Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Sarah's Notebook - Afrički krvavi pir...

Afrički kontinent daleko od očiju i senzibiliteta Zapadnoga svijeta itekako muku muči s terorističkim skupinama. Boko Haram, nigerijska džihadistička skupina pojam je surovoga terorizma koji uključuje brutalna ubojstva cijelih sela. Silovanje djevojčica i njihovo odvođenje u bijelo roblje, ubijanje roditelja od strane njihove malodobne djece, koji prisiljeni na taj užasni čin postaju smrtonosne mašine u rukama samoproglašenih lidera-šamana. Kada dijete od devet godina vlastitim rukama ubije majku, nema toga što više nije u stanju učiniti. Tako se dobije smrtonosna armija malodobnih ubojica, koji ubijaju vlastitu krv, domorodačko stanovništvo u udaljenim selima, Bogu iza nogu u srcu Afrike.

Laura, uspješna odvjetnica iz  Madrida na slici objavljenoj u reportaži iz Conga prepoznaje svoju sestru Sarah, za koju svi misle da je oteta i ubijena. Laura smjesta odlazi u Congo, pokušava organizirati misiju za spašavanje sestre, no ne ide baš lako. Naime, sestra joj je u rukama militantne skupine u Gomi, koja je po svemu nalik na Boko Haram, a na čelu joj je opasni samoproglašeni šaman, Sokol. Banda ubija cijela sela, kidnapuje djecu,  a financira se iskapanjem coltana, rijetkoga minerala, koji ima dobru cijenu na Zapadu. Jedinu pomoć Lauri pruža mladi Jamir, koji je prošao užase, nepojmljive za ljude koji rastu u sigurnosti i izobilju Zapadnoga svijeta….

Španjolski film  El cuaderno de Sara pokušava Zapadnome svijetu putem osobne drame približiti patnje Centralne Afrike. Osim neviđena siromaštva i standarda života ispod granice ljudskosti, šanse da vas izrešeta dijete od osam godina s kaljašnjikovim jednake su kao da budete umrli prirodnom smrću. U šumskim ruralnim područjima hara zakon jačega, pa naoružani odmetnici teroriziraju lokalno stanovništvo. To uključuje odvođenje u roblje za crnčenje u rudniku. Umorstva prekrvava čak i za prepričati a kamoli im svjedočiti. Uobičajeni modus operandi je izvršiti upad u selo, pobiti sve što bježi. Zarobljene očeve i majke pokleknuti te prisiliti njihovu malodobnu dječicu da ih ubiju vlastitom rukom. Tako istraumatizirana djeca postaju „oštećena“ za čitav život, te postaju svojevrsni zombie-ubojice, bez vlastite volje i njima je lako vladati i manipulirati.

Budžet filma je nešto preko preko pet miliona eura, to je filmu obezbijedilo snimanje na afričkim lokacijama te solidnu glumačku ekipu, na čelu sa sjajnom Belen Rueda (No dormirás, El cuerpo, Los ojos de Julia). Drama se otvorila 2.2.2018 u španjolskoj te odmah sjela na vrh kino filmova po gledanosti.

Bilo da film posmatramo kao ljudsku dramu, očima stranca nenaviklih na takvu vrstu brutalnosti u sadašnjem svijetu. Bilo da film promatramo kao kritiku Zapada koji kupuje sirovine, u ovome slučaju mineral coltan (sastavni dio industrije mobilnih telefona), te na taj način pripomaže ubijanju i porobljavanju lokalnoga stanovništva, ovaj film treba pogledati.

Svakako da ne spada u kategoriju lake zabave, no za ljude koji od filma nekada žele socijalnu dimenziju moja preporuka. Za one koji žele laku zabavicu, preporuka je zaobići u širokom luku.

  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • denamo
    eXtreme member
    24.12.2018. 11:08
    Odlična recenzija Robin. Ide na listu za gledanje!
;

{{message}}

{{item.title}}