White Boy Rick - Sumrak Motor Citya

Nekada davno ponos SAD, grad zvan „Pariz na Zapadu“, doživio je krah nakon što ga je pokretački motor - auto industrija - iscrpila na uštrb stanovnika. 80-tih godina prošloga stoljeća, grad je bio igralište bandi, 100.000 stanova je prazno, a bogata bijela manjina se masovno seli iz grada. Grad je polumrtav a u njemu caruje droga i vodi se bespoštedni rat između policije i dilera, u kojemu ponekad ima mnogo kolateralnih žrtava. Jedna od tih žrtava je bijeli mladac, zvani Rick.

Richard Wershe Jr. živi  s ocem u istočnom dijelu Detroita. Četvrt iz noćnih mora koja izgleda kao ratom zahvaćeni dijelovi Alepa. Crackom preplavljene ulice pretvorene su u supermarket droge i oružja. Od prodaje oružja bandama živi njegov otac Richard senior. Do nedavno je s njima živjela Rickova sestra Dawn, no nju je crack otuđio, te se vucara po praznim zgradama s crnim „dečkom“ i beskućnicima ogrezlim u drogu. Rick upada u bandu braće Curry koji kontroliraju istočni dio Detroita. No nakon što zaglave u zatvoru shvate da je mlađahni Rick bio doušnik. Do tada je Rick ispekao sve tajne zanata i počinje s vlastitim biznisom...

Film koji je ovjekovječio sudbinu jednoga grada - Detroita, kroz tragičnu priču o klincu zvanom Rick, koji je maltene polupismen iskorišten kao 14-godišnjak od strane FBI, te u neku ruku ispada kolateralna žrtva propasti američkoga megapolisa. Da je mlađahni Rick protuzakonito iskorišten da cinkari još bi bilo i shvatljivo, no FBI je preko njega pokrenuo i prodaju droge na veliko u nadi da bude pohvatao velike igrače. Kada su pala braća Curry, Rick je ostavljen na milost i nemilost sustava u kojemu nije bilo mjesta za njega. Poslije su svi sramno prali ruke od njega, te je jedino njegov otac ustrajao u borbi za sina.

Ako se produkcije uhvati Darren Aronofsky, a privolite da Matthew McConaughey igra oca mladoga Ricka, pola posla ste obavili. Reći da McConaughey briljira nije ništa novo. Skoro da se specijalizirao fizički za uloge rednecka s fudbalerkom i brčinama. Mršav i intenzivan, Matthew McConaughey ne upada u grešku koje su znali raditi velikani poput Pacina i De Nira. On dominira scenom, no ne preglumljava, zadovoljava se fizičkim identitetom uloge, ne traži dodatnu vrijednost u rolama, te je stoga vrhunski timski igrač. Bez njega, ovaj film bio bi dosta suhoparan, jer ostali imaju karizmu ulice. To jest, kao da su došetali u scenu s ružnih ulica Detroita. Što nije nužno loše za ovakav film.

Moja bi preporuka bila: ne propustiti. Film nije nikakva akciona razbibriga, već ozbiljan testament jednoga vremena i grada koji je posrnuo pod teretom liberalnoga kapitalističkog iživljavanja na štetu javnog dobra.

Zanimljivost: Detroit je 2013. godine proglasio stečaj zbog javnoga duga od 20 milijardi dolara. Daleko najveći američki grad koji je objavio bankrot. Grad muzike (Motown Records) i automobilske industrije, od milja zvan Motor City, dodatno je ponižen kada je policija ovih dana dijelila flyere s natpisom: „Ako ulazite u Detroit, to činite na vlastitu odgovornost“...

 

 • Komentari (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • rijeka00
  eXtreme member
  19.01.2019. 12:56
  iskreno,solidan filmić,pogledao ga i nisam požalio...
 • dzabaludin
  Junior translator
  16.01.2019. 21:31
  Dobar, vrijedi pogledati, iako ima svojih falinki (više na režijskom segmentu). Ozbiljna preporuka!
 • Freak37
  Active member
  14.01.2019. 02:17
  Interesantno koliko je filmska karijera M.M. postala ozbiljna , tako da poslednjih godina koji god film vidim s njim pogledam i ne razocaram se . Za razliku s pocetka njegove karijere , gde je dobijao manekenske uloge i gde sam u sirokom krugu ga zaobilazio , tipa Sahara iz 2005 god.