Cold Skin - Sve ono što del Toro nije...

Špansko-francusko osveženje! Sve ono što del Toro nije uspeo da razjasni u svom nadobudnom The Shape of Water, učinio je Xavier GemsCold Skin. Nažalost, ovo nije jedan od onih filmova koji će dobiti "Oskara", mada je snimljen na engleskom jeziku. A, tu "vrednu" statuetu neće dobiti ne zbog toga što nije bolji od onoga što je sklepao del Toro, već zbog toga što iza sebe nema jaku marketinšku mašineriju.

Cold Skin je priča o kontaktu s nepoznatom civilizacijom s staništem u morskim dubinama. Pametno smeštena radnja u godini početka Prvog svetskog rata, kada na izolovano ostrvu dolazi mladi Friend s ciljem da pomogne čoveku koji opslužuje svetionik - po imenu Gruner. Njih dvojica su i jedina ljudska bića na ostrvu, koje noću posećuju čudnovata krvi žedna "žabolika" stvorenja. Pri tom je Gruner pretvorio svetionik u pravo borbeno utvrđenje, iz koga besomučno svake noći tamani čudna bića, puškom i sekirom, tvrdoglavo odbijajući da o "došljacima" obavesti bilo koga iz "spoljnog sveta". A, da, usput je i pripitomio jednu "ženku", s kojom povremeno...

Ovo je jedna alegorično-inspirišuća priča o opstanku i smislu života, zavijena u oblandu SF-horora, veoma jednostavnim načinom kazivanja, a opet protkana dubokomislećim tonovima bliskim "evropskom senzibilitetu shvatanja filmske umetnosti". Reditelj Gens (The CrucifixionThe DivideHitman, Frontière(s)) ostao je veran žanru u kome se sasvim dobro snalazi, ali je ovaj put napravio iskorak dalje. Ovo je film za sladokusce, kako žanra, tako i one izvan...

Šteta za "Oskara". Del Toro, tako se pravi dobar film...

 • Komentari (18)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • robin12345
  Translator
  21.02.2018. 18:16
  Meni je film kao i drugima očito: mozak na pašu i gledaj. Nema tu nikakvih poruka, već prihvataš stvari koje su zadane. Malo me podsjetilo na Carpeneterov Napad na policijsku stanicu. Ono dođe noć, pa ko termiti navaljuju, bezlični, tako i umiru- bezlično i bez ikakvoga suvisloga razloga. Mislim, oni su u vodi a ova dva bokca na komadiću ničega. Pa zašto ginu a imaju razvijenu empatiju? Zbog družice ne, jer ona može kada hoće nazad u more. Da je bar drži u lancima, lakše bih svario bezumlje kojim napadaju maleni otočić. Dakle film pati od nedostatka suvisloga "objašnjenja", jer mi je stvarno išlo na živce, što ribožabe jurišaju bez razloga u smrt. Još samo jedno: čemu oni kolci oko bedema? Nisu slijepi ni glupi da se napiknu na njihDa su bar prema gore, pa ajde, možda neki padnu sa kule pa se nabodu..
 • vesx
  member
  21.02.2018. 17:01
   Dok Shape of Water djeluju kao del Torovi hir, odnosno snimanje filma samo po njegovom vlastitom ukusu i pitam se koja je ciljana skupina za te filmove, negdje između family, dječjih filmova, te kao sapunica za kućanice, Cold Skin je površno ispričana priča s nejasnim ciljem. Iako je relativno dobro snimljen, prilično je plitak.Poruke jednog i drugog filma su slične - ljubav nadilazi razlike bez obzira na rasu, te nekad nalazimo zajedničke sklonosti s potpunim strancem, u ovim slučajevima s vodenim bićima, iako smo na margini vlastitog društva, u Cold Skin vodena žena, a u SoW nijema žena.Uzrok napadanja vodenih bića je potpuno nejasan. Jedino šta mi pada na pamet je da žele spasiti svoju članicu zatočenu od starog svetioničara...Međutim, koliko god su filmovi bajkoviti, toliko su i površni.
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  18.02.2018. 11:45
    Ja sam gluplje i gore shvario bukvalno.   Danas skidam ovo čudo, gledam u toku nedelje.