8 Dana, Tajkuni, Ubice - Prigodne katastrofične serije za ovo vreme

Jedna nemačka SF serija, koja govori o poslednjim danima u istoriji Evrope pre nego što je zvizne asteroid iz svemira. Ostalo je još osam dana dotle, a mi pratimo nekoliko likova koji pokušavaju ili da se pomire s sudbinom ili da pobegnu negde daleko - u SAD, na primer!

Emitovanje ove serije počelo je ponovo na Cinestar kanalu 16.03. ove godine, baš u trenutku kada skoro cela planeta vodi borbu protiv (istrebljujućeg) koronavirusa. Shodno tome, reklo bi se - prigodan program. Vremena nam je malo da nešto smislimo, pre nego što potpuno nestanemo. Ne baš bukvalno, već, pre svega, kao društvena, socijalno odgovorna i samomisleća bića. Možemo li to?

Prva epizoda nagovestila je šta će se dešavati u ostalih sedam. Likovi su prilično dobro osmišljeni. Tu su visokorangirani političari u otmenim odelima, njihovi razočarani očevi, policaajci koji više ni samo ne znaju šta i koga štite, obični smrtnici koji žele da se preko Poljske dočepaju Rusije i kakve-takve šanse. Panika, smicalice, neredi na ulicama... 

Prva epizoda serije premijerno je emitovana u trećem mesecu 2019. godine. Ima osam epizoda, koje tačno traju po 43 minuta.

Istoga dana, ovoga trećeg meseca, samo na RTS1 počelo je emitovanje dugo najavljivane srpske serije Tajkun, u kome glavnu ulogu - kontroverznog biznismena - tumači Dragan Bjelogrlić. Ovo je čak treća ovdašnja TV serija čije se nove epizode počele s emitovanjem u poslednje vreme, a koja za premisu ima svet kriminalnog miljea. Ostale dve su četvrta sezona Ubice mog oca i TV-serijski nastavak filma Južni vetar. Bjelogrlić s jedne, a Vuk Kostić u ulozi inspektora Jakovljevića i Miloš Biković kao Petar Maraš, s druge i treće strane. Ko je jača faca? Što se mene tiče, za Tajkun je prerano donositi sud, mada može biti interesantno, četvrta sezona Ubice mog oca je prilično OK, pošto smo se nekako već "srodili" s likovima, a za Južni vetar ostajem pri onome što sam već napisao u Južni vetar - Kako je Miki postao Bjela - jednostavno, film je bio puno bolji!

I, kakve veze imaju sve ove serije međusobno? Nikakve naročito... osim što su sve prilično dobro svedočanstvo o tome zašto ovaj svet nije dovoljno valjao da bi se odupro koronavirusu. Bar, dok ne pronađu vakcinu...

I, da, pročitajte recenziju nemačke serije, koju je kolega Robin napisao onomad - 8 Tage - Tko živ, tko mrtav.... Baš je dobra! Za osam dana, ko zna gde ćemo biti...

 

  

 • Komentari (8)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • baho
  Senior translator
  27.09.2019. 20:05
  Meni je krivo što nisam preveo do kraja, ali vidim neko se potrudio.Thumbs Up
  Zapravo imam i dopola prevedenu 5. epizodu... Ali ako je OK prijevod (a zašto ne bi bio), nema potrebe da se bakćem s tim.
  Jedino što može biti nedostatak ako nije prevođeno s njemačkog. Jer gledajući engleski transkript, bilo je dosta fula. Što naravno nije do osobe koja je prevodila, nego do onih koji su prevodili na engleski.

  A moram i ja odgledati (čim stignem) one koje nisu još bile izašle dok sam bio aktivan.
 • dzindzin16
  Active member
  27.09.2019. 19:54
  Koga zanima ova tema, seriju pogledati pod obavezno.
 • 16.05.2019. 23:05
  Po meni odlicna serija... Prilicno je podcenjena na imdbu a to je po mom misljenju veliki Broj Nemaca ocenio a i ne cudi kako su prikazali da u Premocnoj vladi Nemacke skripi na sve strane korupirana vlast ekipa ppred reke koja pusi krek mislim da im se to nije dopalo :) jedina zamerka po meni previse iritantnih zenskih likova ima odnosno sve do jedne osim Susane koja je po meni fantasticno odglumila i nosila ulugu. A JA DA NE LAPRDAM PREVISE SAMO CU VAM RECI ODGLEDAJTE NECETE ZAZALITI i svo vreme prolazice vam kroz glavu stabiste vi uradili da je   smak sveta za 8 dana 👍