Knives Out - Za tetku Agathu

Najnoviji film koji kao reditelj potpisuje Rian Johnson svojevrsni je omaž krimićima koje je onomad potpisala čuvena spisateljica Agatha Christie. Rian nije Kenneth Branagh, što je u ovom slučaju dobro, te nije omaž osmislio kao Murder on the Orient Express, već je u njega ugradio sopstvenu scenarističku viziju, jasno se rukovodeći stilom koji je u davno prošlo vreme gajila tetka Agatha.

Jedna bogataška smrt, okupljena (naizgled) ožalošćena porodica, puno skrivenih motiva, haizmatični detektiv-džentlmen, neizvesnost po pitanju identiteta ubice do poslednjeg trenutka... to je obrazac. Tako jednostavno, a tako retko eksploatisano u modernim CGI efektima savremenih holivudskih blokbastera. 

Ubijeni je Christopher Plummer, alias Harlan Thrombey, i sam pisac kriminalističkih romana. Desilo se to na njegov 85. rođendan. Detektiv Daniel Craig, alias Benoit Blanc pojavljuje se na piščevom velelepnom imanju, nastojeći da reši slučaj. I ne, on nije James Bond, što je posebna draž filma. On je prefinjeni gospodin, samo se ne zove Hercule Poirot i nema one smešne brkove. A, nema ni CGI-ja...

Ožalošćena porodica sastavljena je od mnogih poznatih lica. Tu su ćerka Jamie Lee Curtis, zet Don Johnson, sinovi Chris Evans i Michael Shannon, snaja Toni Collette... Mnogo zanimljivih i prilično pamegtno izvajanih likova... Svako sa svojim potpunim opravdanjem za postojanjem u filmu.

Ovaj film možete shvatiti i kao svojevrsnu igru u kojoj i sami učestvujete. Pokušajte da pronađete ubicu! 130 minuta bez dosada, a to nije mala stvar u današnje vreme. Reditelj koji iza sebe ima filmove poput Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi ili Looper, rekao bih, potpuno je iznenadio izletom u žanr (a rekao bih i u sistem razmišljanja) kojim se do sada nije baš preterano bavio - a to je kako napraviti veoma prikladan film bez šljaštećih efekata, potvrđujući onu prastaru da je od svega, ipak, najvažniji, inteligentno napisan scenario. Pa, koliko da košta - nek košta - ne mora uvek biti blokbaster... Niti biti pravljen da pokupi par "Oskara"...

 

 • Komentari (12)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Vilin
  eXtreme member
  20.01.2020. 08:28
  Nisam očekivao nešto posebno od ovog filma, bez obzira na respektabilnu glumačku ekipu, jer sam smatrao da "kopije" Agatinih dela ne mogu da postignu tu draž, ali me je film demantovao. Odlična zabava, lepi dekori, sjajna priča i gluma.
 • Atrahasis
  Junior translator
  20.01.2020. 02:47
  Odličan 9/10
 • 20.01.2020. 00:09
  film je vrlo dobar razrađen, tko se voli igrat detektiva bit će zadovoljan