Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Death Wish - Umiveni Charles Bronson

Lamentiranje nad svrhom remake filmova postaje već dosadno. Ali, ovde je upravo takav slučaj - za ime Boga, kome je uopšte bilo potrebno da na ovaj način snimi ovaj film. Pa, mogao je, jednostavno Paul Kersey da se zove Pera Perić, pa bi ovaj film mogao i da bude podnošljiv. Jer, Bruce Willis ne može i ne sme da bude Charles Bronson, ni u kom slučaju. 

Originalni Death Wish snimljen je 1974. godine, režiser je bio Michael Winner, a producent Dino De Laurentiis. Bio je zasnovan na romanu koji je napisao Brian Garfield, a u kome se govori o osvetniku po imenu Paul Kersey, koji kreće u potragu za kriminalcima, nakon što je njegova žena ubijena, a ćerka silovana. 

Ovaj prvi film kasnije je postao i kultno ostvarenje kriminalističkog, odnosno "osvetničkog žanra", a snimljena su još četiri nastavka - Death Wish IIDeath Wish 3Death Wish 4: The CrackdownDeath Wish V: The Face of Death.

Ovaj Death Wish, jednostavno, budi sasvim druge emocije nego Death Wish iz 1974. godine. Moderni Paul Kersey (čitaj ćelavi Bruce), takođe je usamljeni osvetnik, hirurg kome su provalnici ubili ženu i ranili dete, pa nakon što shvati da je policija nemoćna da pronađe zločince, uzima pravdu u svoje ruke.

Da li je ovakav Bruce dovoljno ubedljiv da zaseni Charlesa Bronsona, originalnog Pola Kerseya? Naravno da nije, ovo je umiveni remake, bez mnogo krvi i sirove ubedljivosti koja je krasila prvi deo i izazivala dobro poznati osećaj realne mučnine u stomaku. U ovom filmu čak se ne vidi ni ubistvo njegove žene, niti ima scene silovanja ćerke, zbog čije naturalnosti prvi film i deluje tako upečatljivo, eto, i više od 40 godina nakon što je snimljen. Ovaj, koji je potpisao hororski reditelj Eli Roth (Knock Knock, The Green Inferno, Hostel...), više naginje ikonografiji kakve video-igre, gde se više vodilo računa da film ne dobije kakvu "cenzorsku odrednicu" koja bi mu smetala u postavljanju rekorda po pitanju gledalačke posete. To, što su se autori previše "zaigrali", uništavajući svu tu "gorčinu" originala, i tako napravili remake koji se brzo i zaboravlja, više nikome nije ni važno. Eli je uradio "mnogo sterilniju" varijantu, nego u bilo kom svom filmu, i to se jasno odrazilo na celokupan utisak. 

Može da se gleda, ali Bruce kao hirurg? Vidi se da bi da pukne i postane John McClane iz Die Hard. Ali, "glavešine" mu ne daju... Nije ovo taj feeling...

Ocena: Fakultetska 6

 

  • Komentari (37)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    10.06.2020. 16:01
    I da pohvalio bih Vinsent D'Onofria
  • beogradski
    eXtreme member
    10.06.2020. 14:14
    Dobar film. Napokon nakon nekoliko Vilisovih filmova da baš igra glavnu ulogu. I zadnja scena je omaž Čarls Bronsonu što mi je drago, tj. originalu
  • bokidante
    Active member
    03.08.2018. 14:49
    Za razliku od zadnjih par filmova s Bruce Willis-om, ovaj i nije tako loš! Od mene 6/10
;

{{message}}

{{item.title}}