Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Hymyilevä mies najbolji finski film

novosti

28.03.2017.

Hymyilevä mies najbolji finski film

Drama iz bokserskog života pobedila u osam kategorija za godišnja filmska dostignuća u Finskoj.

Biogradski film Hymyilevä mies, koji je režirao Juho Kousmanen, priča je o Oliju Makiju, čuvenom finskom bokseru, koji je 1962. godine osvojio titulu svetskog prvaka u perolakoj kategoriji.

Oli je bio skromni, talentovano momak iz malog grada, a film pokazuje i kako je svetska slava uticala na njega. Proglašen je za simbola zemlje, i sve bi bilo do ko zna kad u najboljem redu da se Oli nije - zaljubio...

Film je prikazan u Kanu prošle godine, a bio je i finski kandidat za "Oskara"

Osim nagrade za najbolji film, "Hymyilevä mies" osvojio je nagrade i za: najboljeg reditelja, najboljeg glumca (Jarkko Lahti), najbolju glumicu u sporednoj ulozi (Oona Airola), najbolju montažu (Jussi Rautaniemi), kostim (Sari Suominen), fotografiju (J-P Passi) i šminku (Salla Yli-Luopa).

Što se tiče ostalih nagrada, drama Jättiläinen ima najbolji scenario (Pekko Pesonen) i najboljeg glumca u sporednoj ulozi (Jani Volanen). Najbolja glumica je Linnea Skog u filmu Tyttö nimeltä Varpu, a najbolji dokumentarac je Kuun metsän Kaisa koji je režirala Katja Gauriloff.

Najbolji dizajn produkcije ostvario je Santtu Toivola za triler Pahan kukat, najbolji zvuk osvojio je Panu Riikonen za horor Bodom, a najbolju muziku napravio je Panu Altio za film Järven tarina.

Nagradu publike osvojio je film Born In Heinola, koji je režirao Tuukka Temonen.

  • Komentari

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}