Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Dogman - Ozbiljan film

Počeo je FEST 2019, a na njemu i poslednji film koji je (za sada) režirao Matteo Garrone. U pitanju je jedan sasvim ozbiljan film, realistična krimi-drama, po ugledu na najbolja dela italijanskog neo-realizma. Garrone je napravio ostvarenje koje je na tragu Gomorra, ali, oprostiće mi na rečima, nekako mnogo lično-suptilnije, jer pripoveda o "malom čoveku u vremenu smutnom", usredsređujući se, pre svega, na pojedinačnu sudbinu čoveka koji je predodređen, da uprkos svojim kvalitetima, postane životni gubitnik.

Veoma upečatljivo Marcello Fonte ima svoju "frizernicu" za pse. On obožava četvoronoge ljubimce, ali ima tu nesreću da živi u sirotinjskom kraju, negde na italijanskoj obali, gde caruju lokalni prevaranti i mufljuzi. I sam jedan od njih ne libi se da sa svojim mišićavim ćelavim drugom, trenerke uvučene u pantalone (takođe izvanredni Edoardo Pesce), krene u obijanje stanova ili dilovanje droge. Razveden je i ima ćerku koju obožava, i s kjom ide na ronjenje. Ali, kad dođe stani-pani, biće prinuđen da bira između odanosti najbližim i društvu koje ga okružuje, što vodi u tragičan kompromis...

Da ne otkrivam neke "finese" zapleta, tek rešenja koja Garrone nudi povremeno zaista zablesnu svojom originalonošću, te oporu priču pretvore u pravo uživanje voajerisanja. Naravno, za gledanje Dogman treba imati "stomak" i strpljenje, jer, ovo, nipošto, nije kriminalistički film pun akcije, već svojim dugim kadrovima više insistiranja na "unutrašnjoj akciji" i "nemiru duše", tako svojstvenim, zapravo, vanvremenskim filmskim vrednostima.

Hej, da li ste ikada videli da neko zatvori kuče u zamrzivač, zato što ga ometa u krađi, a to natera njegovog partnera da se kasnije, mučen savešću, vrati na mesto zločina i pokuša da maltene veštačkim disanjem oživi isto? (ne izdržah, već napisah jedan od spojlera - ne zamerite...)

Gledati!

... čak iako niste ljubimac kučića...

  

  • Komentari (8)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • dzindzin16
    eXtreme member
    28.09.2020. 20:22
    Ovo je dosta dobra italijanska drama, prozeta sitnijim kriminalom, na obodu grada gde civilizacija jos nije do kraja ukrotila sve blatnjave i mocvarne reone.Glavni lik je osoba nebitna svima, osim svojoj maloj cerci, koji se uzgred bavi psecim bejbisiterstvom i po malo frendovskim dilovanjem koke.Fotografija i dijalozi slicni kao u Gomori 2008 tj. atmosfera prava surovo realna, bez ulepsavanja ni promil, no da ne bude zabune, filmovi ipak zanrovski nisu isti.Kraj (5 min.) izuzetan, mocan i tri puta ga vracah na gledanje.Kraj je snazna poenta filma u malom.Od mene preporuka i hvala na prevodu.Garone je dobar i idem dalje.
  • beogradski
    eXtreme member
    25.06.2019. 15:14
    Odlcna drama
  • kadetoni
    Moderator
    12.03.2019. 15:42
    Osrednji film koji se može pogledati bez mnogo naprezanja. Privuklo me je što je nekako drugačiji od uobičajenih filmova. 
    Radnja nije dovoljno razrađena i sve se dešava u nekim nabacanim segmetima, nekad i nepovezanim, a propraćeno je 
    bespotrebno dugim kadrovima. Jeftino navođenje na sažaljevanje glavnog lika "dobrice" poštovanog u komšiluku, koji najviše 
    voli ćerku i uživa ugađajući joj, a voli i pse i žrtvuje se, ali... (ovo "ali" gaće cepa  LOL) on je lik koji dila drogu, eto, onako "prijateljski", 
    a ponekad se i ušmrče, koji učestvuje u pljački, opet onako "prijateljski" i koji je spreman i na najgore.(baš i ne prijateljski.  LOL )
    Deluje mi malo prazan, pa je ocena 6/10.



;

{{message}}

{{item.title}}