Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Bernardo Bertolucci protiv Ridleya Scotta

novosti

30.04.2018.

Bernardo Bertolucci protiv Ridleya Scotta

Čuveni italijanski reditelj javno je napao prošlogodišnju odluku poznatog američkog reditelja da iz svog filma izbaci sve scene koje je snimio Kevin Spacey i ponovo ih dosnimi s Christopherom Plummerom.

O filmu All the Money in the World i mi smo svojevremeno pisali - All the Money in the World - Ispuš(t)ena prilika, uz napomenu da je ovo ostvarenje posebnu pažnju izazvalo rediteljevom odlukom da iz snimljenog materijala izbaci sve scene u kojima se pojavljuje glumac optužen za seksualne napade i dosnimi ih s potpuno novim glumcem.

Sada, kada se čini da hajka na Spacey-ja polako pada u zaborav, bar u medijima, slavni Bernardo Bertolucci izjavio je čak i da bi voleo ponovo da radi sa ovim glumcem. Reditelj jednog od najkontroverznijih filmova ikada Ultimo tango a Parigi govorio je protiv ove odluke američkog kolege, na premijere restaurirane verzije svog najpoznatijeg filma, iz 1972. godine, održane na Internacionalnom filmskom festivalu u Bariju.

"Moja prva reakcija kad sam to čuo bila je da Scott treba da se stidi", rekao je Bertolucci.

Takođe, Bertolucci jasno kaže da se u potpunosti slaže s pokretom #MeToo, koji nastoji da podigne svesnost širom sveta o potrebi da se suprotstavimo nasilju prema ženama. 

I sam Bertolucci je kritikovan dugi niz godina zbog toga što je u svom najpoznatijem filmu snimio više nego realističnu scenu silovanja, u kojoj "glume" Marlon Brando i Maria Schneider, jer je do poslednjeg trenutka zapravo krio intenzitet te scene od same glumice. Čak je i sam priznao da se povremeno "veoma ružno" ponašao prema mladoj glumici, mada nikad, zapravo, nije pokazao iskreno žaljenje zbog učinjenog.

Schneider je godinama kasnije priznala da se osećala "pomalo silovanom od strane Marlona i Bertoluccija”, kao i da bi, da je tada znala svoja glumačka prava - !zvala svog agenta ili advokata"!

Bertolucci se ovom prilikom, na festivalu u Bariju, obazreo i na optužbe Schneider: "Na snimanju filma, ona je bila srećna. Ne verujte društvenim medijima kada kažu da je to bilo silovanje. Scena s puterom bila je čista simulacija. Brando je bio veoma očinski i zaštitnički naklonjen prema njoj. Između njih vladao je dobar odnos."

Na festivalu u Bariju, kolega reditelj Giuseppe Tornatore dodelio je Bertolucci-ju nagradu  Federico Fellini Platinum za životno dostignuće, usled čega su usledile dugotrajne ovacije publike.

 

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}