Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ne gledaj mi u pijat najbolji film FEST-a

novosti

05.03.2017.

Ne gledaj mi u pijat najbolji film FEST-a

Petog marta, sa početkom u 18:30h, odigralo se svečano zatvaranje 45. FEST-a u Velikoj dvorani Sava centra.


Mlada glumica Dragana Mićalović poželela je publici dobrodošlicu na poslednje veče festivala, koji je svih ovih dana slavio pokretne slike svih naših snova! Beogradska publika imala je priliku da pogleda filmove u tri takmičarska programa, a čak 95 regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera, i to među prvima na planeti.


Gledaoci su zatim imali prilike da vide kratak video pregled proteklih prethodnih devet filmskih dana u Beogradu, nakon čega im se obratio umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić, koji je uz smeh ponosno izjavio da je večerašnja projekcija filma “Tišina” 371. projekcija na ovogodišnjem FEST-u. Uz reči zahvalnosti gostima, žirijima, publici, timu i sponzorima, te je ponovo dao reč Dragani Mićalović.

 

U GLAVNOM TAKMIČARSKOM PROGRAMU 45. FEST-a, koji je međunarodnog karaktera, ove godine imali smo priliku da gledamo 15 ostvarenja iz 12 zemalja. Filmovi iz ovog programa takmičili su se za prestižnu nagradu Beogradski pobednik.


Žiri glavnog, takmičarskog programa 45. FESTA radio je u sastavu:

SRDAN GOLUBOVIĆ, filmski reditelj, predsednik žirija

SERGEJ TRIFUNOVIĆ, glumac

BRANKA KATIĆ, glumica

ČEDOMIR KOLAR, producent

DALIBOR MATANIĆ, filmski reditelj i producent


Srdan Golubović obratio se publici, izjaviviši kako je divno što je Sava centar pun, a onda rekao kako je za njega upravo to FEST. Ovaj festival čuva ne samo filmska, već i emotivna sećanja, naglasio je, čime je ukazao na to da je ovo je najbeogradskiji od svih filmskih festivala. FEST je uvek ili skoro uvek bio bolji od vremena u kom smo živeli, završio je Golubović.

 

Beogradski pobednik za najbolji film:

NE GLEDAJ MI U TANJIR, (režija: Hana Jušić, Hrvatska / Danska)

 

Hana Jušić i Ankica Jurić Tilić doputovale su iz Hrvatske da prime nagradu i obratile su se publici, zahvalivši se festivalu. Producentkinja, Ankica Jurić Tilić, rekla je kako joj neizmerno drago što je beogradska publika dobro primila film, a naglasila je kako joj je čast bila da bude deo ovog programa, u kom se nalazi 15 filmova iz celog sveta. Završila je rekavši kako je neprocenjivo biti beogradska pobednica, a da se ona i rediteljka Hana Jušić sada tako osećaju.

 

Ostale nagrade Glavnog takmičarskog programa:

Nagrada žirija: HARTSTON (u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona), Danska / Island


Najbolja režija: (M)UČENIK (u režiji Kiril Serebrenikova), Rusija


Najbolji scenario: TOPLOTNI UDAR (u režiji Argiris Papadimitropulosa), Grčka / Nemačka

Najbolja ženska uloga: ARIJANA ČULINA za film NE GLEDAJ MI U PIJAT (u režiji Hane Jušić), Hrvatska

Najbolja muška uloga: PYOTR SKVORTSOV za film (M)UČENIK, Rusija

Najbolji debi: HARTSTON (u režiji Gudmundur Arnar Gudmundsona), Danska / Island

 

PROGRAM GRANICE

Drugi takmičarski program ovogodišnjeg FEST-a je PROGRAM GRANICE, ustanovljen na FEST-u 2015. godine. U ovom programu prikazano je 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država. Selektor ovog programa je srpski reditelj MLADEN ĐORĐEVIĆ. Ovogodišnji žiri uz NIN-ovu nagradu dodeljuje i jednu specijalnu nagradu.


Žiri koji je odlučivao o najboljem filmu u okviru selekcije Granice: SAŠA RADOJEVIĆ, scenarista, reditelj i predsednik žirija, DRAGAN JOVIĆEVIĆ, novinar i pisac, LUKA BURSAĆ, filmski reditelj


Saša Radojević se obratio i zahvalio publici, a naglasio da ovaj program otkriva nova polja, te kako se u njemu krije suština FEST-a: Hrabri novi svet i prostori slobode.


