Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Čeka nas film slepog reditelja!

novosti

17.06.2018.

Čeka nas film slepog reditelja!

Samo nedelju dana pre premijere filma na Edinburgh Film Festivalu, mladi britanski reditelj Adam Morse otkrio je javnosti da je, zapravo, on - slep!

Svo ovo vreme, to je uspešno skrivano od novinara, pa čak ni jedan od glavnih glumaca njegovog filma - Billy Zane - nije znao za to sve do dva dana pre početka snimanja, dok jedan od glavnih finansijera ostvarenja Lucid to uopšte nije otkrio sve do inicijalno test-projekcije u Hollywoodu.

Radnja filma govori o usamljenom introvertnom mladiću, koga glumi Laurie Calvert, a koji se ludo zaljubi u lepu plesačicu, ali nema hrabrosti da joj priđe. Zane, koji glumi ekscentričnog mladićevog komšiju, nudi se da mu pomogne, tako što će ga uputiti u tajne eksperimentalne terapije nazvane "lucidni snovi". Ovo isprva pomaže mladiću, ali njegova želja za romantikom usloviće da upadne u veoma opasne vode...

28-godišnji Morse, počeo je da gubi vid pre devet godina, usled retke bolesti. Sada ima samo parcijalni periferijski vid, ali odbija da koristi bilo kakva pomagala za kretanje. "Svaki dan je izazov", kaže Morse, "ali, ja ne razmišljam o njemu kao izazovu. Samo pomislim: šta mogu da uradim, a šta ne mogu.".

U pisanju scenarija za film koristio je "screen reader" i memorisao izgled scene i lokacije, da bi izbegao eventualne nevolje. Njegovi najbliži saradnici znali su za njegovo stanje, pa di ga upozoravali ako nešto pođe loše. Takođe, koristio je 60-inčni monitor da bi "ispratio" snimljeno, jer je morao da bude "ekstremno blizu ekrana" da bi neke slike uopšte prepoznao. Na samom setu oslanjao se na fotografa po imenu to Michel Dierickx, koji je bio zadužen za neposredno "nadgledanje" i davanje uputstava glumcima.

"Ako mogu da pomognem drugim ljudima da steknu poverenje u sebe i veruju u svoj snove, onda je sve ovo vredno", izjavio je Morse u intervjuu za "Variety". "Samo želim da inspirišem one koji imaju nedostatak vere, da pošaljem pozitivnu poruku i predstavljam primer!".

 

 

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}