De Dag - Flamanski odgovor na skandinavske krimi serije...

Što se tiče krimi serija zadnje desetljeće je nesumnjivo obilježila skandinavska hiperproduktivnost, koja je obilježena i kvalitetom i kvantitetom. Osim njih i Britanci su inače u europskom/svjetskom vrhu što se tiče krimi serijala, a ostali (mislim na Europljane) ponekad iskoče. E, pa sada je došao red na Belgijce da iskorače u kvalitativnome smislu. Serija De Dag aka The Day, je upravo to - kvalitativan iskorak, značajan u europskim okvirima.

Obična pljačka banke u hladno ranozimsko jutro ubrzo se pretvara u talačku krizu. Mala banka u Brugesu, je odabrana kao meta prijevare, jer pljačkaši imaju nešto drugo u planu, dok se policija trudi kako da izvuče što više taoca van banke. Jake policijske snage, snajperisti, pregovaračaki tim, stožer koji vuče poteze, korak je iza pljačkaša. Sve je tu posloženo, a opet ništa nije kao što se na prvi pogled čini...

Izvrsna flamanska serija u 12 epizoda donosi nam potpuno inovativan prikaz, jedne napete i više puta obrađivane situacije- talačke krize. U čemu ja dakle ta spominjana inovacija? 12 epizoda su u stvari blok 6x2 epizode. Naime svaka epizoda gledana iz kuta policije i obitelji žrtava ima svoju pandan epizodu, koja sagledava iste događaje iz kuta otmičara i taoca. Već je to više puta viđeno, naravno, no nikada nije uzeto kao koncept stvaranja kompletne serije.

Dakle, prvo se rodila ideja u glavi autora Jonasa Geirnaerta i Juliea Mahieua, čak deset godina prije produkcije, o talačkoj krizi u blok epizodama, a tek se onda razradila u pisanje scenarija. Kada je u igru uskočio i FBO, flamanska producentska kuća, budžet serije je narastao na vrtoglavih 10 miliona $, što je veliki novac za belgijsku produkciju. A to se bogme i vidi, serija ne izgleda kao jeftina produkcija, casting je jako dobar, montaža izvrsna. U stvari cijela zahtjevna produkcija je odrađena vrhunski. Naravno da je priča ta, koja prodaje ovu vrsnu seriju, koju je recimo otkupio ZDF za njemačko tržište, no tehnički aspekti scenarija su odrađeni jako dobro.

Inače ovu seriju s pravom uspoređuju po kvaliteti s skandinavskim perjanicama poput Greyzone ili Gidseltagningen. No autori pak izlažu da je isprana, siva atmosfera, napetoga zimskoga dana imala kao uzor, britanski Southcliffe. Kako god da okreneš, ova serija vrijedi gledanja, ako ne zbog isprane sive atmosfere, onda zbog kvalitetne priče, prepune obrata i nevjerovatnih razrada svih likova uključenih u ovaj čudni dan ("De Dag").

Zanimljivost: Jonas Geirnaert i Julie Mahieu, autori scenarija, da bi dobili što bolji uvid u pregovaranje s otmičarima, išli su na obuku. Naime, priključili su se pregovaračkom timu policije, te u kombiju u živo pratili kako se stvari uistinu odvijaju. Zato je okosnica serije pregovarački kombi i ekipa u njemu, koja ne izgleda i ne ponaša se nimalo hollywoodski. To je kao i sve što se tiče policijske strane priče, podosta autentično. Što bi se reklo sa svim greškama i manama koje idu uz tu stresnu situaciju.

No zato nije greška, pogledati ovu jako dobru belgijsku krimi-seriju, naročito vrijedi za one koji i inače naginju europskim produkcijama.

 • Komentari (9)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • aleksayu
  eXtreme member
  03.03.2019. 20:06
  Citat je preuzet sa sajta Novosti.
 • aleksayu
  eXtreme member
  03.03.2019. 19:57
  Belgija ima tri regiona - valonski, flamanski i grad Brisel, sa deset konstitutivnih provincija (po pet flamanskih i valonskih). Svaki region ima svoj jezički ekskluzivitet, što znači da se u flamanskom delu govori holandski, u valonskom francuski, dok je grad Brisel - dvojezičan. U zemlji od nešto više od deset miliona stanovnika, oko 58 odsto populacije živi u severnom, flamanskom delu, oko 32 odsto u južnom, valonskom, a 10 posto u regionu glavnog grada. Populacija nemačkog govornog područja, u okviru valonskog dela, broji svega oko 75.000 ljudi. Holandski je prvi jezik za 57 do 60 odsto populacije, a francuski govori 40-43 odsto Belgijanaca.
 • TheMancic
  member
  03.03.2019. 19:26
  Belgija je sastavljena iz 2 dela koja su kao posebne drzave,jedan deo su ustvari Holandjani a drugi deo Francuzi tj Flamanci i Valonci.. Herkul Poaro je Belgijanac ali govori francuski. :)