Deadwind - Finski prilog nordijskim thrillerima

Netflixova taktika širenja koja uključuje domicilne regionalne uspješnice ovoga puta je uključila Finsku, kao dio nordijske tradicije uspješnih thriller serijala. Barem jedno desetljeće, ako ne i duže skandinavska hiper-produkcija krimića, s književnih hitova preselila se na tv ekrane. Karppi iliti „Deadwind“, samo je još jedna u nizu uspješnica koja se nadovezala na sjajne i nezaboravne Bron/Broen ili pak na Forbrydelsen, s kojom ovu finsku seriju uspoređuju.

Pihla Viitala, koja glumi inspektoricu Sofiu Karppi, ipak na momente podsjeti na nezaboravnu Sagu (Sofia Helin) Karppi, mada više po seksipilu, no po samoj osobnosti u seriji. Dojam je da se namjeravalo spojiti Sagu sa Forbrydelsen, sublimirati u jedno gledateljima privlačno pakiranje. Dobre želje su jedno, stvarnost je drugo. Karppi je samo dobra thriller serija, nije ništa što bi fanove krimića zarobilo na dve-tri sezone. Rutinska priča, bez izuzetnoga seksipila dugokose Pihle Viitala, ne bi se dugo pamtila, ovako bar muški dio publike ima razloga za uživati.

Život nije mazio privlačnu Sofiu Karppi. Muža joj je pregazio nesavjesni vozač u Hamburgu, pa se ona sa dvoje djece vratila u Helsinki. Za dobrodošlicu je dočeka komplicirana istraga umorstva Anne Berghdal, koja uključuje i krupni kapital, bračne prevare, idustrijske zavrzlame i tragove u prošlosti. Još je u svemu tome Sofia sama sebi najveći neprijatelj, jer njen modus operandi je da radi uvijek po svome. To naravno smeta njenim kolegama a naročito šefu odjela za umorstva  Helsinške policije…

Puno spominjem Sofiu oko koje sve vrti. Očito je Netflix pravilno razlučio što može ovoj rutinskoj thriller seriji donijeti gledanost. Zgodna Phila Viitala je najveći adut finske serije, a priča je standardna za skandinavske thrillere. Pri tome mislim prvenstveno na ekološke teme, koje moraju biti prisutne bar u tragovima. Ono što seriji nedostaje je bar još jedan karizmatični lik kao protuteža jakoj Sofiji. Njen partner Nurmi više liči na mladca iz srednje, koji slini za seksipilnom partnericom, no što ostavlja dojam muškarčine koji je protuteža snažnoj osobnosti Sofie. Malo mi još fali ledenih pejzaža, jer od Helsinkija ne vidimo puno. Ono malo eksterijera može biti snimano i kod nas u Lici, čak bi Lika bolje „odglumila“ Finsku.

Serija se u Finskoj otvorila 14.3.2018. na Yle TV2, a Netflix je s njome krenuo 23.8.2018. Serija je nominirana za najbolji scenarij na Nordisc Tv/Film Prize za 2018 godine. Druga sezona čeka snimanje koje je predviđeno za proljeće 2019 godine. Očito zgodna Sofia ima krug obožavatelja, čim je Netflix dao zeleno svjetlo za nastavak.

Ja osobno nemam ništa protiv. Sigurno neću preskočiti drugu sezonu, no priznajem - više zbog Phile Viitale, no zbog neke extra kvalitete ove finske napetice. Svi ljubitelji zgodnih žena i thriller tematike, nemaju što izgubiti ako pogledaju „Deadwind“, još jednu u nizu skandinavskih thriller tv serija. Ljubitelji Bron/Broen i Forbrydelsen s pravom će zaključiti da ova serija ipak nije dosegla spomenuti dvojac….

 • Komentari (26)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • aleksayu
  eXtreme member
  06.01.2019. 13:59
  Haha Duhovito.Ako je udata nije mrtva , hahaha
 • marina-budimir
  Active member
  05.01.2019. 17:28
  A u međuvremenu dok čekaš drugu sezonu pogledaj film :  Den Skyldige. Nećeš požaliti. 
 • marina-budimir
  Active member
  05.01.2019. 17:25
  Ne brini, vjerojatno je i ona u braku