Tikvica najbolji evropski film

novosti

11.03.2017.

Tikvica najbolji evropski film

Nagrade za najbolje evropske animirane filmove, snimljene u koprodukciji, dodeljene su u petak, na svečanosti u Bordou.

Film “My Life as a Courgette”, reditelja Claude Barras, izabran je za najbolji, a isto priznanje pripalo je i samom autoru u njegovoj kategoriji.

Film preveden kao "Moj život kao tikvica", švajcarsko-francuske koprodukcije, prikazan je nedavno na beogradskom FEST-u.

 

Sinopsis filma glasi: Kada devetogodišnji Ikar slučajno izazove smrt svoje majke alkoholičarke, ljubazni policajac Rejmon ga odvodi u dom za nezbrinutu decu. Dečaku je najpre teško da se prilagodi i očajnički pati za domom. Jedini podsetnik na njegov bivši život je jedna prazna konzerva od piva i nadimak Kuržet (Tikvica) koji mu je dala majka. On uskoro saznaje da su druga deca u domu doživela slična traumatična iskustva. Alisin otac je u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja, tek pristigla Kamij je svedok ubistva i samoubistva roditelja, a Simonu, vođi grupe i nasilniku, oba roditelja su umrla od predoziranja drogom. Uz pomoć druge dece u centru i plemenitog Rejmona, Kuržet počinje da gradi svoj život iznova, i postepeno pronalazi utehu i biva prihvaćen u svom novom domu"...

 

 

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!