Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Na granici - Konačno smiješna hrvatska serija

Nova TV je plasirala novu seriju na hrvatskoj televiziji, Na granici koja je pravo osvježenje. Nekoliko prvih epizoda su nas polako uvodile u osnovnu radnju, sukob švercera i policajaca. Činilo se da su likovi već otrcani iz brojnih viceva o policiji i švercerima. Svaka epizoda je priča za sebe, iako fabula prati neku osnovnu nit.

Ne postoje strogo negativni ili strogo pozitivni likovi. Čak se čine svi veoma simpatični. Švercaju se istina smiješne stvari: duhan i mljevena paprika, posteljina, pločice... Istina i novi porculan. Sve stvari za koje ne bi pomislio normalan čovjek da se švercaju.

Glavna osoba švercera je baba Zorka, koju svi slušaju i plaše se. Ona je “kao” likvidirala nekog švercera koji je radio za policiju. Zapravo mu dala novac i poslala u Ameriku. Glava je svoje obitelji i veoma poštovana u selu.

Svećenik Božo je “kao” pao s Marsa. Nema pojma što se događa u selu, a broj vjernika na misi je sve manji, više ih je u polupraznom kafiću nego u crkvi. Želi pomoći svima, ali veoma naivno. Posreduje u rješavanju ljubavnih problema o kojima nema pojma.

Poslije nekoliko epizoda vidi se da o švercu i švercerima zna cijelo naselje, kao i skoro svi u policiji. Jedini koji ništa ne sluti je novi „dubinski“ policajac. Bivši načelnik ima neke ideje tko bi bio glavni u švercu, ali je njegove teorije teško dokazati. Najbolji su policajci na carini. Oba dosta zaokružena, sjede pored rampe i puštaju putnike. Obožavaju kolače i sve što im se ponudi od strane prolaznika. Oba policajca su maestralno talentirani za taj posao.

Kada se ova serija usporedi sa relativno sličnim serijalom Kud puklo da puklo, ili Glas naroda. Vidi se velika razlika. Ove dvije su više parodija na način života i razmišljanja u zaostaloj sredini planinske Like, a druga parodija na izborni sustav. Obje su bile više zabavnog karaktera. Poslije njih nije trebalo razmišljati ima li u toj predstavi malo istine iz pravoga života. Ove dvije niste morali gledati svaku epizodu, jer nije bilo nastavka priče u sljedećoj epizodi. Serija Na granici, treba se pratiti svaka epizoda. Istina, lako se poveže ako jednu promašite, ali je veći užitak promatrati sve epizode.

Velika zamjerka je vrijeme emitiranja. Počelo je pristojno poslije dnevnika na prvom programu. Sada je poslije FARME. A FARMA je „super uzbudljiva“, pa mi koji sutra radimo odspavamo FARMU i doživimo Na granici. Trebalo je FARMU ostaviti zaljubljenicima virenja kroz ključanicu, a običnom svijetu pružiti zabavu Na granici.

A, da nam je granična policija ipak prava dokazuje nedavna vijest na TV o zapljeni 16 tona duhana. Ipak, prava policija uspješno obavlja svoje poslove i vodi u odnosu na švercere i ilegalu. Ovi u seriji samo glume...

  • Komentari (24)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • smuti
    Banned user
    06.12.2018. 16:24
    U tome i je bit,da vi ne shvacate poantu serije koja je puna cinizma ismijavanja drustva,i stanja opce apatije u drzavi pravosudnog sustava,policije..itd itd..Serija uopce nije glupa,ne treba biti previse pametan da skuzis sta htjelo postici,serijom kao takvom..
  • dražen.g
    member
    28.11.2018. 19:58
    teška glupost za zatupljivanje masa kao i sve na novoj i erteelu. najbolja hrv. serija je bila i ostala "zakon"
  • 28.11.2018. 19:38
    Hrvatska zadnjih 15 godina i humor ne idu zajedno,nazalost a pogotovo serije.Humor na silu sa posudjenim glumcima iz okruzenja.Ovu nisam gledao ali,iskreno,sumljam........
;

{{message}}

{{item.title}}