The Turning - Loš, lošiji, najlošiji....

Tako bi, valjda, mogla da izgleda gradacija holivudskih horora koji nam stižu u poslednje vreme...

Naravno, ocena od 13 odsto (!?) na Rottentomatoes ne mora da bude merodavna, ali ona može da bude bar izvesno upozorenje. Mogu te ocene i da prevare, jer mišljenje većine, pa makar oni bili i renomirani svetski (uglavnom američki) filmski kritičari, ne mora predstavljati i lični sud vrednosti. Međutim, najčešće takve ocene i nisu totalno pogrešne, već su dovoljan pokazatelj "šta raja, zapravo, želi". E, ako je tako, onda je The Turning pokušaj koji, zapravo, u celini stvarnosti i Božjoj istini - niko nikako ne bi smeo da poželi!

Rediteljki ovog "neo-noire gothic" horora u pokušaju jeste Floria Sigismondi, ovo jeste žanrovski prvenac. Prethodni film potpisala je još pre 10 godina - muzički The Runaways. U međuvremenu je uglavnom radila kratke filmove i video-radove. Sve to je, itekako, vidljivo u pokušaju zvanom The Turning. Stlizovana, mahom u crnim i tamnim tonovima, priča koja za osnovu ima klasični gotski roman The Turn of the Screw, čiji je autor Henry James. S tom razlikom da Floria nikako nije Henry, te se u pokušaju da bude "upečatljiva u svojoj umetnosti" toliko izgubila da je napravila film koji nije ni za najortodoksnije ljubitelje žanra.

Šta to toliko nije u redu?

Svašta. Prvih sat vremena ovo je i mogao biti klasičan horor o mladoj guvernanti koja dolazi u bogataški dvorac da čuva dvoje razmažene dece-siročića (plus staru kućepaziteljku). Jeste, sve to je n-puta "već viđeno", ali jeziva atmosferičnost je prisutna (što bi rekao "umetnik"), pa bi se to i dalo oprostiti. Ali, ono što sledi u "klimaksu razrešenja" jeste upravo to da razrešenje nema! A, nema ni klimaksa. Na kraju nastaje neka sumanuta jurnjava kroz svu tu mrčninu i tamu, da bi autorka cele ove posprdije valjda doživela klimaks u tome da nam bilo kakvu logiku kraja i ne ponudi. Zato, kako neko već reče, ovo jeste film u kome se ne treba plašiti toga da ćete slučajno izreći spojler - jer, zapravo, niko i ne zna šta se desilo???

A, vi, ako i dalje ne verujete - pođite put projekcije. Obavezno i prosvetlite autora ovog teksta ako uopšte shvatite o čemu je ovaj film. U, suprotnom, uopšte ga više i neću zvati film, jer za mene to više nije. Neka mrlja samo... tamna...

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!