Death Wish - Umiveni Charles Bronson

Lamentiranje nad svrhom remake filmova postaje već dosadno. Ali, ovde je upravo takav slučaj - za ime Boga, kome je uopšte bilo potrebno da na ovaj način snimi ovaj film. Pa, mogao je, jednostavno Paul Kersey da se zove Pera Perić, pa bi ovaj film mogao i da bude podnošljiv. Jer, Bruce Willis ne može i ne sme da bude Charles Bronson, ni u kom slučaju. 

Originalni Death Wish snimljen je 1974. godine, režiser je bio Michael Winner, a producent Dino De Laurentiis. Bio je zasnovan na romanu koji je napisao Brian Garfield, a u kome se govori o osvetniku po imenu Paul Kersey, koji kreće u potragu za kriminalcima, nakon što je njegova žena ubijena, a ćerka silovana. 

Ovaj prvi film kasnije je postao i kultno ostvarenje kriminalističkog, odnosno "osvetničkog žanra", a snimljena su još četiri nastavka - Death Wish IIDeath Wish 3Death Wish 4: The CrackdownDeath Wish V: The Face of Death.

Ovaj Death Wish, jednostavno, budi sasvim druge emocije nego Death Wish iz 1974. godine. Moderni Paul Kersey (čitaj ćelavi Bruce), takođe je usamljeni osvetnik, hirurg kome su provalnici ubili ženu i ranili dete, pa nakon što shvati da je policija nemoćna da pronađe zločince, uzima pravdu u svoje ruke.

Da li je ovakav Bruce dovoljno ubedljiv da zaseni Charlesa Bronsona, originalnog Pola Kerseya? Naravno da nije, ovo je umiveni remake, bez mnogo krvi i sirove ubedljivosti koja je krasila prvi deo i izazivala dobro poznati osećaj realne mučnine u stomaku. U ovom filmu čak se ne vidi ni ubistvo njegove žene, niti ima scene silovanja ćerke, zbog čije naturalnosti prvi film i deluje tako upečatljivo, eto, i više od 40 godina nakon što je snimljen. Ovaj, koji je potpisao hororski reditelj Eli Roth (Knock Knock, The Green Inferno, Hostel...), više naginje ikonografiji kakve video-igre, gde se više vodilo računa da film ne dobije kakvu "cenzorsku odrednicu" koja bi mu smetala u postavljanju rekorda po pitanju gledalačke posete. To, što su se autori previše "zaigrali", uništavajući svu tu "gorčinu" originala, i tako napravili remake koji se brzo i zaboravlja, više nikome nije ni važno. Eli je uradio "mnogo sterilniju" varijantu, nego u bilo kom svom filmu, i to se jasno odrazilo na celokupan utisak. 

Može da se gleda, ali Bruce kao hirurg? Vidi se da bi da pukne i postane John McClane iz Die Hard. Ali, "glavešine" mu ne daju... Nije ovo taj feeling...

Ocena: Fakultetska 6

 

 • Komentari (17)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Bilko
  member
  25.05.2018. 19:16
  Film je naivan kao da je režiser hlebinac. Bruce tj. lik ostavlja otiske, tragove, krv na sve strane, koristi oružje koje je već korišteno u kaznenim djelima, smotan kao sajla, ali gle čuda, nitko ne primjećuje ništa jer su murjaci zauzeti krafnama na akciji a forenzičari valjda na dužem godišnjem odmoru. Je li ovo remake ili parodija?!? 
 • 09.05.2018. 07:28
  Misljenja sam da Bruce uopste ne treba snimati ovakve filmove jer to samo steti njegovoj karijeri, koja je, uzgred, po meni u dubokoj silaznoj liniji, jer su mu filmovi u kojima se pojavljuje sve gori i gori! Nista novo nije vidjeno ni u ovom filmu.
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  27.04.2018. 02:39
    YOUTUBE LINK   Svaka čast skinhedsu ali zna se ko je svima tatko.   Pored odlomaka smrtno željenih i "ozbiljih" odlomaka tu su i drugi filmovi koji su punili bioskope. Kinjite, koga ću reprizrati,  je ubedljivo najgori od svih i spominjem ga zbog činjenice da bez starca nema udarca. Čak je imao 68 leta a reditejj Tompson 75. Čak se bije i nogata kao mladić što je za pohvalu. To ne važi za Tompsona koji se takođe ponaša kao mladić. [učitaj cijeli komentar]