On Chesil Beach - Praznik

Dođu tako neki trenuci kada je čoveku potrebno da vidi nešto ozbiljno, a lepo. Otmeno, a jednostavno. E, pa, On Chesil Beach jeste upravo takav film...

Snimljen po romanu koji je napisao poznati engleski književnik Ian McEwan, ujedno i scenarista ovog, ali i još nekoliko izuzetno vrednih ostvarenja, među koji se ističe i "Oskarovac" Atonement. U ovom delu, koje je i filmski prvenac reditelja po imenu Dominic Cooke, preispituje se odnos između dvoje ljudi, uhvaćen u stereotipnost odnosa između polova u Engleskoj početkom 1960-tih godine, vremenu "blaziranosti" i tek površnih naznaka "seksualnog oslobađanja", kada rokenrol još uvek "ustuknjava" pred "tradicionalnim vrednostima patrijarhalnog konzervativnog društva. McEwan nam priča naizgled sasvim običnu priču o dvoje zaljubljenih svežih diplomaca sa Oksforda, pripadnika različitih klasa, koji odlučuju da krunišu ljubav brakom, iako jedno od njih krije nepremostivu tajnu za nemogućnost postizanja uzajamne sreće u životu. 

Naravno, otkrivanje bilo kakvih daljih detalja u vezi zapleta, predstavljalo bi bogohuljenjeje prema lepoti doživljaja ovog filma u produkciji BBC. Dovoljno je znati da je ovo priča o nekim modernim "Romeu" i "Juliji", protkana onom finom životnom patinom, setom i tragedijom uspostavljenom na marginama trenutaka radosti. Kao dodatni "šmek", tek u tankim crtama, provejavaju i odblesci onog poznatog engleskog humora, kao protivteža svim tim životnim sivilima o kojima piše McEwan.

Saoirse Ronan i Billy Hovie kao produkti postulata koje su davno ranije postavili Clark Gable i Vivien Leigh Gone with the Wind? Moglo bi se reći!

Gledati i upijati. Svaki kadar! Naravno, nije za one koji traže "brzinu", "akciju", "kompjuterske efekte" i "neemociju" na filmskom platnu...

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!