NIN-ova nagrada za najbolji film u kategoriji Granice:
“ROKO” (u režiji rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea)


Publika je pogledala snimak na kom su se reditelji zahvalili na nagradi, te poručili kako im je žao što su zbog snimanja morali ranije da napuste 45. FEST, čiji su bili gosti.


Specijalna nagrada žirija Granice:

„U SENKAMA“ (u režiji iranskog reditelja Babaka Anvarija.

 

 

O dobitniku Politikine nagrade “Milutin Čolić” odlučivao je žiri:

GORAN RADOVANOVIĆ, reditelj, scenarista i producent, DUBRAVKA LAKIĆ, filmska kritičarka, DARA DŽOKIĆ, pozorišna i filmska glumica

Dubravka Lakić obratila se publici i prenela pozdrave ostatka žirija, podsetivši kako “Politika” želi da nagradom “Milutin Čolić” doprinese stimulisanju napretka srpskog filma i domaćih autora, podrži domaću kinematografiju i njen razvoj i bolje pozicioniranje u okviru evropskih koprodukcija. Ona je film najavila pročitavši obrazloženje, a Iva Čolić, mlađa unuka Milutina Čolića, dodelila je nagradu reditelju BOJANU VULETIĆU, za film “REKVIJEM ZA GOSPOĐU J.” Bojan Vuletić se zahvalio žiriju, festivalu i celokupnoj ekipi filma.

Podsećamo, Bojan Vuletić sinoć je dobio nagradu za najbolji film, režiju i scenario u okviru selekcije Srpski film na 45. FEST-u.

 

NAGRADA KRITIČARA “Nebojša Đukelić” iz Fonda “Nebojša Đukelić” dodeljuje se za najbolji film iz regiona. Žiri je radio u sastavu:


NEVENA DAKOVIĆ, profesorka i teoretičarka filma, Srbija, IGOR MIRKOVIĆ, TV novinar i reditelj iz Hrvatske, ALEKSANDAR ERDELJANOVIĆ, Upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke, SrbijaNagrada kritičara “Nebojša Đukelić” dodeljena je filmu NOĆNI ŽIVOT (u režiji Damjana Kozolea), a nagradu je uručila Nevena Daković, reditelju filma. Kozole se zahvalio selektoru što je deo FEST-a, zatim žiriju koji je nagradio jedan mali film o velikoj dilemi, te je naglasio koliko mu je drago što je osvojio nagradu koja nosi ime po njegovom preminulom prijatelju.

 

Nagrade žirija „FEDEORA“, federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja, dodelio je žiri u sledećem sastavu: Radovan Holub, predsednik žirija, Maja Bogojević, teoretičarka filma, Tomislav Šakić, filmski kritičar
Nagrada za najbolji film u internacionalnoj selekciji: (M)UČENIK – REŽIJA: KIRILL SEREBRENNIKOV
Nagrada za najbolji film u domaćoj selekciji: DNEVNIK MAŠINOVOĐE – REŽIJA: MILOŠ RADOVIĆ

 


Poslednja nagrada u takmičarskoj konkurenciji bila je nagrada publike koju dodeljuje kompanija „GORKI LIST”. NAJTRAŽENIJI FILM PO OCENI PUBLIKE je PATERSON (u režiji Džima Džarmuša), a uručio ju je gospodin Vojin Đorđević. On je naglasio da ova nagrada obeležava novo poglavlje FEST-a, a Gorki list je počastvovan da bude njegov deo. Nagradu je, u ime MegaCom Filma, primila Jelena Marković, koja ze zahvalila gledaocima.

Za kraj, voditeljka Dragana Mićalović podsetila je goste na lepu vest za sve ljubitelje filma - svojoj vernoj publici, FEST poklanja još jedan festivalski dan, ponedeljak 6. mart - postFESTum! Od Dvorane kulturnog centra, Doma Omladine Beograda, Cineplexxa, do bioskopa Fontana i naravno Sava Centra, očekuje vas još dan, te naslovi: “Ne gledaj mi u tanjir”, “Mančester na moru”, “Na duši i telu”, “Divni dani u Aranhuezu”, “Sluškinja” i drugi.

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}