Parasite - Zasluženo...

... sve one svetske nagrade, među kojima je i "Zlatna palma" na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Festival Autorskog Filma je u Beogradu i ovo je dragocena prilika da se ovo vanserijsko ostvarenje pogleda u bioskopu. Iako na IMDB stoji odrednica - "Komedija, drama, triler", ovaj film je, zapravo, britka satira na aktuelne i sve prisutnije društvene degradacije između bližnjih (čitaj - ljudskog stada raspolućenog na one "bogate" i "siromašne"). Ako bi već morao da se upoređuje s nekim, ova južnokrejska poslastica mogla bi da se poistoveti s senzibilnim daljinama i vidicima koje nam pružaju ostvarenja poput japanskog Manbiki kazoku, ali i Kronenbergovog Maps to the Stars.

Naizgled jednostavna priča o siromašnoj južnokorejskoj porodici iz bubašvabljivog suterena, koja, igrom slučaja, dobija priliku da se prevarom skloni u sigurnost zaposlenja u bogataškoj kući. Međutim, novi "neprirodan" način života usloviće tragičan razvoj događaja, usled koga ćete, nakon odjavne špice biti naterani da još jednom razmislite o tome da li je ljudska duša preodrešena da pati ili je, ipak, moguće iz sve te nelagode izdići se i postati bolje ljudsko biće...

Reditelj Bong Joon Ho, pre ovog filma snimio je, žanrovskim filmofilima dobro poznate Okja, SnowpiercerMadeo
Gwoemul. Ipak, u svakom svom filmu, pa i u ovom, zaita se svojski potrudio da nadraste ženrovske odrednice, progovarajući društveno-angažovanim jezikom. Da li ćemo ga čuti? Trebalo bi, svako kome je do dobrog filma u sadašnje vreme...

 • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • marko99119
  eXtreme member
  01.12.2019. 01:35
  Uz Jokera definitivno dva najbolja filma u 2019 što se mene tiče.
 • Vilin
  eXtreme member
  25.11.2019. 08:50
  Odličan film. Početak liči na laganu holivudsku priču, ali se kasnije film razvija u izuzetnu socijalnu dramu. Jedina moja zamerka je možda previše teatralan završetak. Film zaista donekle podseća na Manbiki kazoku, ali ipak prednost dajem Koreedi, koji je veliki majstor.
 • bole4s
  member
  23.11.2019. 08:27
  Zaista izuzetan film ! Prethodnici su ga odlično opisali tako da ne bih ništa dodavao jer mi se čini da bih na taj način samo umanjio doživljaj gledanja. Jedino moram naglasiti da sam posle određenih scena, sina koji je sa mnom gledao, udaljio, jer naizgled lepa komedija prerasta u neku vrstu horora koji može biti uznemirujuć i neprimeren deci do 15 godina.