Once Upon a Time ... in Hollywood - Ubedljivo najgori Tarantino

Quentin je reditelj kojeg mnogi vole, ali neki i mrze. Ipak, mora mu se priznati da gaji specifičan rediteljski pristup, tako da skoro nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ne treba nabrajati sve njegove filmove, zbog kojih je postao to što jeste. Ipak, da je ovo, kojim izvrnutim hronološkim slučajem, njegov prvi film - Quentin nikako ne bi postao to za šta ga smatraju! Jednostavno, ma koliko ste njegov verni fan, ili bar da ga ne mrzite toliko da u startu odbacujete sve što snimi - ovde nema priče, Once Upon a Time... in Hollywood jeste baš loš film!

Najnoviji Quentin je predugačak, scenaristički i žanrovski neodređen, čak i falsifikatorski nastrojen, te ga, kao takvog, treba što pre zaboraviti. Od 160 minuta koliko traje, prvih otprilike sat i po je u pitanju tek obična dramedina, u kojoj se lamentira nad strahovima epizodnog glumca kome "vreme prolazi". Tu i tamo, povremeno, ispliva neka već standardna Tarantinova "igrarija", ali sve to je premalo i "već viđeno" da ne počnete da zevate. E, tek onda, nakon skoro dve trećine filma, dolazi do "neke" akcije, pre svega usled koketiranja s sudbinama Sharon Tate, Romana Polanskog i suludog Mansona (koji se tek jednom, zakratko, pojavi u filmu). Između ove dve "strane" filma, "prohujaše s vihorom" i Bruce Lee, i Steve McQueen, ali ne ostaviše nikakvog traga za svojom svrhom...

I, onda - finale! Potpuno besmisleno i suvišno! Da ne spojlerišem, ali... zaboga Quentin - šta uradi??? Pa zar se s jednom tako tragičnom holivudskom pričom treba sprdati na ovaj način? Šta bi rekao Polanski (ajd što si uvredio porodicu Bruce Leeja)? Šta ti je cilj? Zezanje po svaku cenu? Pa, šta je sledeće čega ćeš se dohvatiti samo da bi pokazao koliko si "specifičan"??? (a, da, nažalost, zna se - siroti "Star Trek"...).

Dakle, film o vestern-epizodisti i njegovom drugaru kaskaderu mu, ispričan iz vizure "svedoka iz susedstva" kasapljenja Sharon Tate i njenih prijatelja, usled ludila Charlesa Mansona, totalni je - promašaj! Zaobiđite ga i utrošite te minuta na bilo koji drugi film na tu temu. A, bilo ih je dosta, od Helter Skelter do The Haunting of Sharon Tate. Ma, bilo šta da pogledate na ovu temu, svojim istorijskim opravdanjem vrednije je od besmislene igrarije koju nam je priredio Quentin...

 • Komentari (64)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Diana0000
  eXtreme member
  28.08.2020. 19:32
  ne znam zašto tolike kritike po tom filmu, pretpostavljam zato što odstupa od onoga što se od tarantina očekuju. meni je film doista bio odličan.
  al definitivno nije za one koji vole samo brze akcije
 • murajsam
  member
  28.08.2020. 15:34
  Upravo odgledao. Zadnjih 8, 9 minuta prave da bude izvanredan film. Film nije za onog ko ne zna da čita izmedju redova.
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  01.02.2020. 02:34

    Nisam znao zašto mi je Teks omiljen lik, meni i ljubiteljima špageti vesterna koji je, kao žanr, nastao u Nemačkoj. Italijani su posle nešto redizajnirali, dodali, oduzeli, ukratko, proširili su posao...Tarantino se vraća korenima i više je nego očigledno da mu je Korbuči omiljeni reditelj špageti vesterna.

    Teksa su Italijani dva puta ekranizovali. Jednom davno gledao sam kao klinac jedan njihov film. Sve ostalo su obradili Turci. Najviše je ekrabizovan Zagor, Komadant Mark...Alan Ford je popularniji kod nas nego u Italiji. Zasluga pripada prevodiocu N.Briksiju koji je bio majstor svog zanata.