Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

American Animals - Stvarnost luđa od filma

Režija: Bart Layton

John James Audubon, legendarni američki ornitolog i slikar, radio je na svojoj čuvenoj knjizi  „Birds Of America“ kao projektu koji je nastajao čak 12 godina (1827-1839). Tačno 435 ručno obojenih ilustracija čak 497 ptica koje obitavaju na američkom tlu. To skupocjeno izdanje čuva se u Lexingtonu, Kentucky, na sveučilištu Transylvania. Procjenjeno je na čak 12 miliona dolara...

Warren Lipka i Spencer Reinhard dva su prijatelja koji studiraju na prestižnom američkom sveučilištu u Lexingtonu. Spencer je talentirani umjetnik-slikar, a Warren je dobio sportsku stipendiju. Obojica su pripadnici tkz. povlaštene američke mladeži iz više srednje klase, praktički predodređeni za uspjeh. No nepromišljenost i želja za promjenom natjerat će ih na jednu od najpoznatijih pljački umjetnina u novijoj američkoj povijesti...

Prvo i osnovno: ovaj film je snimljen po događajima iz ne tako davne 2004. godine, točnije događaj se zbio 17.12.2004., a mediji su ga prozvali mješavinom Ocean's Eleven te Harold & Kumar Go to White Castle priče. Režiser Bart Layton je film snimio u poprilično zgodnom doku-reality stilu. U samome filmu od početka aktivno učestvuju sami stvarni akteri događaja: pravi Warren Lipka i Spencer Reinhard sa ostalim akterima sada već čuvene priče.

Layton je režiser koji je do sada radio uglavnom na dokumentarcima, pa se zgodno poslužio tim iskustvom. U „igranom“ dijelu priču pokrivaju izvrsni Evan Peters (American Horror Story, X-Men franšiza) kao Warren, te Barry Keoghan (Dunkirk i The Killing of a Sacred Deer) kao Spencer. Njih dvojica solidno nose film, s time da bih ipak istaknuo jako dobroga Petersa kao alfa-mužjaka Warrena, koji je „idejni“ vođa i motor događaja.

American Animals je više drama no thriller. To bih svakako napomenuo, tako da sve ovisnike o akciji odmah upozorim da to nije film kakav su oni očekivali. Riječ je o jako poznatom događaju, koji je bio dobro pokriven u medijima, tako da Amerikancima ovaj film sigurno da više znači no recimo prosječnom Europljaninu.

Ako maknemo na stranu određenu specifičnu sporost u obradi nečega što se stvarno dogodilo, dobit ćemo solidan i gledljiv film. Produkcijski je dobro pripremljen, zanimljiv i po tome miješanju stvarnih aktera i odglumljenih dijelova, koji su u dobroj ravnoteži, prate priču upravo onako kako se zbila. Ono što se nije moglo skroz-naskroz prikazati je u stvari bizarnost cijele te situacije sa spomenutom pljačkom. Ovo je jedna od situacija gdje je život opetovano i zasigurno luđi od filma. Upravo to i je razlog malo sporijega ritma i nekih nedorečenih stvari u filmu. No kada se podvuče crta, film se može gledati i stoji moja preporuka, ali za ljubitelje filmova koji su malčice drugačiji od bombastičnih blockbusterovskih napada na čula.

Zanimljivost: Alias „Walter Beckman“, koji je kao lažno ime korišten u pljački je izvedenica prezimena engleskoga nogometaša Davida Beckhama, koji je smislio, sportsko-stipendirani student Warren Lipki. Nije jasno je li „lumen“ fulao slovo ili je to namjerno izvitoperio. Bit će ovo prvo.

  • Komentari (8)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    13.01.2022. 08:51
    Stajao mi je dugo na HDD-u a zaboravih da je o datom slucaju, pa rekoh hajde da pogledam. Kriminalisticka, dokumentarna drama koja mi nije ostavila neki poseban utisak, mozda sto sam pogledao dosta dokumentaraca vezanih za spektakularne pljacke.

    Mozda mi je interesantniji, prvo cega sam se setio, npr. film Rob the mob ((2014)  https://www.imdb.com/title/tt2481480/?ref_=nv_sr_srsg_0 , a onda fikcija i ideja iz filma inside man (2009) https://www.imdb.com/title/tt0454848/?ref_=fn_al_tt_1 .

    Mada je clan Stole Haringa vec dao dovoljno nagovestaja tako da mogu i ja da napisem sledece. U datom filmu zanimljivo mi je sta su hteli da ukradu, drugo mladici koji nemaju problema i nisu iz kriminalnog miljea da se odluce za tako nesto nesto, valjda radi ih masta, uzbudjene tokom planiranja, jedan od njih misli da ga ceka presto, drugi preispituju postupke odmah osudjeno na propast ( i posle postaju pokajnici), valjda poruka krenes van okvira zakona srecu da trazis u materijalnom a zavrsis u problemu, a da i ona stara zlocin se ne isplati. Mada je tacno da se uvek nesto previdi u planiranju,i da mora da se improvizuje, ali su oni preterali a onda krece panika i greske, tj. vidi se da operativno nisu bili spremni i dorasli za tako nesto.

    Npr. ko voli dokumentarce, ima ih puno,  evo jednog kog sam se odmah setio a zanimljiv (srpski) je Dosije- Bankareva zagonetka ima na YT https://www.youtube.com/watch?v=qHIS3crX-fU posto je je i dati film uradjen u stilu dokumentarca.
    AlexDeLarge2022-01-13 09:14:05
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    25.02.2019. 03:07

      Odgledao sam Američke životinje B.Lajdona koji je potpisao scenario i režiju. Prijatno me je iznenadio jer nije mnogo odstupio od onog po čemu ga najbolje znam. On je autor dokumentarca Imposter koji je za preporuku i pamćenje. Recimo da je odskočio od proseka i da je njime slrenuo pažnju na sebe. Taj rad je prisutan i u ovom filmu koji je inspirisan stvarnim događajem. Na stranu njegovo viđenje pljačke, on je pozvao prave aktere pljačke da gostuju u filmu.

      Pljačku koju spomenuh, izvela su četiri mladunca koja su verovala u američki san koji se zglavnom svodi na bogarstvo preko noći. Umesto sna dočekala ih je surova java koja je, pretpostavljam, jedan od razloga zašto polako pada u zaborav. Preostali razlozi su, takođe moja pretpostavka, nedostatak zvučnih i velikih imena i loš ishod pljačke koju su tako dobro isplanirali.

      Pomenuti mladunci su imali siguran i dugačak put do zenita svoje karijere. Kako to obično biva, opredelili su se za prečicu i samo su loša sreća i nedostatak iskustva zaslužni za njihovu dalju sudbinu.

      Da ne dužim, film je zanimljiv, dobro osmišljen i realizovan dok su glumci više nego dobri u svojim ulogama. To se odnosi i na B.Kiogana kog sam zapamtio u filmu The Killing of a Sacred Deer (2017).
  • chiba
    Active member
    29.09.2018. 18:42
    Svaka čast reditelju i glumcima. Dobar i zanimljiv film.
;

{{message}}

{{item.title}}