Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Gemini Man - Loše

Jedan Will Smith kao surovi plaćeni ubica američke vlade, kome proradi savest, jeste mnogo, ali dvojica u istom filmu jeste baš previše!

Šta je poenta ovakvih filmova? Moglo bi ih se nazvati high-tech akcionog žanra. Generiši kompjuterski što besmislenije? Udri do zore, bez reda i smisla, i bilo kakvog rezona? Ali, ajde...

Will Smith alias Henry Brogan je najsavršeniji američki plaćeni ubica, koji obavlja sva moguća prljava ubistva za svoju vladu. Kada odluči da se penzioniše, staviće i svoju glavu u vreću, a ispostaviće se da mu o glavi radi vlastiti klon, sada i sam u službi američke vlade, začet u tajnim laboratorijama kojim upravlja Willov dojučerašnji kolega.

Ovako ispričan, sinopsis filma čak može i da se svari. Ali, izvedba... Mnogo toga je u Gemini Man apsolutno nepotrebno i sumanuto, pa makar ga potpisao i Ang Lee (meni je i Life of Pi izgledao "pregenerisan"). Elem, vijaju se oni tako, od Amerike, preko Kartagine u Kolumbiji, pa malo privatnim avionom svrate do Budimpešte, da bi se onda ponovo, dok odspavaju, vratili u Ameriku??? Pri tom Will ima samo pomoć Mary Elizabeth Winstead, kao tajnog agenta koja više izgleda kao tinejd-šiparica iz neke romantične komedije, nego kao surova vojnikinja i čoveka po imenu Benedict Wong, nekadašnjeg Henryjevog druga sa ratišta, a sada očigledno samo ubačenog u film da bi zadovoljio kineske producente i nemaštovitim autorima scenarija poslužio kao čovek koji nabavlja avion kojim pravdoljubivi junaci preleću iz Kolumbije u Mađarsku dok malo odspavaju...

U istoriji kinematografije bilo je mnogo ozbiljnijih filmova na temu plaćenih ubica koje žele da se penzionišu. Veliki majstori trilera i špijunskih filmova pravili su takve filmove, ali niko valjda nije postigao ovoliki stepen banalnosti kao Ang Lee. Zašto mu je to trebalo? Da dokaže da je bolji Bond od Jamesa Bonda? Da se kao reditelj kandiduje za sledeći nastavak? Da uveri sebe da nije džabe dolazio u Holivud, mada u njemu radi sve slabije i slabije filmove?

Hiljadu pitanja, a odgovori se naziru već posle gledanja prvih 15 minuta filma. Jednostavno, već tada možete zaključiti da je ovo loš film, pa nema potrebe dalje trošiti vreme...

 

  • Komentari (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Bad Spenser
    Active member
    28.12.2019. 18:49
    Samo jurnjava i ništa više, moglo je bolje, neko je dobro sj...o film.
    Gledljiv film, ali dosta loše sklopljen. 6/10.

  • JoxerTM
    eXtreme member
    28.12.2019. 18:26
    Aj vako...

    Očekivao sam smeće, dobio sasvim pristojan akcić s primjesama scifi-ja. Koji je mogao i trebao bit bolji.

    Scenarij je nekonzistentan i ima svoje uspone i padove, napisan je zbrda zdola. Ili je prekrajan i adaptiran u hodu pa je ispao bućkuriš - ne vjerujem da su budalaste scene rezultat lošeg editiranja.

    Moglo je to bit ispeglanije. Logika oko koga, kako i zašto klonirati je dobro smišljena i uredno prikazana, no na primjerasituacije gdje glavna koka primijeti da dvojica sliče... Gdje ih je to u detalj vidjela? Onda ima tu amaterskih grešaka koje je iskusni režiser kasnije trebao primijetiti i srediti (ili ukloniti), primjerice lik samo šta ne umre i spasi se epinefrinom u ruku? lol.

    Skoro sve akcijske scene su potpuni ili djelomični CGI. Međutim opet Holivud nema pojma o fizici ili ih baš briga kako to izgleda ako mase puše. A puše. I dok god puše, i dalje ćemo viđati bolju fiziku kod rusa i azijata. Ovdje je to preloše i umjetno, da ne kažem neuvjerljivo.

    Ne volim Will Smitha ali ovdje nije loš. Prvi put vidim ovu neku Mary Elizabeth Winstead i nadam se zadnji. Ta žena nije pokazala ništa, pitam se kako je dobila glavnu ulogu (dala Weinsteinu pizde vjerojatno). Zapravo je nejasno što ona uopće traži u filmu, ali to možda treba pripisat raskupušenom scenariju i možebitnim guranjem kakve političke korektnosti novoameričke budalaštine.
    Za ostale likove nemam zamjerke, korektno odrađeno i premalo minuta za nešto više.

    Iako djeluje zbrzan i neispeglan, film nije dosadan i definitivni je neiskorišteni potencijal. Prava je šteta što nije napravljen bolje. Usuđujem se poželjeti ruski ili korejski rimejk.
    Svakako pogledati.

    JoxerTM2019-12-28 18:31:05
  • titlovi.com
    Approval team
    05.12.2019. 19:47
    Prijevod je najavio Bambula ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}