blogovi

18.12.2017.

Ruska kinematografija


Istorijat : Prvi ruski film, koji je postao temelj bogate ruske kinematografije, snimljen je davne 1908. godine. Bio je to osmominutni nemi film „Stenjka Razin“, baziran na popularnim narodnim pesamama. Usledile su adaptacije klasičnih dela ruske književnosti, a među najznačajnijim rediteljima ovog perioda, tvz. ere "ruske carske kinematografije" istakli su se Jakov Protazanov, Pjotr Čardinjin, Jevgenij Bauer i Vječeslav Viskovski. Drugi period razvoja ruske kinematografije označen je kao "sovjetska kinematografija". Njega karakteriše anti-carska propaganda, cenzura i birokratska kontrola. Najvažniji reditelji ovog razdoblja bili su Sergej Ejzenštejn (koji je u svet filma uveo nove filmske tehnike), kao i Vsevolod Pudovkin, Dziga Vertov, Ivan Prijev, Grigorije Čuhraj, Andrej Tarkovski, Vladimir Motil i dr. Ovaj period trajao je sve do 90-ih godina, kada je usledila era tzv. "nove ruske kinematografije". Ukidanjem cenzure otvorile su se nove mogućnosti i teme i ruski film utabao je put do Oskara. Nikita Mihalkov, Pavel Čuhraj, Valerij Todorovski, Dmitrij Meshijev, Andrej Zvjagincev, Aleksandar Sokurov, Boris Akunjin i Pavel Lungin, samo su neka od imena iz ove ere koje vredi pomenuti.
______________________________
Poznati filmovi: Bronenosets Potyomkin, Chelovek s kino-apparatom, Aleksandr Nevskiy, Ivan Groznyy, Ballada o soldate, Letyat zhuravli, Solyaris, Beloe solntse pustyni, Utomlyonnye solntsem, Vor, Vozvrashchenie, Russkiy kovcheg, Nochnoy dozor, Kak ya provel etim letom, Ovsyanki, 12, Stalker, Tikhiy Don, Andrey Rublyov, Dersu Uzala, ZerkaloOstrov...
_______________________________
Na prevodima ruske kinematografije zahvaljujemo se sledećim prevodiocimabracap, carnojevic, Cepelin, Dimitrije01, Filaret, Gaca62, gliso3006, kerestur, linux, mita53, Nikitahru, PanchoVilla, preda10, tplc.

 • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  22.11.2017. 14:32
  Hvala na preporukama, Aritmiju sam već našao na torentima i skidam ... Naravno da ima dobrih filmova, u to ne treba sumnjati, i napisah gore "malo u kreativnoj krizi" ... Turska kinematografija, npr, ima poslednje dve decenije puno više kreativnih uzleta od ruske, a čini mi se i nagrada, mada one nisu uvek merilo kvaliteta.
 • jevstatije
  Translator
  22.11.2017. 12:47
  Nije baš tolika kriza, ima dobrih filmova, ali u manjoj meri. Probaj sa Monah i demon - Nikolaja Dostalja, novim Lunginovim filmom, zatim iščekuje se novi film Borisa Hlebnjikova - Aritmija kao zaista dobar film. Tu su i filmovi: Vreme prvih, Baljšoj itd. Ima šta da se gleda, a i prevodi, ali ovo drugo je teže postići nego ovo prvo.
 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  22.11.2017. 08:53
  Evo mene opet. Pošto sam pasionirani zaljubljenik u rusku kinematografiju (mada su u poslednjih godina, pa i čitavu dekadu, izuzev Zvjaginceva, malo u kreativnoj krizi (moj utisak, utemeljen na poređenju sa zlatnim 60-im i 70-im filmovima iz sovjetske ere, )) Elem, pojavio se nov ruski film : Kantemir Balagov - Tesnota AKA Closeness (2017), I vi ste ga uvrstili među očekivana izdanja.Prilično ga hvale, čak sam ga uspeo i pronaći, ali niigde nema titlova. Čak ni na engleskom.