Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Najbolji norveški film

novosti

18.08.2019.

Najbolji norveški film

Drama Ut og stjæle hester proglašena je za najbolji norveški film ove godine, osvojivši čak pet Amanda-nagrada, najznačajnijeg priznanja u kinematografiji ove zemlje, koje se dodeljuje već 35 godina.

U pitanju je adaptacija romana čiji je autor Per Petterson, dok režiju potpisuje Hans Petter Moland. Glavni lik udovac u žalosti seli se u zemlju u kojoj slučajni susret podstiče sećanja. Stellan Skarsgard nikada nije zaboravio kako je u detinjstvu uživao jašući konje u divljini, sa svojim ocem. Sada, usred teške zime, vraća se iz Švedske, u kojoj je živeo 40 godina, na norveško selo, u izolovanu kuću, gde počinje miran usamljenički život. Ipak, priseća se iz tragičnih sećanja iz detinjstva, kao, na primer smrti jednog dečaka, za koju mu je otac rekao da je usledila nakon što je jedan drugi dečak slučajno opalio iz napunjene puške. Na sahrani tog dečaka upoznao je i zanosnu majku svog druga, za koju se ispostavlja da je bila ljubavnica njegovog oca, još iz vremena Drugog svetskog rata. Tokom godina dešava se još tragičnih događaja, koje oblikuju kasniju Trondovu sudbinu. A, sada je vreme kada konačno mora da se suoči s njima...

Osim nagrade za najbolji film, na svečanosti održanoj u subotu 17.8. u Haugesundu, a koju je prenosila i nacionalna TV, ovo ostvarenje dobilo je i nagrade za najbolju fotografiju (Rasmus Videbæk), muziku (Kaspar Kaae), najboljeg glumca u sporednoj ulozi (Bjørn Floberg) i najboljeg reditelja.

 

 

  • Komentari (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Boozywoozy
    The Legend Of
    18.08.2019. 19:36
    Meni se ovaj glumac dopao kad sam gledao Chernobyl i onaj jedan film kojem sam zaboravio ime. Znam da je uradjen rimejk sa Liamom Nissonom.
;

{{message}}

{{item.title}}