blogovi

24.06.2008.

LUDA LOVA, komedija by Robert Jukić

Mad Money, Big City Pictures, 2007. Trajanje: 104 min. Format: 2,35:1 Zvuk: DTS | Dolby Digital | SDDS Redatelj: Callie Khouri Glume: Diane Keaton, Ted Danson, Katie Holmes, Adam Rothenberg, Queen Latifah, Peyton 'Alex' Smith, Charlie Caldwell, Richard F Law, Meagen Fay, Christopher McDonald, Denise Lee

Američka komedija koja je mogla biti daleko bolja samo da njezini autori nisu išli na tipične kompromise komercijalnog filma kako bi se što više svidjeli publici. Već na početku filma znamo kako su tri glavne junakinje ulovljene u spektakularnoj policijskoj akciji, uz obavezno sudjelovanje helikoptera. Njihova priča započinje par godina prije.

Glavna junakinja Bridget Cardigan (Diane Keaton) mora se suočiti s teškim danima, muž (Ted Danson) je dobio otkaz i ne može naći novi posao, a troši se jednako kao i prije kada je dobro zarađivao. Dug je velik, i jedno od rješenja je prodaja kuće, a to znaći priznavanje poraza i gubitak društenog statusa (u višoj srednjoj klasi!). I Bridget traži posao, ali kako ga naći kada ništa ne zna raditi, jer je čitav vrijeme bila kod kuće, a diplomirala je književnost, što nikome ne treba.

 U novim vremenima trebaju računalni stručnjaci, odnsono oni koji znaju baratati s kompjuterom, a ona o tome nema pojma. Njezina spemačica preporuči joj posao čistačice u Federalnoj banci. Posao kao posao, naporan i zahtijevan u uvijetima gdje vlada maksimalna sigurnost. Naime, u Federalnoj banci uništavaju se ogromne količine istrošenog novca, a naša junakinja dolazi na genijalnu ideju kako opljačkati banku, samo joj trebaju još dvije osobe koje rade na ključnim mjestima u banci.

 I tu se uključuju Jackie Truman (Katie Holmes) i Nina Brewster (Queen Latifah)... Autori su premalo pažnje posvetili jednoj temi koju su samo dotaknuli. To je gubitak društvenog statusa, sa svim posljedicama, starijih generacija u korporativnom kapitalizmu gdje je profit na prvom mjestu.

Sama krađa novca, koja se ponavlja gotovo u beskonačno, prikazana je uvjerljivo, ali i tu je napravljeno nekoliko nepotrebnih gafova, kao guitak ključa što bi imalo posljedice za žensku lopovsku ekipu. Dovoljna je napetost i u samoj činjenici kako se se ispred nosa osiguranja iznose znatne svote love. I Bridgetina sklonost da nastavi sa starim načinom života iako radi kao čistačica nije baš uvjerljiva.

Trošenje većih količna love uvijek je znak kako netko odlično zarađuje, a pitanje je kako zarađuje ako radi slabo plaćene poslove. Ni policija ni pravosuđe ni porezna uprava nisu toliko naivni da će se dati obrlatiti logičkim dosjetkama nekog odvjetnika u finalu priče. Ipak je to film za zabavu, i ako zanemarite neke propuste, dobro ćete se u kinu zabaviti.

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!