Once Upon a Time ... in Hollywood - Ubedljivo najgori Tarantino

Quentin je reditelj kojeg mnogi vole, ali neki i mrze. Ipak, mora mu se priznati da gaji specifičan rediteljski pristup, tako da skoro nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ne treba nabrajati sve njegove filmove, zbog kojih je postao to što jeste. Ipak, da je ovo, kojim izvrnutim hronološkim slučajem, njegov prvi film - Quentin nikako ne bi postao to za šta ga smatraju! Jednostavno, ma koliko ste njegov verni fan, ili bar da ga ne mrzite toliko da u startu odbacujete sve što snimi - ovde nema priče, Once Upon a Time... in Hollywood jeste baš loš film!

Najnoviji Quentin je predugačak, scenaristički i žanrovski neodređen, čak i falsifikatorski nastrojen, te ga, kao takvog, treba što pre zaboraviti. Od 160 minuta koliko traje, prvih otprilike sat i po je u pitanju tek obična dramedina, u kojoj se lamentira nad strahovima epizodnog glumca kome "vreme prolazi". Tu i tamo, povremeno, ispliva neka već standardna Tarantinova "igrarija", ali sve to je premalo i "već viđeno" da ne počnete da zevate. E, tek onda, nakon skoro dve trećine filma, dolazi do "neke" akcije, pre svega usled koketiranja s sudbinama Sharon Tate, Romana Polanskog i suludog Mansona (koji se tek jednom, zakratko, pojavi u filmu). Između ove dve "strane" filma, "prohujaše s vihorom" i Bruce Lee, i Steve McQueen, ali ne ostaviše nikakvog traga za svojom svrhom...

I, onda - finale! Potpuno besmisleno i suvišno! Da ne spojlerišem, ali... zaboga Quentin - šta uradi??? Pa zar se s jednom tako tragičnom holivudskom pričom treba sprdati na ovaj način? Šta bi rekao Polanski (ajd što si uvredio porodicu Bruce Leeja)? Šta ti je cilj? Zezanje po svaku cenu? Pa, šta je sledeće čega ćeš se dohvatiti samo da bi pokazao koliko si "specifičan"??? (a, da, nažalost, zna se - siroti "Star Trek"...).

Dakle, film o vestern-epizodisti i njegovom drugaru kaskaderu mu, ispričan iz vizure "svedoka iz susedstva" kasapljenja Sharon Tate i njenih prijatelja, usled ludila Charlesa Mansona, totalni je - promašaj! Zaobiđite ga i utrošite te minuta na bilo koji drugi film na tu temu. A, bilo ih je dosta, od Helter Skelter do The Haunting of Sharon Tate. Ma, bilo šta da pogledate na ovu temu, svojim istorijskim opravdanjem vrednije je od besmislene igrarije koju nam je priredio Quentin...

 • Komentari (57)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Stole Haringa
  eXtreme member
  12.01.2020. 21:06

    Meni je Teks Viler bio i ostao omiljeni lik. U svakoj epizodi je bila zagarantovana makljaža...da ne govorim o uzrečicama K.Karsona koje ponekad koristim.

    Šalu na stranu, upravo tad se pojavio špageti vestern koji je pomerio filmske granice. Što se mene tiče, to je žanr koji nikad umreti neće.
 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  12.01.2020. 20:54


  Meni se ne sviđa negativna konotacija filmova Divljeg Zapada.
  Starije generacije su se podjednako igrale "Nemaca i partizana" ili "Kaubojaca i indijanaca".
  Vesterni su obeležili jednu epohu, kad su bili na vrhuncu.
  Još kad tome pridodamo stripove... Teks Viler, Kapetan Miki, Zagor,...
  Generacije su odrastale uz to.
  I bile su pune bioskopske sale.
  A o romanima Karl Maja i njegovim junacima da ne pričam.   
  Šejn je čini mi se bio veliki hit u to vreme.    
  Klint Istvud serijal... iz današnjeg ugla, to su bile crno-bele akcione pričice, lagana i prikrivena propaganda... pa se čekalo do "Plesa" da bi se video i drugi ugao gledanja.   Danilo-Naissus2020-01-12 21:02:32
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  12.01.2020. 20:48
  [QUOTE=Danilo-Naissus] [QUOTE=Stole Haringa]Mislim da je ovo, bar za mene, najbolji Tarantinov film koji uprkos
  lakoj i brzoj komunikaciji sa gledaocima, ipak nije za svakog. Većina
  gledalaca zna vrlo malo ili ništa o starom Holivudu i šezdesetim u kojim
  je posejano seme iz kojih su nikli plodovi koje sad konzumiramo.[/QUOTE]
  Slažem se bata Stole da Ameri vrlo verovatno imaju drugačiju a možda i tačniju percepciju ovog filma.
  Holivud je uvek čini mi se bio pionir u "novotarijama".
  LGBT tematika se pojavila prvo tu.
  Lolita (film i knjiga) je hvaljena kao Sveto pismo Holivuda a reč je o klasičnoj pedofiliji.
  Sredovečan čovek, intelektualac 40+ godina se zaljubljuje u devojčicu od 12 godina.
  I na kraju vodi ljubav sa njom.
  U knjizi ima 12 a u filmu oko 14 godina da se ne bi publika zgranula.
  Glumica (Sue Lyon) u filmu ima 16 godina.
  Šta reći?

  Ovaj film je definitivno samo za velike fanove Kventina Tarantina.   
  Nisam jedan od njih.    [/QUOTE]

    Nisam Tarantinov fan ni hejter. Trudim se da ne rovujem raspoloženjima i sličnim stanjima svesti koje utiču na svačiji filmski sud. Ipak ovde nisam uspeo da odolim jer me je dotični dokusurio na svom sentimentalnom (ne)vaspitanju i putovanju. Nije ovo samo film za američku publiku, više je za ljubitelje pop kulture koji u svakom kadru pronalaze nešto za sebe. Treba uzeti u obzir da je Tarantino tad bio klinac i da je ondašnje vreme sagledavao iz svog ugla, iz ugla deteta koje je odraslo. Dete je očigledno pored filma zavolelo i stopala, postalo je filmofil, audiofiol, futfetišista i ko zna šta još. Šalu na stranu, ondašnje filmske zvezde su se šetale i živele slobodno, bez telohranitelja. To je iskoristila banda Č.Mensona koji je bio vođa kulta opsednutog Bitlsima i apokalipsom. On je bio inspirator maskra zbog kog je mardeljao iako nikad nikog nije ubio.

    LBGT kao fenomen ne javlja se samo u Holivudu, u golivudskoj produkciji postaje agresivniji i sve nesnosniji. Što se Lolita tiče, pa sam Polanski je živ primer i to Tarantino i otkriva u sceni kad Šeron najzad dobija Tesu Tomasa Hardija. Sam Polanski je kasnije ekranizovao roman u kom je glavnu ulogu imala Nastasja Kinski sa kojom je bio u vezi. To što je radio sa maloletnicama u kući svog prijatelja Džeka Nikolsona je priča za sebe.

    Još nešto što ima veze sa SFRJ a što sam zaboravio da napišem. Glumac Taj Hardin (Ty Hardin) je poslužio kao modla za stvaranje Rika Daltona. Dotični Hardin se u svom filmskom putešesviju našao i u SFRJ.