Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Hidden/Craith - ne nužno loš stereotip

BBC u suradnji s velškim S4C, producirao je 8-dijelnu seriju o lovu na psihopatskog otmičara djevojaka duboko u velškoj sjevernoj provinciji. Serija je to koja ni po čemu ne odskače od drugih, tipičnih BBC thriller ostvarenja. Moglo bi se reći da pati od uobičajenih stereotipa u sličnim policijskim serijama, no kada je riječ o BBC-u, stereotip nije nužno i loša stvar.

Istražiteljica Cadi John vraća se u rodni gradić Dyfed-Powis, ne bi li bila bliže teško bolesnom ocu, bivšem policajcu. No njen dolazak nekako se poklopi sa pronalaskom tijela mlade djevojke u obližnjem jezeru. Počinje istraga i Cadi se sve više upliće u mračno raspletljavanje sadašnjega slučaja koji ima i veze sa nekim starim zločinima...

Vidi se po početku da serija nije bogzna kako inovativna, no kao što sam već rekao, stereotip nije nužno loš, ako se priča dobro i kvalitetno obradi. A upravo to ovdje i je slučaj, mada je to kod BBC produkcije pravilo a ne slučaj. Odlična priča, jako dobro ocrtani karakteri neophodni su za dobar krimić. Jedna od velških filmskih zvijezda, Sian Reese-Williams, ovdje ima glavnu ulogu (RequiemHinterland), istražiteljice Cadi John, usamljene, no poslu posve predane istražiteljice. Opet kao i u Requiem, velška provincija dodatno daje draž serijalu. Vrištine i pustopoljine, kameni kućerci na osami. Zabačeni šumski putevi i monstrum koji vreba. Sve to ukalupljeno u policijsku istragu jamči BBC razinu kvalitete. Mada će se ljubitelji američke produkcije osjećati zakinuti za akciju, pucnjavu i litre i litre krvi. Ovdje je priča važnija. Svi likovi osim osnovnih crta i puteva imaju i svoju osobnost. Imaju posao, obitelj, svoje unutarnje demone. Sve to donekle usporava radnju, no pridonosi realnosti, a likovi nisu plošni, već naprotiv, izgledaju kao prave osobe, ljudi koji bi mogli živjeti tu, pored nas.

Serija Hidden/Craith je „vruća“, otvaranje je imala početkom godine na BBC Wales, pod originalnim imenom Craith. Nedavno je emitirana na BBC 4 pod nazivom Hidden. Znači baš isto - „Skriven“. Radi se o tome da je serija u cijelosti snimljena na velškom jeziku, koji se nama laicima čini bliži vilinskom no engleskom.

Nije ni čudo da je JRR Tolkin za svoju jezičnu konstrukciju u „Lord of the rings“ uz grčki, finski, uzeo i velški jezik. Eto, to je mala zanimljivost za kraj, što nema veze sa samom serijom kao ovo što ću sada reći: serija Hidden/Craith bude našla svoje mjesto u očima ljubitelja policijskih istraga, traganja za psihopatom. No na onaj mirniji, britanski način. Nema puno akcije, no priča je dobra i mogu je preporučiti za dobru večernju zabavu ljubiteljima klasičnoga krimića.

  • Komentari (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Vilin
    eXtreme member
    21.07.2018. 09:28
    Imaš programe kojima možeš da titlove uskladiš sa video zapisom, npr. SUBTITLE EDIT, a više o tome možeš naći na forumu. Inače ne znam na koje delove misliš da su teži za praćenje, jer je cela serija na velškom jeziku
  • neca99
    member
    20.07.2018. 20:53
    Još kad bi se našla dobra duša da prilagodi postojeće prevode za HDTV.x264-MTB verziju. Velški delovi je čine malo težom za praćenje.
  • zombi1101
    member
    24.06.2018. 18:12
    Ok jezik, ok pejzaži, ali sve ostalo je suviše sporo i već-viđeno-u-boljim-serijama. Posle 2 epizode sam se smorio i batalio...
;

{{message}}

{{item.title}}