Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
FEST nagrade

novosti

04.03.2017.

FEST nagrade

U velikoj dvorani Sava centra sa početkom u 19.00, pre premijerne projekcije filma REKVIJEM ZA GOSPOĐU J, večeras je dodeljen deo nagrada ovogodišnjeg 45. FEST-a: nagrade industry programa Fest Forward-a i nagrade u okviru nacionalnog programa Srpski film.

Voditeljka Irena Jovanović obratila se publici i poželela im dobrodošlicu, podsetivši da se u takmičarskom programu Srpski film takmičilo 7 domaćih ostvarenja: SVI SEVERNI GRADOVI, JESEN SAMURAJA, DNEVNIK MAŠINOVOĐE, VETAR, INKARNACIJA i dve premijere, REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. i AFTERPARTY. Svi ovi filmovi konkurisali su za nagrade čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.


Pre nego što je počnela svečana dodela ovogodišnjih nagrada, umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić, obratio se mnogobrojnoj publici, Jugoslav Pantelić prvo je zamolio da se minutom ćutanja oda počast danas preminilom reditelju, Lazaru Stojanoviću, koji je bio hrabar, kako je Pantelić naglasio, kada je to bilo hrabro biti. Zahvalio se na velikoj posećenosti i interesovanju za sve programske celine. Podsetio je još i kako je sutra, 05. marta sa početkom u 18:30, svečano zatvaranje FEST-a, kada će biti dodeljene ostale nagrade: Nagrada publike Gorki list, Nagrade Fedeora žirija, Nagrade kritičara Nebojša Đukelić, Politikina nagrada Milutin Čolić, Nagrade programa Granice, Nagrade Glavnog takmičarskog programa.

Voditeljka Irena Jovanović je naglasila kako se u okviru FEST-a treći put organizuje industry program pod nazivom Fest Forward, u čijem fokusu su igrani i dokumentarni projekti za dugometražne filmove u svim fazama razvoja. Nagrada se dodeljuje u dve selekcije: nacionalnoj selekciji u kojoj su mogli ucestvovati isključivo projekti iz Srbije i medunarodnoj selekciji Women in Film, u saradnji sa Međunarodnom mrežom žena na filmu EWA, u kojoj su učestvovali projekti koji se bave jakim ženskim temama ili čije su autorke žene.

Za ovogodišnji FEST Forward prijaviljeno je 82 projekata u dve selekcije, od čega je odabrano 9 projekata za nacionalnu selekciju i 8 projekata za međunarodnu selekciju. Dobitnik nagrade u NACIONALNOJ SELEKCIJI je projekat THE WITCH HUNTERS / ZLOGONJE, reditelja Raška Miljkovića, a uručila ju je predsednica žirija, gospođa Rafaela Delvekio. Dobitnik nagrade u MEĐUNARODNOJ SELEKCIJI “WOMEN IN FILM” je projekat FORTNIGHT rediteljke Agnješke Voščinske, a uručila ju je gospođa Suzan Pradel, predstavnica EWA asocijacije.

 

Žiri nacionalne selekcije SRPSKI FILM radio je u sastavu:


KSENIJA MARINKOVIĆ, glumica iz Hrvatske – predsednica žirija;

MIROSLAV MOMČILOVIĆ, reditelj i scenarista;

SLOBODAN SKERLIĆ, reditelj i scenarista;

ŽAN MARK BAR, francuski glumac;

HRVOJE HRIBAR, pisac, reditelj i producent iz Hrvatske.


Predsednica žirija Ksenija Marinković obratila se publici sa obrazloženjem, a voditeljka je zatim objavila da je nagradu NAJBOLJI DEBI dobio AFTERPARTI u režiji Luke Bursaća. Nagradu je uručio Hrvoje Hribar. Nastavljeno je sa dodelom nagrada:

 

Nagradu za NAJBOLJU MUŠKU ULOGU osvojio je LAZAR RISTOVSKI u filmu DNEVNIK MAŠINOVOĐE, a njemu je nagradu uručila Ksenija Marinković.

 

Nagrada za NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU odlazi u ruke MIRJANE KARANOVIĆ u filmu REKVIJEM ZA GOSPOĐU J., te je izlaskom na scenu ovu nagradu uručio Žan-Mark Bar.

 

Nagradu za NAJBOLJI SCENARIO osvojio je BOJAN VULETIĆ za film REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. a Slobodan Skerlić uručio ju je reditelju.

 

Nagrada za NAJBOLJU REŽIJU pripala je takođe BOJANU VULETIĆU, za film REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. a Hrvoje Hribar bio je tak koji će je uručiti autoru.

 

Nagradu ŽIRIJA osvojio je film VETAR u režiji Tamare Drakulić, te ju je rediteljki uručio Miroslav Momčilović.

 

BEOGRADSKOG POBEDNIKA ZA NAJBOLJI FILM dobio je film REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. u režiji Bojana Vuletića, u produkciji Nenada Dukića, a reditelju i producentu nagradu je uručila Ksenija Marinković.

 

Nakon ceremonije, premijerno je predstavljen pobednički film REKVIJEM ZA GOSPOĐU J. domaćeg reditelja Bojana Vuletića, kome je ovo drugo po redu dugometražno ostvarenje. REKVJEM ZA GOSPOĐU J. prikazan je na nedavno završenom festival u Berlinu, gde je dobio veoma pozivitne kritike. Uloge u filmu tumače: Mirjana Karanović, Srđan – Žika Todorović, Boris Isaković, Jovana Gavrilović.

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}