Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

De Dag - Flamanski odgovor na skandinavske krimi serije...

Što se tiče krimi serija zadnje desetljeće je nesumnjivo obilježila skandinavska hiperproduktivnost, koja je obilježena i kvalitetom i kvantitetom. Osim njih i Britanci su inače u europskom/svjetskom vrhu što se tiče krimi serijala, a ostali (mislim na Europljane) ponekad iskoče. E, pa sada je došao red na Belgijce da iskorače u kvalitativnome smislu. Serija De Dag aka The Day, je upravo to - kvalitativan iskorak, značajan u europskim okvirima.

Obična pljačka banke u hladno ranozimsko jutro ubrzo se pretvara u talačku krizu. Mala banka u Brugesu, je odabrana kao meta prijevare, jer pljačkaši imaju nešto drugo u planu, dok se policija trudi kako da izvuče što više taoca van banke. Jake policijske snage, snajperisti, pregovaračaki tim, stožer koji vuče poteze, korak je iza pljačkaša. Sve je tu posloženo, a opet ništa nije kao što se na prvi pogled čini...

Izvrsna flamanska serija u 12 epizoda donosi nam potpuno inovativan prikaz, jedne napete i više puta obrađivane situacije- talačke krize. U čemu ja dakle ta spominjana inovacija? 12 epizoda su u stvari blok 6x2 epizode. Naime svaka epizoda gledana iz kuta policije i obitelji žrtava ima svoju pandan epizodu, koja sagledava iste događaje iz kuta otmičara i taoca. Već je to više puta viđeno, naravno, no nikada nije uzeto kao koncept stvaranja kompletne serije.

Dakle, prvo se rodila ideja u glavi autora Jonasa Geirnaerta i Juliea Mahieua, čak deset godina prije produkcije, o talačkoj krizi u blok epizodama, a tek se onda razradila u pisanje scenarija. Kada je u igru uskočio i FBO, flamanska producentska kuća, budžet serije je narastao na vrtoglavih 10 miliona $, što je veliki novac za belgijsku produkciju. A to se bogme i vidi, serija ne izgleda kao jeftina produkcija, casting je jako dobar, montaža izvrsna. U stvari cijela zahtjevna produkcija je odrađena vrhunski. Naravno da je priča ta, koja prodaje ovu vrsnu seriju, koju je recimo otkupio ZDF za njemačko tržište, no tehnički aspekti scenarija su odrađeni jako dobro.

Inače ovu seriju s pravom uspoređuju po kvaliteti s skandinavskim perjanicama poput Greyzone ili Gidseltagningen. No autori pak izlažu da je isprana, siva atmosfera, napetoga zimskoga dana imala kao uzor, britanski Southcliffe. Kako god da okreneš, ova serija vrijedi gledanja, ako ne zbog isprane sive atmosfere, onda zbog kvalitetne priče, prepune obrata i nevjerovatnih razrada svih likova uključenih u ovaj čudni dan ("De Dag").

Zanimljivost: Jonas Geirnaert i Julie Mahieu, autori scenarija, da bi dobili što bolji uvid u pregovaranje s otmičarima, išli su na obuku. Naime, priključili su se pregovaračkom timu policije, te u kombiju u živo pratili kako se stvari uistinu odvijaju. Zato je okosnica serije pregovarački kombi i ekipa u njemu, koja ne izgleda i ne ponaša se nimalo hollywoodski. To je kao i sve što se tiče policijske strane priče, podosta autentično. Što bi se reklo sa svim greškama i manama koje idu uz tu stresnu situaciju.

No zato nije greška, pogledati ovu jako dobru belgijsku krimi-seriju, naročito vrijedi za one koji i inače naginju europskim produkcijama.

  • Komentari (13)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • aleksayu
    eXtreme member
    01.04.2019. 18:40
    Ovo je jedna od najslabijih belgijskih serija uz seriju La treve.Udavili su sa 12 epizoda. Jedino je dobar finale pomalo psiho neocekivani rasplet. Sama ideja, da je jedna epizoda prikazana iz percepcije policicije a sledeca iz ugla otmicara taoca u banci, nije uspela da odrzi potrebnu tenziju i adrenalin potreban za ovu vrstu zanra.
    Ko voli serije sa slicnim temama preporucujem da pogleda daleko bolju, smisleniju i dosledniju dansku seriju Ispod povrsine iz 2017 koja ima jednu politicku i moralnu poruku koja cesto izostane u serijama za jednokratnu zabavnu upotrebu kao sto je ova De dag.
    Ocena 5 na skali do 10aleksayu2019-04-01 19:25:50
  • rajans
    member
    13.03.2019. 20:37
    Imao sam mnogo veća očekivanja od ove serije. Poprilično sam razočaran.

    5/10
  • alterego
    eXtreme member
    12.03.2019. 19:17
    slabašno 4.5/10
;

{{message}}

{{item.title}}