Den skyldige - Ne tako epohalno...

... kako pričaju...

Jeste ovo ostvarenje "zaludelo" mnoge poklonike filmske umetnosti, osvojilo brojne nagrade na raznim fesivalima, a bio i danski kandidat za "Oskara", ali mene nije naročito "dirnuo"...

Kažu brojke da je ovaj film zaradio skoro 3,6 miliona dolara od prikazivanja širom sveta, a da je snimljen za nešto manje od pola miliona dolara. Iskreno, čini mi se i da je to mnogo, jer se u ovom trileru baš ne vidi na šta su otišli svi ti novci...

Još 2012. godine Srbi su snimili film Smrt čoveka na Balkanu u sličnom "fazonu" - jedna kamera, soba, likovi koji se smenjuju... Bila je to uspešna društveno-angažovana komedija, rekao bih. Den skyldige nije komedija, triler je, u principu ima samo jedan glumac (mada tu i tamo promakne još po neki lik), ali, brate, ovakav način koncipiranja filma nije ništa epohalno da bi se o njemu toliko pričalo!

Ovo je prvi film koji potpisuje Gustav Möller, ujedno i reditelj i scenarista. Glumac Jakob Cedergren već je mnogo iskusniji, što se vidi i u svakom kadru. On "drži" napetost čitavih 85 minuta, koliko traje priča u čijem je središtu policajac na "telefonskoj" dužnosti, koji dobija panični poziv otete žene i koji će tokom trajanja filma učiniti sve da uđe u trag njenom otmičaru. 

Mora se reći da je zaplet filma izuzetno inteligentno napisan, te da se film lako prati. Drugim rečima - nije dosadan, iako sve vreme trajanja nema gotovo nikakve "akcije", odnosno stalno je u kadru pomenuti policajac Asger Holm, s slušalicama u ušima.

U "novije" vreme, tačnije godine 2013. snimljen je i film The Call, u kojoj policajku na istoj dužnosti glumi Halle Berry. Ali, za razliku od danskog filma, u filmu koji je režirao Brad Anderson, scene u "policijskoj telefonskoj centrali" protkane su i onim "akcionim", vezanim za sam čin kidnapovanja (pošto je zaplet i ovde takav). Čini mi se da je baš nedostatak takvih scena ono što fali danskom filmu, da bi se svideo još "širokijem" krugu ljudi. Ovakav kakav jeste - ok je, dobar je, ali je prvenstveno "egzibicija", koja, čini se daje prednost "ekstravaganciji" u odnosu na pravo uživanje u pravljenju i gledanju zaista dobrog filma.

 • Komentari (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Stole Haringa
  eXtreme member
  27.01.2019. 02:54
   Napisah ovo pre 3-4 meseca u Dnevniku gledanja filmova. Nisam promenio nišljenje, mogu samo da dodam film Buried (2010) koji je donekle sličan Krivici. Film je odličan i bio bi još bolji da nema onog "Šta će on tu ?" Mislim na kontinent a ne na grob. Isplati se pogledati. [učitaj cijeli komentar]
 • bgvracar
  Translator
  26.01.2019. 21:40
  Slažem se sa kritikom filma koju je izneo/la IgaBiva. Film me je ostavio apsolutno ravnodušnim.
 • Vilin
  eXtreme member
  26.01.2019. 19:54
  Odličan. Sjajana drama. Oduvao me je. Nije ovo triler, ovo je teška priča o propustima državnih institucija zbog kojih stradaju čitave porodice i mnogi dobri ljudi. Svaka čast.