Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Uncut Gems: Dnevnik jednog kladioničara i uskrsnuće Adama Sandlera

Filmovi u kojima smo imali prilike gledati Adama Sandlera unazad 20-ak godina su generalno slijedili jednak obrazac – Sandler glumi tipa kojeg je lako voljeti, koji učini dobru stvar, pokupi zgodnu curu i pošalje moralnu poruku gledatelju, pritom koristeći svoja dva trademark glumačka aduta, od kojih je prvi pričanje s jedva otvorenim usnama bez dodatnih facijalnih ekspresija, a drugi je njegovo tradicionalno vrištanje koje služi kao svojevrsni humoristični geg.

Sandler i filmovi u kojima je glumio su vječno ciljali na sigurno te su prokušanom formulom uspijevali dolaziti do publike i predstavljali su solidan filler za nedjeljna popodneva u kojima ne znaš što bi, a ne želiš se previše investirati u nešto.
Uz eventualno Jasona Stathama i u novije doba Liama Neesona, ime Adama Sandlera na uvodnoj špici bez pogreške je davalo do znanja što možemo očekivati.
I upravo zbog toga, te epopeje jednakih filmova koji su više nalik seriji (izuzev Punch-Drunk Love), prvi traileri i prve promocije za Uncut Gems su pobudile interes filmofila jer je riječ o potpuno drugačijem Adamu Sandleru, a ujedno i filmu u kojem glumi, koji je po definiciji kriminalistička drama.

Drama braće Saffdie (Josh i Benny Saffdie), kojoj su ujedno i scenaristi, prati Adama Sandlera u ulozi Howarda Ratnera, draguljara koji je ujedno i ovisnik o klađenju. Posao mu ne ide najbolje, gubi poslovne kolege, brak mu je pred razvodom, ima problema s ljubavnicom, a život mu se svodi na trčanje s jednog mjesta na drugo i žongliranje s nekoliko telefonskih poziva u isto vrijeme kojima pokušava isti taj život držati na aparatima, usput tražeći veliki dobitak kojeg bi potom učinio još većim - jer konstantno je dužan, a novac nema, te mu se, u klasično kockarskoj viziji rješavanja problema kao rješenje nameće upravo i jedino kladionica.

Ratner zaradi, pa potom izgubi, da bi potom zaradio i ponovo izgubio; njegovi se usponi i padovi događaju unutar jednog dana, unutar kratkog vremena - Ideje i rješenja kojima se izvlači iz problema počinju djelovati – postoji naznaka da će ovaj put uspjeti - da bi potom ponovo izgubio, s tim da mu je svaki sljedeći gubitak veći i svaki sljedeći gubitak iziskuje zamršeniji plan oporavka, a ujedno i veći ulog, što je ujedno izravna referenca na samu prirodu kockanja.
 

Sandler odlično upravlja cijelim spektrom emocija koji čini kompleksnog lika kao što je Howard Ratner:
– nedostupan je kad je djeci potreban, a iako je potpuno nepovezan s njima, on će, kako bi smanjio grižnju savjesti, govoriti stvari koje govore roditelji koji su dobri u roditeljstvu.
- ljubomoran je, željan je pažnje ljubavnice i ako je ista izostala, to ga učini ljutim
- nema nikakav odnos sa ženom, no to ga ne sprječava da joj ponovo predloži da budu zajedno, nakon što se razočara u ljubavnicu
Sve što on čini zapravo pokazuje koliko je emocionalno isključen od stvarnog svijeta konstantno tragajući za zgoditkom koji će popraviti sve i učiniti da sve bude dobro. 

Dvije scene su posebno zanimljive i najzornije prikazuju preobražaj Sandlera u karakternog glumca:
- scena u kojoj po prvi put u filmu ne vidi izlaz i u kojoj sjedi slomljen u svom uredu, jecajući i dajući do znanja ljubavnici kako ne zna što uraditi u trenutnoj situaciji
- scena u kojoj u uredu sjedi nasuprot Kevina Garnetta, te mu u maniri Pacinovih govora, počevši s nižim tonom glasa koji se iz rečenice u rečenicu povisuje, pruža motivacijski govor koji je ujedno i definicija onoga što Ratner radi.
Zanimljivost obje scene, koje su zahtjevale najveću Sandlerovu involviranost, je u tome što niti jedna ne pruža direktan eye contact gledatelja sa Sandlerom, te u prvoj sceni kamera odbija pogledati u oči, dok u drugoj Sandler nosi naočale sa zatamnjenim staklima, odbijajući pružiti emociju u krupnom planu.

Film koji u sebi sadrži nezasitnu ljubavnicu, utjerivače dugova, razočaranog punca i praznovjernog košarkaša (Kevin Garnett koji glumi Kevina Garnetta) mogao je lako postati svojevrsna komedija, no Uncut Gems je ipak kriminalistička drama kojoj je ponekad teško povjerovati da je kriminalistička drama jer pojedini likovi i scene djeluju pomalo karikaturno (stereotipna židovska obitelj, stereotipno komični utjeravači dugova) i tu su radi davanja komičnog olakšanja ozbiljnoj priči o kockaru.
Uncut Gems se neće svidjeti mnogima. Brz je i frenetičan film koji gledatelja često seli s lokacije na lokaciju i s jednog sporednog lika na drugog. Zbog te osobine čini da pojedini likovi u filmu ostaju nedorečeni. Ipak, nedorečenost određenih sporednih likova nadoknađuje dubokom kompleksnošću lika Howarda Ratnera, njegovim konstantnim hodom po rubu i opetovanim očekivanjima "katastrofe" – što će mu se slijedeće dogoditi i kako će se iz toga izvući?

  • Komentari (12)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    15.02.2021. 16:40
    Odlican film, odlicni Adam Sandler, odlican kraj
  • Vilin
    eXtreme member
    27.03.2020. 12:14
    Meni nije "legao". Isuviše nervozan ritam, atmosfera većinom iritantna, kao i muzika i likovi. Malo je falilo da na pola odustanem. Sendler nikad bolju ulogu nije imao, pa je to sa odličnim krajem malo "povadilo" dotadašnje nedostatke, ali nedovoljno da bi ga preporučio za gledanje.
  • robin12345
    Senior translator
    12.03.2020. 08:58
    Meni dobar film. Pisao ja osvrt, pa ne mogu još jednom. Mada znam da se o ukusima ne raspravlja, nije mi jasno kako je moguće da se godišnje snime 2 dobra filma? Mislim po komentarima o raznim filmovima, ne nužno o ovom filmu. Općenito mislim. Reklo bi se da su obični smrtnici žešći kritičari od tvrdokornih profesionalaca s filmskih portala. Te ne valja ovo, te ne valja ono. Da tako misle o ženama/muškarcima nikada ne bi imali vezu s ljudskim bićem. Već sa savršenim droidomLOL
;

{{message}}

{{item.title}}