Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Spektakularna propast "Star Wars: The Rise of Skywalker" u Kini

novosti

23.12.2019.

Spektakularna propast "Star Wars: The Rise of Skywalker" u Kini

Poslednji film franšize Star Wars franšize imao je ponižavajuće otvaranje u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker je zaradio samo 12 miliona dolara, plasiravši se tek na treće mesto najgledanijih filmova u ovoj zemlji prethodne nedelje. Ove brojke su još katastrofalnije kada se zna da je na prvom mestu bio, takođe premijerno - akcioni Yip Man 4, s zarađenim 47,1 miliona dolara, dok je gledaniji bio čak i tamošnji triler Wu Sha, koji je zaradio 23,6 miliona dolara, ali u svojoj drugoj nedelji prikazivanja!

I ostali pokazatelji svedoče o katastrofi. Tokom prva dava dana prikazivanja, u sredu i četvrtak, film koji je potpisao J.J.Abrams prihodovao je 8,9 miliona dolara, što je čak manje i od kineske romantične drame Zhi You Yun Zhi Dao koja je za dva prikazivanja, u petak i subotu zaradila 9,4 miliona dolara, odnosno 10,7 miliona kada joj se doda i četvrtak.

Ovakvi rezultati poslednjeg filma Star Wars u potpunosti se uklapaju u trend propadanja ovih filmova u Kini. Star Wars: Episode VII - The Force Awakens je zaradio 124 miliona dolara, Rogue One je prošao još gore s 69 miliona dolara, uprkos tome što su u njemu glumili i "domaćini" Jiang Wen i Donnie Yen, aka Ip Man lično, dok je Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi zaradio 42 miliona dolara, a Solo: A Star Wars Story baš ponižavajućih 16,4 miliona dolara!

Mnogi analitičari predviđaju da će Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker zaraditi tek oko 20 miliona dolara u Kini, što neće biti dovoljno čak ni da bude među 50 najgledanijih filmova 2019. godine u ovoj zemlji.

Zašto ovi filmovi prolaze tako loše u najmnogoljudnijoj zemlji sveta? Jedno od objašnjenja može biti i to da filmovi originalne trilogije nikad nisu imali zvaničnu distribuciju u bioskopima širom zemlje, tako da ne postoji razvijena ta "nostalgična potka" potrebna da bi i novi filmovi privukli najširu publiku. Bilo kako bilo, tek stvaraoci ove franšize zanemarili su najvažnije filmsko tržište, što će se pokazati kao možda i ključni udarac u eventualnom planiranju da se započne neka nova trilogija najpoznatije svemirske epopeje...

 

  • Komentari (15)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • baho
    Senior translator
    27.12.2019. 23:25
    Ne zatvaram ja oči pred politikom, ali, čovječe, ode ti predaleko.
    Nije ovo mjesto za takvo šta.
    Kao što je to njihovo ekstremno (i ne bih rekao ljevičarsko - i šta ima loše u ljevici?) - prije ekstremno proliberalno - tako je i tvrdo kontriranje ekstremno šta-god-bilo-suprotno-tome.

    Bolje se držati sredine. Zapravo, ne sredine, nego biti svoj.
    Mene su rijetko kad uspjeli u životu natjerati da se svrstam u nešto. Više volim svoj vlastiti identitet nego da budem dio nekog kolektivnog.
    Jesam svašta nešto što jesam, ali sam prije svega sav svoj.

    Ali da ne pametujem, taman mi pade na pamet ova pjesma LOL

    [TUBE]33a71Ldbp3Y[/TUBE]
  • Vlad14
    Junior translator
    27.12.2019. 22:37
    [QUOTE=baho]Bolje da se ne tičemo politike. Manje boli glava.
    Ne bih rekao da Disneyjev Star Wars (to je pravi naziv) ima toliko veze s politikom. 
    [/QUOTE]

    Problem neće nestati ako zatvoriš oči i praviš se da ne postoji.
    Očigledno nisi upućen u to šta se dešava u Holivudu i 
    generalno u Americi. Uspeh Mandalorca je upravo povezan
    s tim da nema toliko politike kao u filmovima. 
    Nije to nikakva teorija zavere. Ljudi iz Diznija otvoreno pričaju
    o tome u intervjuima i ponose se time. 

  • baho
    Senior translator
    27.12.2019. 20:08
    Bolje da se ne tičemo politike. Manje boli glava.
    Ne bih rekao da Disneyjev Star Wars (to je pravi naziv) ima toliko veze s politikom. Ima s hollywodskim nedostatkom dobrih ideja i pohlepom za novcem. Ali bojim se da ovako samo zalazimo preduboko u teorije zavjere i neki drugi ekstremizam.
    S druge strane Mandalorian je dokaz da ipak može bolje. Ne bih ga možda svrstao u vrhunska ostvarenja, ali bi ipak mogao biti značajan, jer skreće franšizu u nekom boljem pravcu (ovo pišem na neviđeno, jer još nisam skinuo i pogledao finale sezone).
;

{{message}}

{{item.title}}