Nemanjići - recitatorska sekcija

Prva epizoda serije o kojoj se naveliko pričalo još pre emitovanja kao o jednom od najznačajnijih projakata RTS pa... skoro od osnivanja, doživela je jedno veliko "buć"! Ili "puff"...

Forumi su se prilično usijali komentarima ozlojeđenih gledalaca, ne zato što je u pitanju "dosad neviđeno viđenje srpske istorije koje nagoni na preisptivivanje", već pre svega zbog izuzetno loše glume većine aktera. Kad to kažem, ne mislim samo na izražen "recitatorski stav" glumaca, prema kojim čak i izgovorene replike iz ozloglašenog Šotrinog pokušaja istorijskog blokbastera o 1389-toj deluju "kano klisurine", već i na totalno pogrešan rediteljski (ili ko-zna-već-čiji pristup) da glumci glume kao da su tek izašli sa putanje beografskih tramvajskih šina, akcentujući totalno neprimereno vremenu, pa i manirima o kojima serija govori. Jer, Nemanjići nikako ne mogu biti Sindjelici.

Ono što me je posebno zaprepastilo u prvoj epizodi jeste da je scenarista ovog poduhvata istaknuti Gordan Mihić s takvom "neodgovornošću" pristupio ovom poslu, što u njegovim ostalim TV ostvarenjima nikako nije slučaj. Možda Mihiću opravdanje leži u činjenici da je "svoje prste" u ceo poduhvat previše umešao reditelj Marko Marinković, koji u svom opusu ima i delo Crni Gruja i kamen mudrosti, pa se njegov "rafinman" za "ozbiljne" istorijske spektakle već tu mogao nazreti.

Bilo kako bilo, emitovana je tek prva epizoda Nemanjici-radjanje kraljevine, možda se stvari i poprave kasnije. Ostaje žal što je propuštena šansa da se napravi srpska verzija Game of Thrones. Ovde, jednostavno, izgleda da ništa osim kostima i neće valjati. Ali, videćemo. Za sada, recitatorska sekcija drži čas... Kad će da zvoni? Da pobegnemo sa časa... Ovako je suviše dosadno...

 • Komentari (155)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Stole Haringa
  eXtreme member
  16.01.2018. 21:50
    Možda nešto i uspeju da našminkaju na brzinu. Skraćivanje kadrova u montaži da bi se simulirala dinamika itd. Pokušaće da ožive našminkan leš a to ne biva.  Ako novine ne lažu, sponzori su se baš isprsili za seriju.
 • subrianca
  Junior moderator
  16.01.2018. 21:28
  Bolje da premontiraju nego da odustanu od emitirnja, veliki su novci stuckani u tu seriju..
 • IgaBiva
  Active member
  16.01.2018. 21:23
  Poslednje informacije kazu da CE snimljene epizode biti premontirane. Rediteljska sramota...