Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Posljednji Srbin u Hrvatskoj - Zabavno

Čuveni film koji potpisuje Predrag Ličina, konačno je stigao i u Srbiji - prikazan je na FEST-u. Neposredno pre toga, počelo je i prikazivanja u matičnoj zemlji - Hrvatskoj. Nema puno filmova u istoriji kinematografije koji su zbog privučene pažnje postali "čuveni" još i pre nego što su viđeni, a Posljednji Srbin u Hrvatskoj jeste baš takav!

Teško je prepostaviti da li postoji neka nacionalna predrasuda za narode regiona, a da se Ličina nije beskompromisno uhvatio u koštac s njom. Tu je bankrotirana Hrvatska, tajne svetske sile koje vladaju svetom, Srbi jedini otporni na zombi-virus, vatreni tetovirani hrvatski nacionalisti u kojim teče "polutanska" krv, uštogljeni Slovenci, homofobni i homoseksualci, babe-partizanke..

Ličina, scenarista i reditelj, vodi priču brzometno, bez preteranog "umetničkog kvazi-filosofiranja". Sve u Posljednji Srbin u Hrvatskoj podređeno je zezanju. Svaki lik, od Hristine Hrvojke Horvat, u ulozi hrvatske superherojke, pandanke Wonder Woman, pa preko glavnog baje Mića Motike, u ulozi Srbina - tajkunskog sina otpornog na zombi-virus, do skoro svih epizodnih likova (među kojima su i Severina u ulozi aktivistice za odbranu ljudskih i zombijevskih prava, kao i Sergej Trifunović u ulozi pomahnitalog generala vojne alijanse koji žudi da baci najstrašniju ikad napravljenu bombu koja će zbrisati sav živalj u Hrvatskoj - čini mi se aluzija na Petera Sellersa u Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb).

Ne treba u ovom filmu tražiti ozbiljan hrvatski odgovor na trend zombi-žanra, kakav je dugo prisutan u američkoj kinematografije, niti odgovor na srpski pokušaj zombističkog horora Zone of the Dead. Ne, Ličina je napravio jednu angažovano društveno-političku satiričnu zezanciju, u kojoj su zombiji poslužili samo kao sredstvo da napaćenim narodima ovog regiona pljusne u oči istinu o sopstvenom blesavom vanvremenski definisanom ponašanju u istoriji civilizacije.

Zato Posljednji Srbin u Hrvatskoj nije ozbiljan film. Ali, jeste veoma ozbiljan "progovor" o svim glupostima koje nas krase...

  • Komentari (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • protopik
    member
    07.03.2019. 08:41
    zezancija je zezancija........
  • Boozywoozy
    The Legend Of
    03.03.2019. 09:01
    Ako cemo iskreno,Severina je svoju najbolju ulogu imala prije 15 godina u onom pornicu
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    03.03.2019. 02:20

      Ličina je, bar po opisu, ubacio sve i svašta. Počeo je od serije Santa Clarita Diet (2017– ) u kom su Srbi imuni na zombi virus, a gde je završio, videće se. Na kraju da se našalim, severina je poslednju dobru ulogu imala u spotu grupe Let 3 koji može nadmašiti film poput ovog.

       Uostalom, videće se.
;

{{message}}

{{item.title}}