Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Rook - Špijuni sa supermoćima

Ove se godine, točnije 30.6.2019, na USA Starzu otvorila nova 8-dijelna serija The Rook. Riječ je o dramskom sf thrilleru, koji je zasnovan na premisi o agenciji u Britaniji koja je pandan MI5 i MI6, a čiji je naziv Checguy. Za razliku od uobičajenih špijunskih nadigravanja, "Checguy" se bavi ljudima s  supermoćima. Njihov zadatak je da ih okuplja u agenciji i pruža im utočište, jer su proganjani i prodavani na tržištu poput roblja, okovani u lance i „pripremljeni“ što za uporabu (kao oružje), što za medicinsko- tehnološka ispitivanja.

Myfanwy Thomas (vrlo dobra Emma Greenwell)  budi se na Milenijskom mostu. Ne zna što se s njom dešavalo, no kružno oko nje leži psam mrtvih tijela. Myfanwy ne zna što se dogodilo, no zna da je zaposlena u "Checguyu", te da ponajprije tamo leže odgovori na pitanja koja je muče. Kada u stanu nalazi poruke koje je upućivala sama sebi, svjesna svoje amnezije, Myfanwy više ne vjeruje nikome. Ona, kao i mnogi drugi u agenciji je EVA, osoba s posebnim supermoćima, te je zanimljiva i tržištu koje koristi i zloporabi ljude poput nje. Uglavnom zna da mora biti okrenuta sama sebi, no u svijetu špijunaže to neće biti lako.

Stephenie Meyer (autorica Twilight sage o vampirima) je adaptirala za Starz, prve dvije epizode serije, po knjizi Australca Daniela O'Malleya. Seriju je preuzeo Sam Holcroft, a režija je povjerena Kari Skoglandu. Seriju odlikuje posve novi pristup tematici o ljudima sa supermoćima. Kod Holcrofta je naglasak na špijunskom thrilleru, gdje se umjesto klasičnih špijuna nadigravaju osobe koje imaju neku tjelesnu supermoć. Toliko se izbjegavalo da se supermoći guraju u prvi plan, da za pojedine ljude tek pri kraju sezone saznaš da imaju supermoći, tj. koje su njhove posebnosti. U pitanju je baš klasični špijunski serijal, gdje se problemi agencije s novčanim sredstvima i prema politici, konfrontiraju s poslom koji obavljaju. Od ljubavnih veza, do ambicioznih šefova, proračuna i zapetljanih odnosa, pa do otkrivanja sloja po sloja prvotne tajne - što se to zapravo zbilo na Milenijskom mostu? Na trenutke izgleda da se i ekipa Holcroft/Skogland pogubi, pa se radnja raspline na sitne fragmente, dočim je ne odluče opet naprasno spojiti. No ljubitelji slagalice, neće biti nimalo zakinuti. Malo pomalo priča se spaja i sve naposljetku sjedne na svoje mjesto.

Jači dio serije je glumačka ekipa, uz spomenutu glavnu glumicu Emmu Greenwell, tu su veterani Joely Richardson i Adrian Lester, te Jon Flecher, Olivia Munn... da ne nabrajam cijelu ekipu sa seta. Svi su vrlo, vrlo dobri, kao i kamera PJ Dillona ( radio na Game of Thrones). Produkciju je odradio i to jako dobro Lionsgate. Svi uvjeti za uživanje u ovome sf misteriju su tu. To što je serija stisnuta u osam epizoda, dodatno povećava zadovoljstvo, jer je radnja usredotočena i relativno brza (ovo nije akcijska serija).

Možda treba napomenuti da seriju bude povoljno ocijenila ona grupa gledatelja koja voli sf dramske misterije, a ne ona koja očekuje američki pristup tematici supermoći. Zaboravite na superjunake, ovo nije takva vrsta zabave, očekujte nešto više dramatski, a manje spektakularno. Ako dakle očekivanja svedete u okvire zanimljive priče, dobre glumačke postave, onda budete imali razloga čekati drugu sezonu. Kao ja na primjer. Što se tiče primjedbi, one se uglavnom tiču na kvalitet obrade novele spomenutoga Australca O'Malleya. Spočitava se apsolutni nedostatak humora, kojim knjiga obiluje. Ne znam, u prednosti sam jer nisam čitao knjigu, pa ne moram prigovarati, kako „to nije to“. Uglavnom, dobra serija i zaslužuje preporuku...

Dodatak: Ne razbijajte glavu što znači ono iz naslova - The Rook. Nije rookie, već kategorija kojom u Checguyu, označavaju određene članove u odnosu na njihove supermoći/godine starosti/razvitak sposobnosti...itd. "The Rook" je kategorija u koju spada Myfanwy Thomas, koja vas može ubiti bez dodira ako to poželi...

  • Komentari (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    05.03.2020. 23:49
    Serija je otkazana nakon 1. sezone Wink
  • 10.09.2019. 17:19
    Odlična čekam nastavak !
  • titlovi.com
    Approval team
    12.07.2019. 00:02
    Seriju prevodi calimero ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}