Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Da li je Star Trek V: The Final Frontier najgori film franšize?

novosti

31.08.2018.

Da li je Star Trek V: The Final Frontier najgori film franšize?

Pa, nije tajna da čak i mnogi najtvrdokorniji fanovi jednog od najpopularnijih SF serijala ikada tako misle. A, sada je to priznao čak i čuveni Captain Kirk odnosno William Shatner, koji je i režirao Star Trek V: The Final Frontier, te 1989. godine,

Čuveni kapetan svemirskog broda Enterprize napisao je memoare, naslovljene "Live Long and... What I Might Have Learned Along the Way", u kojima priznaje da je bila greška što se prihvatio da uopšte režira ovaj film. Ova knjiga treba da se pojavi na knjižarskim policama početkom septembra.

Za pomenuti "pogrešan postupak", kriv je deo ugovora koji su s studijom imali William Shatner i Leonard Nimoy, a u kome je pisalo da će oba glumca biti podjednako plaćena, bilo šta da rade u vezi franšize ikada. A, pošto je Nimoy, nešto nakon sklapanja ovakvog poslovnog poduhvata i režirao Star Trek III: The Search for Spock, a potom i Star Trek IV: The Voyage Home, Shatneru nije ostalo ništa drugo nego i da se sam oproba u režiji sledećeg filma franšize.

Međutim, odmah na startu snimanja Star Trek V: The Final Frontier, došlo je do razmirica novog "reditelja", koji je iza sebe imao slično iskustvo tek s nekoliko epizoda serije, dok su se na drugoj strani našli Gene Roddenberry i Leonard Nimoy. Shatner sada piše da je u to vreme bio fasciniran sa televizijskim propovednicima, pa je odlučio da centralna tema novog filma bude "potraga za Bogom". To se baš i nije svidelo ni Nimoyu, ali ni kreatoru serijala Roddenberryju, što je prouzrokovalo i da "konačna" filmska rešenja ne deluju uopšte ubedljivo. 

"Nisam imao izbora. Morao sam da prihvatim kompromis ili da odbijem da režiram film. Napravio sam kompromis, što je proklelo film od početka", piše Shatner u memoarima.

Priznajući sada da i sam nije neki "naročiti" reditelj, Shatner kaže da su stvari počinjale da se "raspadaju" još na snimanju, u oktobru 1988. godine, te da je bio izuzetno nervozan pogotovo pri saradnji sa Nimoyem, kao i da je često vikao na članove ekipe.

Star Trek V: The Final Frontier je imao premijeru u leto 1989. godine i zabeležio je najveću zaradu na otvaranju od svih filmova franšize ikada, vrednu čak 17,4 miliona dolara. Međutim, već drugog vikenda, poseta je značajno opala, pre svega zbog loših komentara gledalaca, a film je bio nominovan u čak šest kategorija za "Zlatnu malinu", nagradu koja se dodeljuje najgorim godišnjim filmskim ostvarenjima - "pobedivši" u tri - "za najgori film", "najgoreg glumca" i "najgoreg reditelja".

Šta vi mislite o svemu ovome?

 

  • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • silent_passenger
    Senior translator
    02.09.2018. 14:10
    Najgori dijelovi ST sage su - definitivno - oni koje je režirao J(erk) J(erk) Abrams.
  • Rakan
    eXtreme member
    02.09.2018. 13:48
    Nemam zamerke. Film koji nije izašao iz okvira franšize i daje prepoznatljivu atmosferu. Šatner je bio prestrog prema sebi. Iz franšize najzabavniji mi je "Prvi kontakt" ali i svi drugi su mi dragi. Ko voli Trekije, voli sve Trekije. Ko voli Zvezdane "fuj" ratove, ne voli sve "ZR"
;

{{message}}

{{item.title}}