Jurassic World: Fallen Kingdom - Samo mali korak napred

Prošlo je 25 godina otkako je Steven Spielberg snimio prve "dinosauruse", ali se malo šta promenilo po pitanju emocije u "odtadašnja" četiri "nastavka". Ređale su se slike obogaćene sve savršenijim CGI efektima, ali emocija koju je doneo Jurassic Park ostala je nedosegnuta.

I ovaj film, peti po redu, iako može da se kaže da donosi izvesni pomak, pre svega u odnosu na prethodni Jurassic World, daleko je od onoga što su nam pre toliko godina ponudili čuveni reditelj, pisac Michael Crichton i glumačka ekipa koju su predvodili Sam Neill, Laura Dern, Jeff GoldblumRichard Attenborough.

Jurassic World: Fallen Kingdom donosi priči o dinosaurusima čiji je opstanak na ostravu Nublar ugrožen zbog erupcije vulkana na njemu. Znani nam junaci Owen Grady (Chris Pratt) i Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) bivaju unajmljeni od strane Sir Benjamina Lockwooda, bivšeg poslovnog partnera osnivača "dinosaurskog zabavnog parka, da spasu ugrožene "živuljke" i prebaci ih na novo "sigurno stanište". A, da bi sve proteklo "kako treba", tu je i prefrigani Eli Mills (Rafe Spall), kao Lockwoodov direktni "izvršilac". I, iako na početku sve izgleda kao dobro osmišljena acija za spas dinosaurusa i njihov transport na "novo ostrvo" gde će moći bezbrižno da nastave da rastu, ispostavlja se da pravi nalogodavci "akcije" imaju sasvim drugačije namere...

U smislu (ne)otkrivanja daljeg sadržaja, može se reći da smo dobili možda i prvi "dinosauruski triler", a ne samo "surovu" ili "nešto manje surovu" akciju, kao u prethodnim filmovima. Takav zaplet mogao bi da bude i jedini pravi "kvalitet" kada bismo morali da donesemo konačnu presudu da li je uopšte vredno videti ovaj film.

Jeste! Ukoliko ste fan serijala...

Reditelj J.A. Bayona, koji iza sebe ima i višestruko nagrađivana ostvarenja poput A Monster CallsLo imposible i El orfanato, ovde se neće nadobijati nagrada (bar ne bi trebalo), ali je ponudio standardno konfekcijsko ostvarenje koje, ipak, pravi mali korak napred u pomalo učmaloj franšizi.

Ne očekujte previše, pa nećete ni biti (previše) razočarani...

 • Komentari (8)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Diana0000
  Active member
  05.07.2018. 10:13
  složila bih se sa recenzijom. film jeste bolji od onih nastavaka, ali nije da me oduševio. nekako je onaj prvi film na tu tematiku bio daleko najbolji, ovo ostalo jeste možda nekima zanimljivo, al su jako daleko od originala
 • mahoni
  Administrator
  07.06.2018. 21:34
         Ma, mali, potpuno te razumem.        Video sam kako je vampiru bez krvi. 
 • cersei
  Administrator
  07.06.2018. 21:16
  kako je zavladao mir na zemlji... da nema bive ja ne bi imala koga banovati ovih danaGMT [učitaj cijeli komentar]