odnosu na celokupni živalj ni u Srbiji, a kamoli u okruženju. Dakle, u startu, ovo je serija s ograničenom gledanošču. Zašto je to tako, valjda su producenti dobro promislili. Moje laičko mišljenje jeste da RTS, kakav god da je, ipak služi kao magnet za publiku, tj. gledanost, a da emitovanje samo na tamo nekom kablovskom kanalu predstavlja priličnu "pogubnost" pre svega po publiku kojoj na taj način ne ostaje čak ni mogućnost da bira između raznih "Baba koje se češljaju", Senke nad Balkanom i raznih riality apsurdnosti, kojima su gotovo svakodnevno izloženi. Jer, Ubice mog oca, uprkos slabostima kojih ima, jesu jedna urbana serija, preko potrebna mnogo širem krugu ljudi nego što to jedan kablovski kanal može da obezbedi (dobro, tu je i internet, kao "rezervna varijanta", ali ni njim ne znaju da se služe svi do kojih bi prikazivanje na javnom servisu moglo da dopre).

E,sad, malo i o prvoj epizodi. U principu, ona nastavlja da "tabana" tamo gde je završena prethodna sezona. Priča se "kraka" po sličnim obrascima, glumci su, manje-više, uspešno odradili postavljene zadatke (uz standardno neubedljivog Vuka u pojedinim scenama), tako da se može naslutiti i kakav će "štimung" doneti i druga sezona. Ipak, veliki propust producenta jeste što na početku druge sezone nije napravio malu "rekapitulaciju" prethodne, tako da se neupućeni ili gledaoci kratkog pamćenja mogu podsetiti na viđeno. Jer, prva epizoda druge sezone direktno se naslanja na događaje iz poslednje scene prve sezone, a ne treba biti "genijalac" pa shvatiti koliko bi bilo značajno da imamo ta recimo dva minuta "uvoda". Koji je razlog za ovaj previd? Možda taj da je prva sezona "vlasništvo" RTS, pa nije smeo da se koristi materijal? Ko zna?

Da bi se doneo neki "objektivniji" sud o drugoj sezoni, ipak je potrebno da prođe još vremena. Tek je emitovana prva epizoda, možda stvari odu i na bolje i na gore, ko zna. Ipak, ostaje žal što se jedan ovakav "projekat" preselio na "manji stadion", i veliko je pitanje da li će uspeti da preživi igrajući na terenima koji nisu "prva liga". 

 

 • Komentari (21)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • rajans
  member
  29.12.2017. 23:12
  Apsolutno je sve u redu sa tobom. Već sam dao svoj komentar, ne bih se ponavljao. Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje, tako i oni koji su ovom serijom oduševljeni. Za mene prilično razočarenje i usled toga sada seriju gledam tako što play ide na x2 :) [učitaj cijeli komentar]
 • subrianca
  Junior moderator
  29.12.2017. 11:48
  Ugodno sam iznenađena i ovakvom kvalitetom, ne možemo postavljati nerealne zahtjeve.Samo sam prvu pogledala, teško ju je pronaći na netu, no ako i ne bude idućih epizoda gledat ću, poput tebe, cijelu sezonu na kraju. [učitaj cijeli komentar]
 • 29.12.2017. 11:43
  blockbok, ipak trebas uzeti u obzir da je ovo Srbija, zemlja pevaca, starleta i rijalitija. A sto se filmova i serija tice, narod vise voli neke komicne gluposti. A moram napomenuti da bi bilo bolje da je produkcija HBO i da sam prijatno iznenadjen sto uopste smo i pokusali neku krimi seriju.A subrianca, ja cu sezonu 2 odgledati kad se sve bude emitovalo, iako imam kanal TOP, jer volim da spakujem pa za redom da odgledam).